Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

With or without you

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1169
Dj της ημέρας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Μέχρι κάποια (μικρή) ηλικία, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν από διαζεύξεις. Αν ρωτήσεις, «Θες μήλο ή μπανάνα;» θα σου πουν «Μπανάνα!» Αλλά κι αν τους πεις, «Θες γαλατάκι ή μια νταμιτζάνα ρετσίνα;» πάλι θα αναφωνήσουν όλο χαρά (και εφόσον μπορούν να το προφέρουν) «Ρετσίνα!» Προφανώς, αυτό συμβαίνει απλώς και μόνον επειδή συγκρατούν την τελευταία λέξη του ερωτήματος. (Φυσικά, παίζει να σου απαντήσουν και με ένα σκέτο «ναι» ή «όχι», και να σε στείλουν.)

Πρόκειται για ευτυχή ηλικία – και μάλλον δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί σκοτεινή και ύπουλη συνωμοσία της Φύσης το ότι μεγαλώνοντας δεν θυμόμαστε το παραμικρό απ’ αυτήν. Διότι, από ένα σημείο και μετά, η ζωή μας γίνεται ένας λαβύρινθος από διαζεύξεις και διλήμματα. Για τα οποία, αν τυχόν δεν ζεις στο σύμπαν του Μπόρχες, έχεις μία και μόνο επιλογή. (Κάποια μέρα θα καθίσω να αναλύσω τη θεωρία μου πως γι’ αυτό επικράτησε και το νόμισμα με τη μορφή του πλακέ δίσκου και όχι, ας πούμε, του βόλου: για να μπορούν οι άνθρωποι να ρίχνουν κορώνα-γράμματα.)

Και, ναι, το «με ή χωρίς» (εσένα, Θεό, γλυκάνισο – whatever) αποτελεί ανέκαθεν ένα τέτοιο δίλημμα. Αναρωτιέμαι, βέβαια, αν παίζει κάποιον ουσιαστικότερο ρόλο, πέραν του υφολογικού, η θέση καθεμιάς από τις δύο επιλογές. Γιατί έχω την αίσθηση πως αυτό στο οποίο κλίνουμε το βάζουμε πάντα δεύτερο; Σαν τα δίχρονα, που κατά βάθος θέλουμε απλώς το πράγμα να καταλήξει κάπου. Κατά προτίμηση, στην τελευταία λέξη.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Μουσική, U2

from dimart http://ift.tt/2irVSIa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου