—του Γιώργου Τσακνιά—
Η Σαχαλίνη βρίσκεται στην άκρη του κόσμου· ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά της Ρωσίας και βόρεια της Ιαπωνίας. Σήμερα ανήκει ολόκληρο στη Ρωσία, αν και άλλαξε χέρια αρκετές φορές και κατά περιόδους διχοτομήθηκε μεταξύ των δύο γειτόνων. Κατοικείται κυρίως από Ρώσους, δευτερευόντως από Ιάπωνες και Κορεάτες (τους προγόνους των οποίων έφεραν οι Ιάπωνες για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία) ενώ υπάρχουν ακόμη μικροί πληθυσμοί των γηγενών κατοίκων, των Άινου και των Νιβχ.
Η Σαχαλίνη είναι γνωστή από τον Τσέχωφ, ο οποίος έζησε στο νησί γύρω στους τρεις μήνες το 1890 και κατέγραψε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν εκεί οι κατάδικοι στο βιβλίο Το νησί Σαχαλίνη.
Ο Σεργκέι Τιουκάνοφ λέει: «Γεννήθηκα στο νησί Σαχαλίνη, σε μια μικρή πόλη ονόματι Πορονάισκ, στην ακτή του Ειρηνικού. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια μακριά από αυτό που αποκαλούμε πολιτισμό και το μοναδικό παράθυρο που είχα ανοιχτό στην πραγματικότητα ήταν μερικά παιδικά εικονογραφημένα βιβλία. Αυτά έγιναν ο παραμυθένιος μου κόσμος τον οποίο, ακόμα και σήμερα, που έχω πια μεγαλώσει, δεν θέλω να εγκαταλείψω. Η τέχνη έγινε η φιλοσοφία και η θρησκεία μου, κι αυτός ο παραμυθένιος κόσμος είναι ο τόπος όπου όλες οι φαντασιώσεις και οι επιθυμίες μου γίνονται πραγματικότητα. Ένα σύμπαν γεμάτο βούρτσες, μολύβια, νερομπογιές και διάφορα μπουκαλάκια με μελάνια και χρώματα, πράγματα για τα οποία τρέφω απέραντη αγάπη, έχουν γίνει για μένα μια σκηνή θεάτρου όπου οργανώνω εγώ τα πάντα με τον δικό μου τρόπο και δημιουργώ ένα θέαμα για να διασκεδάσω. Στο θέατρο αυτό εγώ είμαι ταυτόχρονα ο σκηνοθέτης, ο ηθοποιός και ο θεατής».
Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Χαμπαρκόφσκ. Ζει στην Πετρούπολη, είναι freelance καλλιτέχνης, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από διακόσιες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με γκαλερί στις Η.Π.Α., στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Έργα του φιλοξενούνται στο Victoria and Albert Museum, στο Bristol Museum και στο Museum of Contemporary Art του Portland.
Σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο εσωτερικό και προσωπικό τόπο του Τιουκάνοφ, στη ζωγραφική και στα χαρακτικά του, είναι έντονη η παρουσία της σλαβικής λαϊκής τέχνης, η επίδραση της αισθητικής της Ανατολής, καθώς και η αγάπη του για τους ιδιόρρυθμους δασκάλους της δυτικής χριστιανικής ζωγραφικής, όπως ο Ιερώνυμος Μπος.
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά
Στο:Εικαστικά Tagged: Γιώργος Τσακνιάς, Πετρούπολη, Σαχαλίνη, Χαμπαρκόφσκ, εικαστικά, Sergey Tyukanov
from dimart http://ift.tt/2pTRt61
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου