Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

I got the same old blues

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1212
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

O J J Cale υπήρξε τεράστιος μουσικός — fact (καλά, όχι ότι απαγορεύεται να διαφωνεί κανείς, αλίμονο. Απλώς, αν όντως διαφωνεί κανείς, κάνει λάθος, εντάξει;) Γεγονός επίσης είναι ότι τα τραγούδια του έχουν διασκευαστεί κατά κόρον. Αυτός που τον έχει τσακίσει στις διασκευές από πολύ νωρίς είναι ο Eric Clapton — και, για να είμαστε δίκαιοι, ο J J, τόσο cool και low key τύπος ο ίδιος, χάρη στον Eric έγινε γνωστός. Το After Midnight ο J J Cale το πρωτοκυκλοφόρησε το 1966, αλλά έγινε hit από τον Clapton το 1970 (κι έτσι ο J J το ξαναηχογράφησε και το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του Naturally το 1972). Το Cocaine ο Cale το έγραψε το 1976 και το έκανε hit ο Clapton την επόμενη χρονιά.

[Παρένθεση – ανάμνηση: Κάνα δυο χρόνια αφότου βγήκε το Slowhand (1977), το άλμπουμ του Eric που άνοιγε με το Cocaine, κάποιος το έκανε δώρο στον παιδικό μου φίλο, τον Βαγγέλη. Το βάλαμε να το ακούσουμε, πάθαμε πλάκα με το πρώτο κομμάτι (το Cocaine, ντε!), το ξαναβάλαμε, και το ξαναβάλαμε, και για να μην τα πολυλογώ το ακούγαμε όλη εκείνη τη μέρα, μόνο αυτό, έτσι που το βράδυ ο δίσκος είχε αλλάξει χρώμα στο πρώτο track.]

Το I got the same old blues περιλαμβάνεται στο αριστουργηματικό Okie του 1975. Αυτό το κομμάτι —που εννοείται ότι το έπαιζε στα live του και ο μόνιμος πελάτης, ο Eric— ευτύχησε να γνωρίσει τρεις εξαιρετικές διασκευές: από τους Lynyrd Skynyrd, από τον Freddie King και από τον Captain Beefheart.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Captain Beefheart, Eric Clapton, Freddie King, Μουσική, J.J. Cale, Lynyrd Skynyrd

from dimart http://ift.tt/2kAeMhp
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου