Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Κάτω στον Πειραιά, στο Γιαχνί σοκάκι

 

Αύριο, Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά Π3 και το blog πολιτισμού dim/art διοργανώνουν στο Γιαχνί σοκάκι (πεζόδρομος Αγίου Σπυρίδωνος, κοντά στην ομώνυμη εκκλησία) εκδήλωση για το ρεμπέτικο και τον Πειραιά. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και εντάσσεται στο πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2018.

map

Ο ερευνητής της λαϊκής μουσικής Νίκος Πολίτης θα μιλήσει για τον Πειραιά και το ρεμπέτικο, για το αστικό τοπίο και τη συλλογική μνήμη, για την περιθωριακή κουλτούρα και την καλλιτεχνική δημιουργία, για τους πρόσφυγες και τους ναυτικούς, για το Γιαχνί σοκάκι.

Θα ακολουθήσει συναυλία με προπολεμικά ρεμπέτικα των Βαμβακάρη, Μπάτη, Δελιά, Τούντα, Γιοβάν Τσαούς, Κερομύτη, Μπαγιαντέρα κ.ά, από δεκαμελή κομπανία με εννέα μέλη, στην οποία συμμετέχουν οι εξής οκτώ μουσικοί: Παναγιώτης Αγιαννόπουλος, Πάνος Γρηγοριάδης, Λεωνίδας Ποδαρόπουλος, Γιάννος Πολυκανδριώτης, Πάνος Σταμπόγλης, Κάρολος Τσακιριάν, Γιώργος Τσακνιάς.

Θα προβάλλεται video του εικαστικού και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάριου Σπηλιόπουλου με τίτλο «Γιαχνί σοκάκι».

cf80cebfcebbceb9cebfcf85cf87cebfcf83-cf80ceb5ceb9cf81ceb1ceb9ceb1-ceb1ceb3ceb9cebfcf83-cf83cf80cf85cf81ceb9ceb4cf89cebdceb1cf83

«Γιαχνί σοκάκι» ονομαζόταν παλιά ο πρώτος παράλληλος δρόμος (πάροδος) της Ακτής Μιαούλη, μεταξύ της σημερινής οδού 2ας Μεραρχίας και του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, η σημερινή οδός Αγίου Σπυρίδωνα.

Η τούρκικη ονομασία «γιαχνί σοκάκι» οφειλόταν στο γεγονός ότι εκεί υπήρχαν πολλά εστιατόρια. Τα περισσότερα από τα καταστήματα αυτά τα ίδρυσαν μικρασιάτες και κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες.

Η λέξη γιαχνί παραπέμπει στις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών.

cebbceb9cebcceaccebdceb9-cf80ceb5ceb9cf81ceb1ceb9ceac-cebaceb1ceb9-ceacceb3ceb9cebfcf82-cf83cf80cf85cf81ceafceb4cf89cebd-1900

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Συναυλίες < Προτάσεις

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2xKewpF
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου