Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

The dream / It’s time

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1216
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Το άλμπουμ Chattahoochee Red (1981) του μεγάλου ντράμερ Max Roach ανοίγει με το κομμάτι «The dream / It’s time»· τα δύο πρώτα λεπτά, ακούμε μόνο τα ντραμς του Max, τη φωνή του Martin Luther King από την περίφημη ομιλία του («I have a dream») και τις φωνές του συγκεντρωμένου πλήθους. Μετά μπαίνουν και οι υπόλοιποι του κουαρτέτου του Roach: ο Odean Pope (τενόρο σαξόφωνο), ο Cecil Bridgewater (τρομπέτα) and Calvin Hill (μπάσο).

Άντε κάν’ το αυτό με σεβασμό στον Martin Luther King, στους ανθρώπους που παρακολούθησαν την ιστορική ομιλία του, στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν επί δεκαετίες για τα δικαιώματα των μαύρων. Κι όμως, ο Max Roach το έκανε. Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80,  ο Roach αρχίζει και παίζει όλο και περισσότερο σόλο — ή, εν πάση περιπτώσει, με τα ντραμς —το δικό του όργανο— σε πρώτο πλάνο. Γίνεται τα ντραμς να είναι «πρώτο βιολί» και όχι «συνοδευτικά;» Εμ, να που γίνεται — τουλάχιστον όταν παίζει ο Max Roach. Ιδού μια ακόμα πιο minimal απόδειξη: στο παρακάτω βίντεο του 1994, ο Max παίζει μόνο ένα hi hat (και τη βάση του). Απολαύστε υπεύθυνα!

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι• αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Calvin Hill, Cecil Bridgewater, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, jazz, Martin Luther King, Max Roach, Odean Pope

from dimart http://ift.tt/2BTENmu
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου