Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Focus Hocus Pocus

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1151
DJ της ημέρας, ο Γιώργος Ζαχαριάδης

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα ολλανδέζικο συγκρότημα ονόματι Focus κι έβγαλαν ένα κομμάτι με τίτλο Hocus Pocus. Κανονικά, η πληροφορία αυτή από μόνη της είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική· πόσο μάλλον που το Hocus Pocus είναι και κομματάρα — με μπλε και πράσινους κόκκους.

Τους Focus τους ίδρυσε το 1969 ο κιμπορντίστας και φλαουτίστας  Thijs van Leer (ο Ίαν Άντερσον του Άμστερνταμ). Το πρώτο τους άλμπουμ την επόμενη χρονιά (με τον ευρηματικό τίτλο In and Out of Focus) πέρασε μάλλον απαρατήρητο, αλλά με το Focus II (Moving Waters, 1971) έγινε ένας σχετικός χαμός — ιδίως χάρη στο Hocus Pocus, χαρακτηριστικό για την εποχή του κομμάτι που κινείται μεταξύ hard και progressive ροκ, αλλά με ιδιαίτερο στοιχείο το παλαβό yodeling, τις ακατανόητες λετριστικές αρλούμπες και τα χαρωπά σφυρίγματα του van Leer. Ναι, φυσικά σε τζαμάρισμα προέκυψε το κομμάτι. Όχι, δεν έχω ιδέα τι είχαν πιει· ή, μάλλον, ναι, έχω.

Σε κάθε περίπτωση, το κομμάτι κατέκτησε μια θέση στην ιστορία της ροκ. Και οι Focus εξακολουθούν να εισπράττουν δικαιώματα από το Hocus Pocus. Και τόκους.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Γιώργος Ζαχαριάδης, Μουσική

from dimart http://ift.tt/2z9fx6u
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου