Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Le Matin Du Faune

3614974223470_300

Αυτό δεν είναι τραγούδι #997
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Φαύνος, η Φαύνα, οι φαύνοι. Θεοί και πνεύματα όλοι των Ρωμαίων — ο θεός των κοπαδιών και των βοσκών του Παλατίνου λόφου, η θηλυκή του εκδοχή, τα πνεύματα του δάσους. Εξ ου και η fauna, ήτοι η πανίδα. Το όνομα σε όλες του τις εκδοχές προέρχεται από τον Πάνα.

«Το πρωινό του Φαύνου» προέρχεται από το φρεσκότατο (κυκλοφόρησε μόλις στις 17/3) άλμπουμ των Hadouk με τίτλο «Le cinquième fruit» και είναι σύνθεση του φλαουτίστα Eric Lörher. Προφανώς πρόκειται για αναφορά στο ποίημα του Μαλαρμέ «L’après-midi d’un faune» και στο αντίστοιχο πρελούδιο του Ντεμπισί, χορογραφημένο από τον Νιζίνσκι· εμένα, ωστόσο, όχι μόνον ο τίτλος αλλά και το ίδιο το τραγούδι, με μέτρο 10/8 και σε πεντατονική κλίμακα, μου έφερε αμέσως στο νου την περίφημη φωτογραφία του André Kertész «Φαύνος που χορεύει» (1919). Ανήκει στην πρώτη περίοδο του μεγάλου (τεράστιου!) φωτογράφου, όταν ακόμη ζούσε στην πατρίδα του, την Ουγγαρία. Ο υπότιτλός της είναι: «ο αδελφός μου ως scherzo».

Andre Kertesz

Η φωτογραφία έχει ξαναγίνει cover στο dim/art και στη στήλη «αυτό δεν είναι τραγούδι», σε ένα τραγούδι που δεν ήταν τραγούδι και που αναφερόταν στον Πάνα (dj η Χριστίνα Παπαβασιλείου).

Σε κάθε περίπτωση, απολαύστε —υπεύθυνα ή, ακόμα καλύτερα, ανεύθυνα— το υπέροχο «Πρωινό του Φαύνου» των Hadouk οι οποίοι, εκτός από τον Lörher, είναι οι Didier Malherbe, Loy Ehrlich και Jean-LucDi Fraya.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: André Kertész, Didier Malherbe, Eric Lörher, Hadouk, ποίηση, Λογοτεχνία, Μουσική, Τάκης Φωτιάδης, Φωτογραφία, Jean-LucDi Fraya, Loy Ehrlich

from dimart http://ift.tt/2oTyIQl
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου