Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

San Jacinto

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1043
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Σε κάποια περιοδεία του, ο Peter Gabriel γνώρισε έναν Απάτσι ο οποίος εργαζόταν στο μοτέλ όπου διανυκτέρευε το συγκρότημα. Πιάσανε την κουβέντα και πολύ ήρεμα ο Απάτσι είπε στον Gabriel ότι το διαμέρισμά του είχε πιάσει φωτιά και ανησυχούσε για τη γάτα του. Δεν είχε τρόπο να πάει στο σπίτι να δει τι γίνεται. Τον πήγε ο Gabriel.

Αυτό που έκανε στον Gabriel εντύπωση ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός ενδιαφερόταν αποκλειστικά για τη γάτα (η οποία, παρεμπιπτόντως, έχαιρε άκρας υγείας) και δεν τον απασχολούσε ούτε το ίδιο το σπίτι ούτε τα υπάρχοντά του. Πέρασαν όλη τη νύχτα συζητώντας και ο τύπος του περιέγραψε την τελετή ενηλικίωσης των Απάτσι, που πέρασε κι ο ίδιος στα δεκατέσσερά του: το αγόρι ανεβαίνει στο βουνό με ένα μάγο και κάθεται να το τσιμπήσει κροταλίας. Ο μάγος φεύγει και το αγόρι θα πρέπει είτε να βρει μόνο του τον δρόμο της επιστροφής είτε να πεθάνει στο βουνό.

1372359468000-bilde-1306271458_4_3

Η οροσειρά San Jacinto στην Καλιφόρνια βρίσκεται κοντά στο πολυτελές θέρετρο Palm Springs. Κάνοντας κάποτε βόλτες στα βουνά, ο Gabriel βρήκε κάτι κορδέλες, που θεώρησε πως σχετίζονται με τις τελετές των Απάτσι. Το κομμάτι αναφέρεται στην τεράστια αντίθεση του τρόπου ζωής στο Palm Springs και στους οικισμούς των Απάτσι, που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της οροσειράς San Jacinto.

Με αφορμή την αφήγηση αυτή, ο Gabriel σκέφτηκε ότι αρκετοί πολιτισμοί έχουν τελετές στις οποίες οι νέοι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να αποκτήσουν θάρρος αλλά και εκτίμηση για τη ζωή.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Γιώργος Τσακνιάς, Καλιφόρνια, Μουσική, Peter Gabriel, San Jacinto

from dimart http://ift.tt/2rpGCjt
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου