Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Το χρώμα της καρδιάς μου

 

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Ό,τι συμβαίνει στην καρδιά του
φαίνεται στα μάγουλα του.
Ροζ θα τα δεις για τη χαρά,
κόκκινα θα ’ναι απ’ τα φιλιά.
Κι αν γίνουν μπλε από ντροπή
ή γκρίζα μια στιγμή λυπητερή,
κίτρινα βάφονται στην αμμουδιά
μοβ στα ωραία δειλινά.

Το δίδυμο Alice Brière-Haquet και Csil το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε από την κ. Άιφελ, που είχε κερδίσει και το βραβείο του καλύτερου εικονογραφημένου βιβλίου των New York Times. Επέστρεψαν ξανά με ένα νέο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε και πάλι από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και κατάφερε να κλέψει την καρδιά μας με την πρώτη ανάγνωση.

Ήρωας της ιστορίας είναι ο Πολ, που πολλοί πιστεύουν πως είναι ντροπαλός γιατί τα μάγουλά του αλλάζουν χρώμα συνεχώς. Όμως ο Πολ δεν είναι ντροπαλός: είναι ένα ευαίσθητο παιδί, που ό,τι νοιώθει στην καρδιά του αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του. Όταν θυμώνει πρασινίζει, όταν τον μαλώνουν γίνεται μπλε και με ένα φιλάκι κοκκινίζει. Αυτό όμως δεν τον σταματά και θέλει τον κόσμο να γυρίσει και κάθε τόπο να γνωρίσει. Και αποφασίζει να κάνει τον γύρο της Γης. Το ταξίδι του θα είναι συναρπαστικό και κυρίως χρωματιστό. Τι θα ανακαλύψει στο τέλος του;

Η Alice Brière-Haquet μας χαρίζει μια ονειρική τρυφερή ιστορία για τα συναισθήματα, την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία και η Csil την ντύνει με χρώμα. Μας παίρνει από το χέρι και κάνουμε ένα πολύχρωμο, συναρπαστικό ταξίδι προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μαζί με τον Πολ τον κόσμο και τα συναισθήματα που όλοι μας έχουμε και που ο καθένας από εμάς εκφράζει διαφορετικά. Το απλό και λιτό κείμενο έχει αποδώσει υπέροχα στα ελληνικά η Κατερίνα Σχινά. Την εικονογράφηση της Csil θα την αναγνώριζα ακόμα και αν δεν έβλεπα το όνομα της στο εξώφυλλο. Αφαιρετική αλλά γεμάτη χρώμα αποδίδει τα συναισθήματα του Πολ όπως θα έκανε ίσως ένα παιδί προσεγγίζοντας τα μέσα από τα χρώματα.

Ο Πέτρος μετά την πρώτη ανάγνωση έτρεξε και έφερε από το ράφι την κ. Άιφελ γιατί όπως είπε «μοιάζουν πολύ οι ζωγραφιές». Και ύστερα μιλήσαμε για τα συναισθήματα που νοιώθουμε όλοι μας και που πρέπει να εκφράζουμε χωρίς να νοιώθουμε ντροπή. Και για το πώς πρέπει να δείχνουμε ενσυναίσθηση και στο συναίσθημα των άλλων.

Μια ιστορία που προσωπικά με συγκίνησε και που την θεωρώ ιδανική για να εξερευνήσουμε ο καθένας μαζί με το παιδί του τον μαγικό κόσμο των συναισθημάτων. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών.

TO XRWMA THS KARDIAS MOU

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart https://ift.tt/2rRM27j
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου