Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1361
DJ της ημέρας, η Αναστασία Κότσαλη

Δυο πολύ σοφιστικέ κυρίες κοιτάζουν, αλλά δεν βλέπουν το ζήτημα κα-τά-μα-τα, το γυροφέρνουν, το πλευρίζουν κι ανασκουμπώνονται.  Ο Ορέστης Μακρής στη Θεία από το Σικάγο έλεγε σχετικώς: «Αφού θες να πεις άλλο, γιατί δεν λες το άλλο κατευθείαν να ησυχάσουμε;»  Η μία τραγουδάει για το θάνατο της γάτας της, η άλλη για το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη. Σε μια αποστροφή των στίχων τους ξεφεύγει όμως το «άλλο» το πραγματικό, για αυτόν τον άλλο (τον ευεργέτη τον μεγάλο). Η ερμηνεία παρασύρεται κι εκείνη, φέρνει το πίσω κείμενο μπροστά: Αυτή είναι, μάλλον, η ομορφιά της «Σερενάτας» και του «Big Yellow taxi». Η Joni Mitchell και η Αρλέτα τσιμπολογούν ανώδυνα τις λέξεις, πριν τις δαγκώσουν με μανία, για να επιτρέψουν στο προσωπικό μελόδραμα θα αναδυθεί πάνω απ΄ το δράμα. The moment’s gone, το αίσθημα ξαναπύκνωσε σε verse κι εξατμίστηκε —σουλουπωμένο ενδελεχώς— αλίμονο/δεν είμαστε για τέτοια, μέρες που είναι.

Οι απαγορευμένες στροφές:

«Άραγε που να ‘σαι/ Άραγε θυμάσαι / Που ’λεγες στη γάτα: Σερενάτα μη φοβάσαι. / Σ’ όλη τη ζωή μου / Θα’ σαι το γατί μου / Δεν θα ξαναδώσω σ’ άλλη γάτα την ψυχή μου».

«Late last night, I heard the screen door slam / And a big yellow taxi took away my old man / Don’t it always seem to go / But you don’t know what you’ve got / Till it’s gone».

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 



from dimart https://ift.tt/2IzPQ49
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου