Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Fables of Faubus

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1140
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Το τραγούδι αναφέρεται σε έναν από τους σταθμούς στην ιστορία του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ: το 1957 ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Orval E. Faubus διέταξε την Εθνοφρουρά να εμποδίσει την εγγραφή εννέα αφροαμερικανών μαθητών στο γυμνάσιο του Λιτλ Ροκ, παρά την αντίθετη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1954 (Brown v. Board of Education).

Orval-Faubus-Segregation

Η «κρίση του Λιτλ Ροκ» κλιμακώθηκε ώσπου ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ έθεσε την Εθνοφρουρά υπό τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης —ούτως ώστε να μην είναι πλέον υπό τις διαταγές του κυβερνήτη— ενώ έστειλε και μονάδες πεζοναυτών με τη διαταγή να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των αφροαμερικανών μαθητών. Ο Faubus απάντησε κλείνοντας εντελώς τα σχολεία στο Λιτλ Ροκ για το ακαδημαϊκό έτος 1958-59, το οποίο στην τοπική ιστορία έμεινε ως «η χαμένη χρονιά».

Το τραγούδι είναι μάλλον το πιο απροκάλυπτα πολιτικό κομμάτι του Μίνγκους. Ηχογραφήθηκε το ’59 για το άλμπουμ Mingus Ah Um αλλά η Columbia έβαλε βέτο για τους στίχους κι έτσι το κομμάτι κυκλοφόρησε ως instrumental.

Την επόμενη χρονιά ο Μίνγκους το συμπεριέλαβε στην αρχική του μορφή (μαζί με τους στίχους, δηλαδή) στο  Charles Mingus Presents Charles Mingus που κυκλοφόρησε από την ανεξάρτητη εταιρία Candid. Εξαιτίας σχετικής ρήτρας στο συμβόλαιο με την Columbia, ο Μίνγκους αναγκάστηκε να αλλάξει τον τίτλο του κομματιού σε Original Faubus Fables.

Οι στίχοι είναι στην ουσία ένας διάλογος μεταξύ του Μίνγκους και του ντράμερ Ντάνι Ρίτσμοντ. Η απόλυτη στράτευση, ο ευθύς καταγγελτικός λόγος, η μορφή ανταλλαγής συνθηματικών φράσεων με τη μορφή διαλόγου — όλα αυτά αποτελούν τυπικά χαρακτηριστικά στοιχεία αφροαμερικάνικου τραγουδιού διαμαρτυρίας και, ταυτόχρονα, στοιχεία που εξαιρετικά σπάνια συναντάμε στην τζαζ.

Oh, Lord, don’t let ’em shoot us!
Oh, Lord, don’t let ’em stab us!
Oh, Lord, no more swastikas!
Oh, Lord, no more Ku Klux Klan!

Name me someone who’s ridiculous, Dannie
Governor Faubus!
Why is he so sick and ridiculous?
He won’t permit integrated schools
Then he’s a fool!

Boo! Nazi Fascist supremists!
Boo! Ku Klux Klan (with your Jim Crow plan)
Name me a handful that’s ridiculous, Dannie Richmond
Faubus, Rockefeller, Eisenhower
Why are they so sick and ridiculous?
Two, four, six, eight:
They brainwash and teach you hate
H-E-L-L-O, Hello

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι• αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Charles Mingus, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, Orval E. Faubus

from dimart http://ift.tt/2fMmIO4
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου