Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μοχά ο τρελός, Μοχά ο σοφός

Αυτό δεν είναι τραγούδι #854
Dj της ημέρας, η Αγγελική Μποζίκη

Προχτές έψαχνα κάτι στο χάος της βιβλιοθήκης μου και, όπως μετακινούσα κάποια βιβλία, έπεσε στο πάτωμα ένα χαρτάκι. Προφανώς το είχα χρησιμοποιήσει ως σελιδοδείκτη. Το πήρα να το πετάξω και πάνω γραμμένος με μολύβι ήταν ένας στίχος: «Αντίο θάλασσες και κύματα σαράντα, θα λέω ψέματα πως δεν θα ξαναφύγω». Πήγα στον υπολογιστή και το έβαλα να παίζει και θυμήθηκα πόσο πολύ το αγαπώ. Τι ταξίδια έχω κάνει ακούγοντας το. Και πόσο πολύ έψαξα να βρω ποιος είναι ο Μοχά και ποια η ιστορία πίσω από το τραγούδι.

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Παύλος σε μια συνέντευξη του λέγοντας ότι το τραγούδι αυτό γράφτηκε καθ΄οδόν, σε ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή. Είχε ήδη γράψει το πρώτο κουπλέ και σκεφτόταν ότι πρώτη φορά γράφει για έναν ήρωα και ήθελε να έχει ένα όνομα. Και ενώ το ποίημα μιλά για ένα φανταστικό πρόσωπο, ακριβώς μπροστά του είχε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Μοχά ο τρελός, Μοχά ο σοφός». Και χωρίς να ξέρει για τι μιλάει το βιβλίο, πήρε την φράση του τίτλου και τέλειωσε το τραγούδι. Διαβάζοντας αργότερα το βιβλίο διαπίστωσε ότι ο Μοχά, ο ήρωας του βιβλίου, είχε πεθάνει από βασανιστήρια σε μια φυλακή κάποιας αφρικάνικης χούντας. Καταδικάστηκε επειδή κάθε φορά που είχε κάτι σημαντικό στο μυαλό του έβγαινε στο δρόμο και το φώναζε.

Το βιβλίο είναι του μαροκινού Ταχάρ Μπεν Τζελούν και κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Εξάντας σε μετάφραση της Πέμυς Ζούνη. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να το βρω γιατί είναι εξαντλημένο.

moxa-o-trelos-moxa-o-sofoss-zeloun-1327

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μουσική, Πέμυ Ζούνη, Παύλος Παυλίδης, Ταχάρ Μπεν Τζελούν, βιβλίο

from dimart https://dimartblog.com/2016/11/11/moha/
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου