Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Λοβοτομή στη μνήμη

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από την πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας

Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, μόλις το Εθνικό Μουσείο (Museu Nacional) της Βραζιλίας στο Ρίο έκλεισε για το κοινό, ξέσπασε πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί. Οι πυροσβέστες δεν είχαν αρκετό νερό για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά προτού επεκταθεί (οι δύο κοντινοί κρουνοί αποδείχτηκε πως δεν λειτουργούσαν) κι έτσι το διακοσίων ετών μουσείο κάηκε ολοσχερώς.

Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, δυστυχώς όμως φαίνεται πως καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του μουσείου, που συνολικά αριθμούσε περίπου είκοσι εκατομμύρια αντικείμενα. Μεταξύ των απωλειών, η «Λουζία» (ένας ανθρώπινος σκελετός 12.000 ετών, ο αρχαιότερος της Λατινικής Αμερικής), πάμπολλα απολιθώματα και κατάλοιπα δεινοσαύρων, ανθρωπολογικά και ιστορικά τεκμήρια των ιθαγενών πληθυσμών και των αποίκων, αντικείμενα του αιγυπτιακού, του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού που είχε φέρει ο Ντομ Πέδρο Α΄, ο Πορτογάλος πρίγκιπας που κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και ένας μετεωρίτης που βρέθηκε στη Βραζιλία το 1784.

map.jpg

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ έκανε λόγο για «ανυπολόγιστη καταστροφή». Ο Μέρσιο Γκόμες, ανθρωπολόγος και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος για τους Γηγενείς Πληθυσμούς (Fundação Nacional do Índio — FUNAI), συνέκρινε την απώλεια του Εθνικού Μουσείου με εκείνη της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας το 48 π.Χ. Η Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός περιβάλλοντος και υποψήφια πρόεδρος, μίλησε για «λοβοτομή της βραζιλιάνικης μνήμης».

Το Museu Nacional πριν από την καταστροφική πυρκαγιά

Η Λουίζ Ντουάρτε, υποδιευθύντρια του μουσείου, δήλωσε: «Πρόκειται για αδιανόητη καταστροφή. Χάθηκαν διακόσια χρόνια μνήμης, διακόσια χρόνια επιστήμης, διακόσια χρόνια πολιτισμού». Η Ντουάρτε επέρριψε την ευθύνη στις κυβερνήσεις που άφησαν το Museu Nacional στην τύχη του, χωρίς καμία συντήρηση, και υπογράμμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο, όταν γιορτάστηκαν τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του μουσείου, δεν ήρθε ούτε ένας υπουργός. Επεσήμανε, τέλος, ότι μόλις προ ημερών το μουσείο είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (O banco nacional do desenvolvimento — BNDES) για τη χρηματοδότηση των πλέον επειγουσών εργασιών, μεταξύ των οποίων ένα σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας. «Τραγική ειρωνεία», σχολίασε.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την πυρκαγιά και από το ερειπωμένο μουσείο:

Πηγή: The Guardian

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιάΤο dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2Mq11Od
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου