Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Waltz no 2, Shostakovich

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1359
DJ της ημέρας, η Χριστίνα Ντούση

Στρώσαμε την καρώ κουβέρτα κάτω από τις ελιές, στον κάμπο. Είχαμε ψωμί ζυμωτό, κρασί κόκκινο και κοψίδια. Βάλαμε να ακούσουμε κλαρίνα- τι άλλο. Το συγγενολόι μαζεύτηκε σιγά σιγά. Οι μεγαλύτεροι κάθονταν ξαπλωτά, σηκώνονταν πότε πότε να φέρουν μια γύρα. Η κουβέντα άναβε κι έσβηνε για τούτο και για τ΄ άλλο. Πολιτικά, όλη η οικογένεια ήταν δεξιοί. Πολεμιστές του Ζέρβα οι πιο παλιοί.  Μόνο ο Παναγής έγινε κόκκινος. Έκανε στρατό στο Καστελόριζο, δεν είχαν πιο πέρα να τον στείλουν. Θέση ως καθηγητής δεν βρήκε λόγω φρονημάτων. Χορεύοντας τα τσάμικα, αυτόν περίμεναν για να ανάψουν τα αίματα. Ήρθε με ένα τσουβάλι κεράσια. Γέλασε καλόβολα με τα πειράγματα, τσίμπησε λίγο κρέας, ήπιε πολύ κρασί. Χόρεψε  με μπριο τα δημοτικά, ακόμη κι αυτά που αναφέρονταν στο βασιλιά και που τα έβαζαν κάθε χρόνο για να τον τσαντίζουν. Ύστερα είπε να βάλουμε κάτι κι απ’ τη μητέρα Ρωσία ν’ ακούσουμε. Ανάμεσα σε γέλια και κοροϊδίες,  και  το Bella Ciao να μας βάλεις, εμείς θα το χορέψουμε, άλλαξε την κασέτα, και μέσα στον κάμπο αντήχησαν πιάνα, βιολιά και φλάουτα. Έπαιζε ένα βαλς που θύμιζε βιεννέζικο σαλόνι και ο κόκκινος Παναγής ζήτησε με υπόκλιση τη Νίκη,  δεξιά πάππου προς πάππου, να χορέψουν. Ανάμεσα στις μολόχες και  τη θεία Γιαννούλα,  που, αλλεργική στο άνθος της ελιάς, φταρνιζόταν αδιάκοπα, οι ήχοι που έμοιαζαν με  πέταγμα  πεταλούδας μέθυσαν τη Νίκη και την έκαναν να πει το ναι.

Η Νίκη, στη Χούντα, περιμένοντας έξω από τα κρατητήρια να δει για λίγο τον Παναγή, αναρωτιόταν συχνά, αν ο Σοστακόβιτς, εκείνο το ξάγρυπνο βράδυ που σηκώθηκε με τις πυτζάμες να σημειώσει βιαστικά τον σκοπό του waltz no 2, είχε φανταστεί  τι επιπτώσεις θα είχε η  μουσική του παιγμένη άνοιξη  καιρό σε έναν κάμπο με ελιές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

* * *

Patchwork-Fields-with-Poppies-by-Jackie-Henderson-538x538

Εικόνα εξωφύλλου: Jackie Henderson, Patchwork Fields with Poppies 

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2Ixym8P
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου