Το παλαιότερο απολίθωμα του Homo Sapiens στον κόσμο ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων κοντά στην πόλη Γιουσουφία, στο νότιο Μαρόκο, ανακοίνωσε την Τετάρτη 7/6 το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα απολιθώματα του Homo Sapiens, τα οποία βρέθηκαν στο απομακρυσμένο χωριό Τζεμπέλ Ιρχούντ, χρονολογούνται πάνω από 300.000 χρόνια πριν και σύμφωνα με τους επιστήμονες καταδεικνύουν ότι η προέλευση του ανθρώπινου είδους πάει πίσω κατά 100.000 χρόνια. Παράλληλα, εικάζεται ότι το ανθρώπινο είδος δεν εξελίχθηκε μόνο στην ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι ο Homo Sapiens προήλθε από τη βόρεια Αφρική. Αντ’ αυτού, υποδηλώνουν ότι τα πρώτα μέλη του ανθρώπινου είδους εξελίχθηκαν σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Στη δεκαετία του 1960 ανακαλύφθηκαν απολιθώματα που χρονολογούνται στη Μέση Εποχή του Λίθου.
Μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας από το επιστημονικό πεδίο. Πριν από περίπου 115 εκατομμύρια χρόνια, σε μια εποχή που στον ουρανό πετούσαν Πτερόσαυροι με μέγεθος αυτοκινήτου, στη Γη κυριαρχούσαν οι τεράστιοι δεινόσαυροι και η χαμένη πια υπερήπειρος Γκοντβάνα στο νότιο ημισφαίριο άρχιζε να διασπάται στις σημερινές ηπείρους, ένα μανιτάρι έπεσε μέσα σε ένα ποτάμι, παρασύρθηκε μέχρι μια πολύ αλμυρή λιμνοθάλασσα, όπου παγιδεύθηκε στον βυθό της, σκεπάστηκε από διαδοχικά στρώματα ιζημάτων και τελικά απολιθώθηκε.
Τώρα, ήλθε πάλι στο φως στη βορειοανατολική Βραζιλία. Πρόκειται για το αρχαιότερο απολίθωμα μανιταριού που έχει ποτέ βρεθεί, «ένα επιστημονικό θαύμα», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μόνο δέκα απολιθωμένα μανιτάρια, ενώ το παλαιότερο ήταν 99 εκατ. ετών και είχε βρεθεί στη νοτιοανατολική Ασία.
Οι ερευνητές που το ανακάλυψαν, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Σαμ Χεντς του πανεπιστημίου του Ιλινόι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One. «Τα περισσότερα μανιτάρια είναι εφήμερα, καθώς μεγαλώνουν και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Το γεγονός ότι αυτό το μανιτάρι διατηρήθηκε, είναι απλώς εκπληκτικό», δήλωσε ο Χεντς. «Αν το σκεφτείς, είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να βρεθεί κάτι τέτοιο, με όλα αυτά τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει για να απολιθωθεί και να διατηρηθεί επί 115 εκατ. χρόνια», πρόσθεσε.
Το καλοδιατηρημένο μανιτάρι βρέθηκε μέσα σε ασβεστολιθικό πέτρωμα, ενώ έως τώρα όλα τα απολιθωμένα μανιτάρια είχαν ανακαλυφθεί μέσα σε ήλεκτρο (κεχριμπάρι).
Πηγή: Η Καθημερινή
Στο:Επιστήμη Tagged: Homo Sapiens
from dimart http://ift.tt/2twIsjd
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου