Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Η κότα

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1181
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Να σε λένε εσένα Τζων, να λένε τον μπαμπά σου Τζακ και, εν τέλει, θες από σαρδάμ της μαμάς σου της Στέφανι που είναι και Φινλανδή, θες για πλακίτσα του μπαμπά σου του Τζακ που είναι και ντράμερ της τζαζ, να συνδυάζουν οι γονείς σου τα δύο ονόματα και να σε φωνάζουν Τζόκο — ενώ ο αδερφός σου να σε αποκαλεί Μόγλη διότι είναι φαν του Κίπλινγκ. Και τα προβλήματα να μην τελειώνουν εκεί: να πηγαίνεις στο σχολείο και να τρως ανελέητο δούλεμα, γιατί Τζόκο λένε μια μαϊμού σε κάποιο καρτούν. Μέσα σε όλα αυτά, ο γείτονας, που τυγχάνει και τζαζ πιανίστας, ονόματι Άλεξ Νταρκί, κάνει σαρδάμ στο σαρδάμ και σε προσφωνεί Τζάκο. Ε, τότε πια κι εσύ καθιερώνεις το Τζάκο και καθαρίζεις.

Τζάκο Παστόριους, ο θεός του τζαζ ηλεκτρικού μπάσου. Έγραψε ιστορία με τους Weather Report από το 1976 ως το 1982. Την περίοδο αυτή το έριξε στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, επιβαρύνοντας έτσι την ασταθή ψυχική του υγεία. Λίγο μετά την αποχώρησή του από τους Weather Report, στη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ιαπωνία με τους Word of Mouth, ο Τζάκο ξύρισε το κεφάλι του, έβαψε μαύρο το πρόσωπό του και πέταξε το μπάσο του στη θάλασσα, στο λιμάνι της Γιοκοχάμα. Μετά το τέλος της περιοδείας, κατά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, διαγνώστηκε η διπολική διαταραχή. Τα επόμενα χρόνια, ο Τζάκο απέκτησε το αυτοκαταστροφικό συνήθειο να προκαλεί καβγάδες σε μπαρ, επιζητώντας ουσιαστικά τον ξυλοδαρμό του. Ένας τέτοιος τσαμπουκάς, τον Σεπτέμβριο του 1987, όταν ο Τζάκο μπούκαρε σε ένα μπαρ σπάζοντας τη βιτρίνα, επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό του. Κατέληξε ύστερα από δέκα μέρες, σε ηλικία μόλις τριάντα πέντε χρόνων.

Ακούμε την «Κότα». Στην κιθάρα, ο Τζων Σκότφιλν· στα ντραμς, ο Κένγουντ Ντέναρκ.

jaco-pastorius-jam-with-the-joker-philippe-taka

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Uncategorized

from dimart http://ift.tt/2hs03nv
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου