Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Μια τίγρη στον κήπο

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Πέρυσι τέτοια εποχή σας είχα μιλήσει για το βιβλίο Ρόζα το τερατάκι, που ήταν η πρώτη πρόταση της Μικρής Σελήνης. Από τότε η Μικρή Σελήνη μας έχει εκπλήξει θετικά με την επιλογή των τίτλων που εκδίδει. Μια ακόμα έκπληξη ήταν το βιβλίο Μια τίγρη στον κήπο της Lizzy Stewart, που απέσπασε το βραβείο Waterstones 2017 και πολύ καλές κριτικές στο εξωτερικό.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Νόρα, ένα κοριτσάκι που —τι πρωτότυπο…— βαριέται αφόρητα. Η γιαγιά της της προτείνει να πάει να παίξει στον κήπο και για να την δελεάσει της λέει ότι νωρίτερα είδε μια τίγρη να τριγυρνά εκεί. Φυσικά η Νόρα δεν την πιστεύει. Άλλωστε είναι αρκετά μεγάλη για να πιστεύει τέτοιες ανόητες ιστορίες και ξέρει ότι οι τίγρεις ζουν στην ζούγκλα και όχι στους κήπους των σπιτιών. Όμως η γιαγιά επιμένει και της λέει ότι στον κήπο δεν υπάρχει μόνο η τίγρης αλλά και λιβελούλες μεγάλες σαν πουλιά καθώς και περίεργα φυτά που μπορούν να σε καταπιούν με μπουκιά. Ακόμα και μια πολική αρκούδα που της αρέσει να ψαρεύει. Δύσπιστη η Νόρα αποφασίζει να βγει στον κήπο. Και εκεί που είναι σίγουρη ότι ο κήπος εξακολουθεί να είναι βαρετός βλέπει μια λιβελούλα. Και έτσι ξεκινάει την εξερεύνηση της. Άραγε τι θα ανακαλύψει. Μήπως τελικά έχει δίκιο η γιαγιά και υπάρχει μια τίγρη στον κήπο;

tiger

Το βιβλίο σε κερδίζει από το εξώφυλλο που είναι ανάγλυφο και προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια. Και ύστερα έρχεται η εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα που σελίδα με τη σελίδα σε παρασύρει σε ένα αναγνωστικό ταξίδι. Ένα ταξίδι όπου η φαντασία έχει τον πρώτο ρόλο και που για μια στιγμή θα νομίζεις ότι εξερευνάς και εσύ τον κήπο μαζί με τη Νόρα. Μια ιστορία για την αστείρευτη παιδική περιέργεια και τη δύναμη της φαντασίας, που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο από το τίποτα.

Ο Πέτρος διάβασε το βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον, γελούσε μόνος του και μετά ήρθε να το διαβάσουμε και μαζί, καθοδηγώντας με για να δω κι εγώ τι ανακαλύπτει η Νόρα όταν βγαίνει στον κήπο. Και ύστερα το διάβασε και στον μπαμπά του και ήθελε να μάθει αν έχουμε συναντήσει και εμείς μια τίγρη στον κήπο της γιαγιάς μας.

Ένα πολύ τρυφερό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με πολύ εντυπωσιακή εικονογράφηση, που σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της Lizzy Stewart και προσωπικά ανυπομονώ για το επόμενο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2IlU7sN
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου