Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Βραβείο αμερικανικού χιούμορ «Μαρκ Τουέιν» στον Μπιλ Μάρεϊ

—της Εύης Τσακνιά—

«Η μυστική πηγή του χιούμορ δεν είναι η χαρά, αλλά η θλίψη· δεν υπάρχει χιούμορ στον παράδεισο»,  είχε πει ο πατέρας της αμερικανικής λογοτεχνίας, όπως ορθώς έχει χαρακτηριστεί ο Μαρκ Τουέιν — αλλά και του αμερικανικού χιούμορ, μπορούμε να προσθέσουμε. Μια μυστική πηγή που γίνεται ορατή, όταν βλέπεις τα μελαγχολικά μάτια του Μπιλ Μάρεϊ, όταν παρακολουθείς τη χαμηλών τόνων ερμηνεία του και το φευγάτο χιούμορ του.

Έτσι λοιπόν, την περασμένη Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Μπιλ Μάρεϊ παρέλαβε το «βραβείο Μαρκ Τουέιν» στο Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Τζον.Φ.Κέννεντι της Ουάσιγκτον, στη 19η τελετή από το 1998 που θεσπίστηκε το βραβείο, το οποίο τιμά την συνολική συνεισφορά των βραβευομένων στο αμερικανικό χιούμορ.

Φυσικά, επίσημα μιλάμε για «αμερικανικό χιούμορ», μια που πρόκειται για το βραβείο Μαρκ Τουέιν, όμως το χιούμορ του Μπιλ Μάρεϊ, το οποίο δεν χάνεται στη μετάφραση, έχει αγγίξει πολλά μέρη του πλανήτη.

Με το ίδιο βραβείο —τη μεγαλύτερη τιμή στον χώρο της Αμερικανικής κωμωδίας— βραβεύτηκε πέρσι ο Έντι Μέρφι, ενώ έχουν προηγηθεί η Λίλυ Τόμλιν, ο Στηβ Μάρτιν, η Έλεν ντε Τζένερις και άλλοι σημαντικοί Αμερικανοί κωμικοί.

Σε ένα κατάμεστο (2.400 άτομα ) θέατρο, οι γιοι του καθώς και άλλα μέλη της μεγάλης του οικογένειας, φίλοι, συνεργάτες και συνάδερφοί του, όπως ο Μπιλ Χάντερ, η Σιγκούρνι Γουίβερ και ο Ντέϊβιντ Λέτερμαν —που θυμήθηκε με συγκίνηση την πρώτη εμφάνιση του Μπιλ Μάρεϊ στο «Late Night with David Letterman» το 1982—, τίμησαν τον μεγάλο κωμικό.

Είχαν όλοι να διηγηθούν γλαφυρές ιστορίες από τη σχέση τους μαζί του, την απρόβλεπτη προσέγγισή του τόσο στη ζωή, όσο και στη δουλειά, καθώς και τυχαία γεγονότα — στιγμές καθαρής Bill Murray-ness.

Αναφερόμενος στη δουλειά του Μάρεϊ στον κινηματογράφο, ο παραγωγός και σκηνοθέτης των Γκοστμπάστερς Ιβάν Ράϊτμαν είπε χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για τον Μπιλ,η πρόβα είναι κάτι που αφορά μόνο τους κοινούς θνητούς. Ο Μπιλ δημιουργεί κάτι καινούργιο και υπέροχο σε κάθε λήψη, κρατώντας έτσι τους σκηνοθέτες στην τσίτα».

Γιατί, όπως ξεκαθάρισε ο κωμικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ, περιγράφοντας την αλλόκοτη πλευρά του,«ο Μπιλ, ως μισός καλικάντζαρος και μισός πόκεμον, δεν δεσμεύεται από τους ίδιους κανόνες που ακολουθούμε οι υπόλοιποι».

ENTERTAINMENT-US-MARK TWAIN AWARD

Στο τέλος της τελετής, το «αξιαγάπητο αυτό κάθαρμα», όπως τον αποκάλεσε η ηθοποιός Τζέιν Κέρτιν, φίλη και συνάδερφός του από την χρυσή εποχή του «Saturday Night Live», ευχαρίστησε με τον γνωστό του τρόπο, τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους: «Είναι δύσκολο να ακούς όλους αυτούς τους ανθρώπους να είναι τόσο καλοί μαζί σου. Γίνεσαι τόσο καχύποπτος…»

Κλείνω, με τις ευλογίες του Μαρκ Τουέιν: «Το χιούμορ είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας» — και με περισσότερο Μπιλ Μάρεϊ.

bill-murray-amazing-stories-2

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις στην κατηγορία Σινεμά

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter


Στο:Σινεμά Tagged: Έλεν ντε Τζένερις, Έντι Μέρφι, Εύη Τσακνιά, Λίλυ Τόμλιν, Μπιλ Μάρεϊ, Μαρκ Τουέιν, Στηβ Μάρτιν

from dimart http://ift.tt/2f8kPX2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου