Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Sentenced to silence

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1156
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Ανατόλι Βαπίροφ (Анатолий Петрович Вапиров) γεννήθηκε το 1947 στην ΕΣΣΔ. Ο πατέρας του ήταν Βούλγαρος και η μητέρα του Ρωσίδα. Σπούδασε στο Λένινγκραντ σαξόφωνο, κλαρινέτο και σύνθεση. Σχημάτισε το κουαρτέτο του το 1976 και συνεργάστηκε με σημαντικούς ρώσους και ξένους τζαζίστες, ηχογραφώντας και εμφανιζόμενος σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Παράλληλα, άρχισε να διδάσκει και ο ίδιος στο ωδείο του Λένινγκραντ.

Το 1982 ο Βαπίροφ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή ως μαυραγορίτης (συνήθης κατηγορία για μουσικούς στην ΕΣΣΔ). Στη φυλακή οργάνωσε τζαζ μπάντα με τους συγκρατούμενούς του, η οποία μάλιστα κέρδισε τον διαγωνισμό των τζαζ σχημάτων στις διάφορες σοβιετικές φυλακές (προφανώς ήταν αρκετές οι φυλακές και αρκετοί οι φυλακισμένοι τζαζίστες, ώστε να κάνουν και διαγωνισμό). Την περίοδο εκείνη, ηχογραφήσεις που είχε κάνει κρυφά ο Βαπίροφ με τον πιανίστα Σεργκέι Κουριόχιν, μαθητή του στο ωδείο, βγήκαν κρυφά στην Αγγλία και κυκλοφόρησαν το 1983 με τον τίτλο Sentenced to silence (Καταδικασμένος σε σιωπή). Η πλάκα είναι ότι η Leo Records αναγκάστηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στις σοβιετικές αρχές, μιας και ο Βαπίροφ ήταν φυλακισμένος, άρα τους ανήκε. Ιδού μια σύνθεση της φυλακής, με τίτλο Albena Legend:

Χαρακτηριστικά της δουλειάς του Βαπίροφ είναι η καταγωγή της από τη free jazz, ο αυτοσχεδιασμός, η αγάπη του για τη συνεργασία κυρίως με νέους σε ηλικία μουσικούς και τα στοιχεία της βαλκανικής παράδοσης και της μουσικής της Μαύρης Θάλασσας, που πιθανότατα οφείλονται στη βουλγάρικη καταγωγή του. Εξάλλου, το 1986 εγκαταστάθηκε στη Βουλγαρία. Ιδού ένα δείγμα της συνεργασίας του με τον βούλγαρο Τεοντόσι Σπάσοφ στο καβάλ και τον εξαίρετο τάταρο κιθαρίστα Ενβέρ Ισμαΐλοφ (στα κρουστά ο Στογιάν Γιανκούλοφ):

Και με το Black Sea Quartet, πάλι με τον Στογιάν Γιανκούλοφ στα κρουστά, τον ούγγρο Ζόλταν Λάντος στο βιολί και τον δικό μας Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο:

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Анатолий Петрович Вапиров, Ανατόλι Βαπίροφ, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, jazz

from dimart http://ift.tt/2yC9J8O
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου