Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ο Μπρούνο έχει 100 φίλους

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όταν γεννήθηκε ο Πέτρος και μέχρι τα 2,5 χρόνια είχαμε καταφέρει να αποφύγουμε τελείως την επαφή με τις οθόνες. Από εκεί και μετά προσπαθούμε να επιτρέπουμε την χρήση αλλά φυσικά ελεγχόμενα. Όχι πως αυτό δεν είναι μια καθημερινή μάχη. Όταν ανακάλυψα το βιβλίο Ο Μπρούνο έχει 100 φίλους ενθουσιάστηκα γιατί το θεώρησα μια ευκαιρία για συζήτηση.

Ήρωας της ιστορίας είναι ένας αρκούδος, ο Μπρούνο, που, καθώς πηγαίνει για ψάρεμα με τους φίλους του, βρίσκει στο δρόμο ένα παράξενο αντικείμενο. Αυτό δεν είναι άλλο από ένα κινητό τηλέφωνο, κάτι που ο Μπρούνο βλέπει για πρώτη φορά. Ο Μπρούνο ενθουσιάζεται καθώς έχει ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο. Μέσα στο κινητό βρίσκει φωτογραφίες, ήχους και πολλούς φίλους. Μέσα στον ενθουσιασμό του για αυτή την καινούρια ανακάλυψη, ο Μπρούνο παραμελεί τους δυο καλύτερους του φίλους, τον Ρέντζο και τον Ρίκο, και είναι μονίμως απασχολημένος με το κινητό του. Μέχρι που μια μέρα συμβαίνει κάτι τρομερό: η μπαταρία του κινητού τελειώνει. Και τότε ο Μπρούνο θα καταλάβει ότι πρέπει να ζούμε την πραγματική ζωή και πως οι πραγματικοί μας φίλοι θα είναι πάντα δίπλα μας.

Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία από την Φραντσέσκα Πιρόν που μας μιλάει για την πραγματική φιλία και την πραγματική ζωή. Μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα παιδιά μας για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας όταν αυτή γίνεται εξάρτηση. Να μιλήσουμε για την εικονική πραγματικότητα που συχνά είναι φανταχτερή και μας παρασύρει, κάνοντας μας να ξεχάσουμε αυτά που πραγματικά έχουν αξία. Πολύ όμορφη και με χιούμορ η εικονογράφηση, που σίγουρα θα αρέσει πολύ στους μικρούς αναγνώστες.

Το βιβλίο αυτό άρεσε πολύ και σε μένα και στον Πέτρο και στάθηκε όντως αφορμή για μια ακόμα συζήτηση. Μιλήσαμε για το πώς το τάμπλετ ή το κινητό μπορούν να μας είναι χρήσιμα αλλά και για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε για να μην παρασυρθούμε και να χαιρόμαστε την έξω την προσεκτική ζωή.

Το βιβλίο Ο Μπρούνο έχει 100 φίλους απέσπασε το βραβείο Key Colours και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή.

μπρουνο

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2G6H2kh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου