Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Αυτές τις μέρες ξεκινούν δύο εκθέσεις του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αφορούν την ιστορία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα:

Το ξεχασμένο Μέτωπο και η ελληνική εμπειρία
The forgotten Front and the Greek experience
1915-1919

Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108
Εγκαίνια: Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, ώρα 20:00

 

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ανέκαθεν μια ιδιάζουσα και αμφιλεγόμενη θέση στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Αφενός, η σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου και ο Εθνικός Διχασμός κυριάρχησαν ως βασικά, αν όχι μοναδικά, στοιχεία θέασης της ιστορίας της περιόδου· αφετέρου, ο ίδιος ο Μεγάλος Πόλεμος θεωρήθηκε ότι δεν άγγιξε την Ελλάδα παρά μόνο στο τέλος του, με την επίσημη συμμετοχή της χώρας στις συγκρούσεις το 1917-1918.

Στην έκθεση αυτή επανατοποθετείται η Ελλάδα στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναδεικνύονται οι επιπτώσεις του Πολέμου για τη χώρα και επανεντάσσονται οι εξελίξεις του ελληνικού χώρου στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ιστορίας. Η σύγκρουση Βενιζέλου-Κωνσταντίνου, ο Εθνικός Διχασμός, η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, η Στρατιά της Ανατολής, τα Νοεμβριανά, ο συμμαχικός αποκλεισμός, η μάχη του Σκρα, και οι υπόλοιπες εξελίξεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και επηρέασαν την έκβασή του σε ένα πολεμικό θέατρο, όπου η Ελλάδα, εκ των πραγμάτων, είχε σημαίνοντα ρόλο.
Παραγνωρισμένες έως σήμερα πτυχές του πολέμου αυτού στην Ελλάδα παρουσιάζονται και φωτίζονται, όπως η αλληλογραφία στρατιωτών, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν (υποβρύχια, ζέπελιν και αεροπλάνα, πόλεμος αερίων), η κατασκοπεία, αλλά και οι στρατιωτικοί χάρτες που σχεδιάστηκαν για τον πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για ειρηνικούς σκοπούς.

Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο και πολυποίκιλο υλικό των συλλογών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ). Τεκμήρια από αρχεία πολιτικών και στρατιωτικών, έντυπα, βιβλία, εφημερίδες, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, χάρτες και αντικείμενα συνθέτουν μια πολυεπίπεδη και ανοιχτή σε πολλαπλές αναγνώσεις αφήγηση. Χρησιμοποιήθηκε ακόμη υλικό που παραχωρήθηκε από τους εξής φορείς και ιδιώτες: Imperial War Museum, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Σάββα Δεμερτζή, Βασίλειο Νικόλτσιο, Άγγελο Παπαϊωάννου, Δημήτρη Πόρτολο, Αλεξάνδρα Χαριτάτου, Εταιρεία Δημοπρασιών Α. Καραμήτσος & Σία.

Διάρκεια έκθεσης: έως 29 Ιουνίου και, με θερινό ωράριο, έως 3 Αυγούστου 2018

* * *

Στην πόλη των ωραίων εκκλησιών
Η Θεσσαλονίκη του Φρεντερίκ Μπουασσοννά, 1913 και 1919

Από το Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ
η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από τα δύο ταξίδια του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασσοννά στη Θεσσαλονίκη, το 1913 και το 1919. Ο φακός του Μπουασσοννά αποτυπώνει όψεις της πόλης σε δύο στιγμές καμπής στην ιστορία της, δηλαδή την απελευθέρωση και την καταστροφή της από τη σαρωτική πυρκαγιά. Στην έκθεση αναδύονται τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το πολύπλοκο και σαγηνευτικό ψηφιδωτό της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης: ο βυζαντινός της πλούτος, μέσα από τις ωραίες κι επιβλητικές εκκλησίες και τα Κάστρα αλλά και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα των Οθωμανών που μαρτυρεί τη μακραίωνη παρουσία τους. Πανοραμικές λήψεις και στιγμές καθημερινού βίου υφαίνουν τον οπτικό καμβά της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ού αιώνα, μιας πόλης ταυτόχρονα μνημειακής και σύγχρονης. Έτσι την πρωταντίκρισαν και την απαθανάτισαν ο ταξιδιώτης-φωτογράφος και ο αχώριστος συνταξιδιώτης του Ντανιέλ Μπω-Μποβύ, ο πρώτος με το φακό κι ο δεύτερος με την πένα του.

Οι είκοσι έξι εικόνες της έκθεσης είναι σύγχρονα τυπώματα από γυάλινες διαφάνειες του Φρεντερίκ Μπουασσοννά που απόκεινται στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Εκτίθενται ακόμα κάποια πρωτότυπα τεκμήρια και εκδόσεις του οίκου Fréd. Boissonnas

Παράλληλα το ΜΙΕΤ εκδίδει στη σειρά ΑΦΕΛΙΑ ένα τόμο με τίτλο:
F. Boissonnas – D. Baud-Bovy, Δύο ταξίδια, 1913 & 1919.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη 09:00-15:30,
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00-20:00,
Σάββατο 09:30-16:00.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εκθέσεις

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2k5mdgN
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου