Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Tom Dooley

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1355
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Το 1866 κάπου στη Βόρεια Καρολίνα δολοφονήθηκε βάναυσα με μαχαίρι μια κοπέλα ονόματι Laura Foster. Ως δολοφόνος της συνελήφθη ο εραστής της και πατέρας του αγέννητου παιδιού της Tom Dula, βετεράνος του Εμφυλίου. Καταδικάστηκε σε θάνατο, η δεύτερη δίκη μετά την έφεση κατέληξε επίσης σε καταδίκη και ο Tom Dula εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού την Πρωτομαγιά του 1868. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Κύριοι, βλέπετε αυτό το χέρι; Δεν πείραξε ούτε τρίχα από το κεφάλι αυτής της κοπέλας».

confederate_soldier

Tom Dula

Ο Tom είχε τη φήμη του καρδιοκατακτητή. Την είχε από πολύ νωρίς, από την ηλικία των 12 ετών, όταν η μαμά της γειτόνισσάς του Anne Foster τους τσάκωσε μαζί στο κρεβάτι. Η Anne ήταν τότε δεκατεσσάρων. Αργότερα (το 1859) η Anne παντρεύτηκε (ή την πάντρεψαν με) κάποιον πολύ μεγαλύτερό της, έναν γείτονα των δύο οικογενειών (των Foster και των Dula) ονόματι James Melton, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχρεωτικά ότι η σχέση της με τον Tom σταμάτησε. Και ήρθε η ώρα που ξέσπασε ο Εμφύλιος, και ο Tom και ο James έφυγαν να πολεμήσουν. Προς το τέλος του πολέμου συνελήφθησαν και οι δύο από τους Βορείους (o James πολέμησε και στο Gettysbourgh) και, όταν απελευθερώθηκαν, επέστρεψαν στο χωριό τους.

145926203599356000_resized

Εκεί ο Tom ξανάρχισε τη σχέση του με την παντρεμένη πλέον Anne αλλά, λίγο αργότερα, έμπλεξε και με την ξαδέρφη της Laura Foster. Νωρίς το πρωί της 25ης Μαΐου του 1866, η Laura καβάλησε το άλογο του πατέρα της κι έφυγε να συναντήσει τον Tom για να κλεφτούν. Ήταν έγκυος στο παιδί του. Κανείς δεν την ξαναείδε ζωντανή.

4f47e5876259a.image

Anne Foster Melton

Η ιστορία γνώρισε δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο κι έγινε ρεπορτάζ στους New York Times. Μια εκδοχή που κυκλοφόρησε τότε ως φήμη ήταν ότι τη Laura της σκότωσε η ξαδέρφη της Anne από τη ζήλια της κι ότι ο Tom το ήξερε αλλά την κάλυψε. Οι ντόπιοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η Anne όταν ήταν στα τελευταία της ομολόγησε πως η ίδια σκότωσε τη Laura και πως ζήτησε από τον Tom να τη βοηθήσει να θάψει το πτώμα της· διαβεβαιώνουν πως εκείνες τις ώρες πριν τον θάνατο παραληρούσε κι έλεγε ότι βλέπει μαύρες γάτες να περπατούν στους τοίχους.

Άλλες πάλι μαρτυρίες βεβαιώνουν πως ο Tom είχε ακουστεί να απειλεί πως θα σκότωνε «εκείνη που τον είχε κολλήσει σύφιλη». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Tom θεωρούσε πως κόλλησε τη σύφιλη από τη Laura κι αυτός με τη σειρά του κόλλησε την Anne, ο τοπικός γιατρός όμως κατέθεσε πως είχε όντως δώσει θεραπεία για σύφιλη στον Tom και στην Anne αλλά πρώτη απ’ όλους στο χωριό είχε σύφιλη η Pauline Foster κι από αυτήν την είχε κολλήσει ο Tom — πράγμα που σημαίνει βέβαια ότι ο Tom είχε πάει και με άλλο θηλυκό μέλος της οικογένειας Foster. (Δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε παιχτεί τίποτα και με τη μαμά Foster· επίσης, η ιστορία δεν κατέγραψε αν οι Foster είχαν γάτα, κατσίκα κ.ο.κ.)

Όλη αυτή η ιστορία αποθανατίστηκε από την πένα ενός τοπικού ποιητή (ή τραγουδιστή, ή βάρδου, τέλος πάντων) ονόματι Thomas Land· το όνομα του ήρωα στο ποίημα (στη μπαλάντα) ήταν Tom Dooley, διότι έτσι προφέρεται το Tom Dula στη διάλεκτο των Απαλαχίων (ένας από τους πολλούς θρύλους της περιοχής γύρω από την υπόθεση θέλει τον ίδιο τον Tom να συνθέτει το τραγούδι στη φυλακή, εν αναμονή της εκτέλεσής του). Η ιστορία αναβίωσε το 1958, όταν οι Kingston Trio ηχογράφησαν το κομμάτι και το έκαναν hit.

Και μια εκτέλεση από τους Grateful Dead (unplugged):

Και η εκδοχή του Neil Young και των Crazy Horse από το Americana του 2012:

91eb56cb19c1338ed22b63325ea3d10d

laura_foster_tombstone

145926235980900100_resized

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2GfIPUm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου