Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

C Jam Blues

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1188
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Στα πέντε του άρχισε να μαθαίνει τρομπέτα και πιάνο (τρομπετίστας ήταν και ο πατέρας του). Στα εφτά του πέρασε φυματίωση — συνεπώς, τέρμα η τρομπέτα· του απέμεινε το πιάνο. Στα εννιά του έπαιζε και οι επαγγελματίες πιανίστες έμεναν με το στόμα ανοιχτό. Στα δεκατέσσερά του κέρδισε στον μουσικό διαγωνισμό του CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Τότε, λοιπόν, ο Oscar Peterson παράτησε το σχολείο και αφοσιώθηκε στη μουσική. The rest is history.

Ακούμε το C Jam Blues του Duke Ellington από συναυλία του Oscar Peterson στη Δανία το 1964. Ο Ray Brown στο μπάσο και ο Ed Thigpen στα ντραμς. Το κομμάτι είναι του 1942 και η βασική μελωδία (από το 2:38 μέχρι περίπου το 2:50 στην εκτέλεση που επιλέξαμε για απόψε) έχει μόνο δύο νότες: σολ και ντο. Εκτός του συνθέτη Duke και του Peterson, το έχουν παίξει μεταξύ άλλων ο Django Reinhardt, ο Louis Armstrong και ο Charles Mingus.

Η αρχική εκτέλεση του συνθέτη:

Ο Django με το κουιντέτο του στο «Ράδιο Γενεύη», στις 25 Οκτωβρίου 1949:

Η χαρωπή εκδοχή του «Satchmo»:

Η εκτέλεση του Mingus, διάρκειας 24 λεπτών και κάτι, από συναυλία στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, στις 19 Ιανουαρίου 1974. Ζωγραφίζει στο σαξόφωνο ο Rahsaan Roland Kirk:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Charles Mingus, Django Reinhardt, Duke Ellington, τζαζ, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, Louis Armstrong, Oscar Peterson

from dimart http://ift.tt/2BaKlWv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου