Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Hill Street Blues

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1350
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Ζαχαριάδης

Έβλεπα μετά μανίας το «Αστυνομικό τμήμα του Χιλ Στριτ» στην τηλεόραση. Πρόκειται για την απόλυτη eighties σειρά — αλλά με την καλή την έννοια. Στην Αμερική (στο NBC) έπαιξε από το 1981 ως το 1987. Ο κανονικός τίτλος είναι Hill Street Blues — όπου η τελευταία λέξη καθιστά τον τίτλο λογοπαίγνιο, καθώς σημαίνει περίπου «μπάτσοι», από τις μπλε στολές (στο σημείο αυτό να θυμίσουμε το ελληνικό σύνθημα: «άσπρα κράνη / γαλάζια συνολάκια / αυτοί δεν είναι ΜΑΤ / είναι τα στρουμφάκια»).

Η σειρά διαδραματίζεται στο αστυνομικό τμήμα της (φανταστικής) Hill Street, σε μια αμερικάνικη μεγαλούπολη που δεν κατονομάζεται — πάντως τα γυρίσματα έγιναν στο Los Angeles. Η σειρά πήρε ένα σκασμό βραβεία: συνολικά στα έξι χρόνια που παίχτηκε μάζεψε 98 Έμι, τα 8 των οποίων στην πρώτη σεζόν, ρεκόρ που έσπασε το West Wing (1999-2006). Αγαπήθηκε τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό — και δικαίως. Έφτιαξε πρότυπα και ανέβασε τον πήχη για τις αστυνομικές σειρές. Είχε σωστές δόσεις αστυνομικής πλοκής και εξέλιξης των χαρακτήρων σε κάθε επεισόδιο, αληθοφανές και ισορροπημένο σενάριο, πολύ καλές ερμηνείες, εξαιρετική ντοκιμαντερίστικη σκηνοθεσία (κάμερα στο χέρι, κοντινά στη δράση και στα πρόσωπα, γρήγορο μοντάζ) και φωτογραφία κινηματογραφικού επιπέδου.

Η μουσική των τίτλων ήταν του Mike Post. Γεννημένος το 1944, ο Mike στα 20 του έφτιαχνε τα demo ενός γυναικείου συγκροτήματος ονόματι The Murmaids, το οποίο μάλιστα είχε κι ένα χιτ που έφτασε στην 3η θέση των charts τον Ιανουάριο του 1964:

Ο Mike συνέχισε την καριέρα του στα sixties με ένα garage συγκρότημα, τους Outcasts στο San Antonio του Τέξας, για τους οποίους έγραφε τραγούδια και έκανε την παραγωγή:

Αργότερα συνεργάστηκε με ένα σωρό μουσικούς, από την Dolly Parton και τον Kenny Rogers μέχρι τους Van Halen. Αλλά ο Mike είναι πιο γνωστός για τη μουσική που έγραψε για τηλεοπτικές σειρές: L.A. Law, Law and Order, Magnum (ναι, αυτό με τον Tom Selleck μπάτσο στη Χαβάη, άλλη εϊτίλα!) και, κυρίως, για το Hill Street Blues. Καλή διασκέδαση και καλές αναμνήσεις (για τους κάποιας ηλικίας), λοιπόν, και μην ξεχνάτε: Let’s be careful out there!

Έξτρα credit για τη Davenport, κατά κόσμον Veronica Hamel, τη milf που ερωτευθήκαμε στα νιάτα μας.

veronica2

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2wqzIAm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου