Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Είναι γνωστό πόσο πολύ αγαπάμε σε αυτό το σπίτι τον Oliver Jeffers. Επομένως, μαμά και γιος στήσαμε γιορτή όταν είδαμε ότι έρχεται καινούριο βιβλίο. Και το Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν μας ενθουσίασε από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Αυτή τη φορά ο Jeffers ντύνει με τις εικόνες του τα λόγια ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, του Drew Daywalt, και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι τα κραγιόνια αλλά και ο μικρός Ντάνκαν που λάτρευε τη ζωγραφική. Όταν όμως άνοιξε την κασετίνα του, βρήκε ένα σωρό γράμματα από τα κραγιόνια. Γράμματα γεμάτα με παράπονα και δηλώσεις ότι τα κραγιόνια ήθελαν να τα παρατήσουν. Το Μπεζ είχε κουραστεί να είναι η σκιά του καφέ. Το Μπλε χρειαζόταν ένα διάλειμμα μετά από τόση δουλειά, ενώ το Ροζ ζητούσε απλώς να χρησιμοποιηθεί. Το Πράσινο δεν είχε παράπονα αλλά ζητούσε να φιλιώσουν το Κίτρινο και το Πορτοκαλί. Το Γκρι ήταν πολύ κουρασμένο και το Μαύρο ήταν εκνευρισμένο που το χρησιμοποιούσαν μόνο για τα περιγράμματα. Ο Ντάνκαν, θέλοντας να κάνει τα κραγιόνια του ευτυχισμένα, είχε μια ιδέα. Θα τα καταφέρει;

Μια ευφάνταστη και ξεκαρδιστική ιστορία, που σίγουρα θα κάνει τα παιδιά να δουν τα κραγιόνια τους διαφορετικά. Θα τα κάνει να σκεφτούν πώς αλλιώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρώματα και να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους για να εφεύρουν νέες λύσεις. Επίσης θα καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε τα πράγματά μας γιατί όλα είναι με τον τρόπο τους σημαντικά. Και αν ο Daywalt δίνει φωνή στα κραγιόνια, ο Jeffers τούς δίνει ζωή με τον μαγικό τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει. Οι ζωγραφιές του φαντάζουν οικείες και θα μπορούσαν να είναι οι ζωγραφιές του μικρού Ντάνκαν.

Ο Πέτρος ήδη έχει λατρέψει τα κραγιόνια και πραγματικά ξεκαρδιζόμαστε όταν τα διαβάζουμε. Και ύστερα λέει ότι και εκείνος είναι ζωγράφος και θέλει να αντιγράψει τις ζωγραφιές του Jeffers και γεμίζει μπλοκ και σαν να βλέπω να χρησιμοποιεί όλα του τα χρώματα. Πλέον κάνει πολύχρωμους καρχαρίες και όχι μόνο γκρι και μπλε.

Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Θα διασκεδάσουν και θα γελάσουν διαβάζοντάς το όπως κάναμε και εμείς. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς Tagged: Drew Daywalt, Αγγελική Μποζίκη, βιβλίο, λογοτεχνία για παιδιά, Oliver Jeffers

from dimart http://ift.tt/2yPDCD8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου