Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

La Più Bella

hqdefault

Αυτό δεν είναι τραγούδι #866
Dj της ημέρας, η Ρούλα Καλαρά

Oι Τuxedo Moon, ένα από τα πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα ever, γεννήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Όταν άκουσα στο ραδιόφωνο της εποχής το No Tears, ένα αόρατο νήμα με έδεσε μαζί τους και με κράτησε γερά μέχρι σήμερα.

Post-punk, new wave, έντονες επιρροές από το punk rock κίνημα, επιρροές από την ηλεκτρονική μουσική…. Όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να αποδώσουν τις πραγματικές διαστάσεις της μουσικής των Τuxedo Moon και ειδικά της ψυχής τους, του τεράστιου Blaine L. Reininger. Μουσικός με γνώση, μουσικός με αισθαντικότητα και αγάπη για τη μουσική ως μία ενιαία ολότητα.

Είχα την τύχη να τους ακούσω live, στη δεκαετία του 2000, αν θυμάμαι καλά, σε μια αίθουσα στην Αθήνα. Αυτό που μου έμεινε από τότε είναι το πόσοι νέοι -νεότεροι από μένα- παρακολούθησαν τη συναυλία. Ενθουσιάστηκα όταν βρήκα, εντελώς απροσδόκητα, μέσα στην αίθουσα έναν ανιψιό μου και 2-3 μαθητές μου, των οποίων αγνοούσα παντελώς τις μουσικές προτιμήσεις, όπως κι εκείνοι τις δικές μου. Από τότε ανοίξαμε ένα διάλογο για τη μουσική μεταξύ μας, που κρατάει μέχρι σήμερα…
Όταν λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι ο Blaine L. Reininger ζει μόνιμα στην Αθήνα (ίσως να ζει εδώ ακόμα) έσπευσα να τον γνωρίσω δια ζώσης! Έκανε κάτι έκτακτες εμφανίσεις τότε σε μια μουσική σκηνή στην Πλάκα, όπου έπαιζε βιολί! Μαγικές βραδιές. Αξέχαστες…Ένας υπέροχος, απλός, γήινος και ακομπλεξάριστος άνθρωπος.

phpogmb9c

Κάπου στο 2004 οι διαλυμένοι πια Τuxedo Moon κάνουν ένα θριαμβευτικό comeback με το άλμπουμ Cabin in the Sky, όπου -μεταξύ άλλων υπέροχων κομματιών, όπως το Something- ανήκει το τραγούδι που θα σας παρουσιάσω εδώ, to «La Più Bella».

Tα περισσότερα κομμάτια είναι instrumental. Η φωνή του Reininger, που κάποιοι τη συγκρίνουν με του David Bowie και του Tom Waits, υποβλητική και, θα έλεγα, καθηλωτική. Αλλά η κρίση μου είναι υποκειμενική γιατί -το είπαμε- μου αρέσει πολύ.

Στο «La Più Bella» ο σύγχρονος μουσικός, εκπρόσωπος του πιο ριζοσπαστικού και πρωτοποριακού μουσικού κινήματος, συναντάει έναν ηλικιωμένο ανώνυμο εκπρόσωπο της μουσικής μιας άλλης εποχής, μιας μουσικής στον αντίποδα, θα έλεγα, που έχει σβήσει κι έχει τελειώσει πια οριστικά — αν υπάρχει η έννοια «οριστικά». Τον λάτρεψε αυτόν τον γέροντα και τη ρομαντική μουσική σχολή που εκπροσωπεί. Και τον πήρε και τον έκανε αθάνατο, βάζοντας την αυθεντική φωνή του «μέσα σ’ αιώνιους στιχους». Γιατί ο μεγάλος μουσικός αγαπάει τη μουσική των ανθρώπων, έξω και πέρα από συμβάσεις, είδη και εποχές και μπορεί να διακρίνει τη ζωή, τη συνέχεια και την αλληλοτροφοδότηση εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν παρά στάχτες…

LA PIÙ BELLA

Διάλογος αναμεσα στον Blane Leslie Reininger και ένα γέρο σ’ένα δρόμο κάπου στην Ιταλία.
BLR: scusa signore, posso chiedere de cantare qualcosa per me? [excuse me sir, may I ask you to sing something for me?]
OM: io? [who, me?]
BLR: si [yes]
OM: oh no
BLR: una canzone de qualcosa? [a song about something?]
OM: (talks) fiorin-fiorello – l’amore e bello vicino a tre – la piu bella la porti via con te [warped italian lyrics, something like: flow-flower, love is beautiful next to three, the most beautiful is the carry away with you]
BLR: si! canta… [yes! sing….]
OM (συνεχίζει να τραγουδάει μια εντελώς δική του εκδοχή του Fiorin-Fiorello) fiorin-fiorello – l’amore e bello vicino a tre – la più bella la porti via con te…

Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια και τόσες φορές που το έχω ακούσει, το ομολογώ! Ναι…tears!

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Blaine L. Reininger, Μουσική, Ρούλα Καλαρά, Τuxedo Moon

from dimart http://ift.tt/2fozvmG
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου