Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Στιβ Μπουσέμι, πυροσβέστης

Άργησε να γίνει γνωστό, γιατί δεν το έκανε για τη δημοσιότητα· δεν φωτογραφήθηκε και απέφυγε για χρόνια να αναφερθεί στο γεγονός στις συνεντεύξεις του. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο Στιβ Μπουσέμι, ηθοποιός γνωστός για τη συμμετοχή του σε ταινίες των αδελφών Κοέν, του Τζάρμους, του Σκορσέζε και του Ταραντίνο, μεταξύ άλλων, επέστρεψε στο Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης και εργάστηκε εθελοντικά σε δωδεκάωρες βάρδιες επί πολλές μέρες για την αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων.

Γέννημα-θρέμμα νεοϋορκέζος, με πατέρα σικελικής καταγωγής και μητέρα Ιρλανδέζα, ο Μπουσέμι γεννήθηκε το 1957 στο Μπρούκλιν. Το 1976 πέρασε τα τεστ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το 1980 έγινε πυροσβέστης (από τότε είναι η φωτογραφία εξωφύλλου). Εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα της Νέας Υόρκης (FDNY) και συγκεκριμένα στο όχημα αρ. 55, με ζώνη ευθύνης τη «μικρή Ιταλία» του Μανχάταν. Είχε ήδη σπουδάσει στο Lee Strasberg Institute και τα βράδια έπαιζε στο θέατρο. Το 1984 εγκατέλειψε το σώμα για να αφοσιωθεί στην ηθοποιία (και καλά έκανε).

Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες από την εθελοντική επιστροφή του στο όχημα αρ. 55 του FDNY, τον Σεπτέμβριο του 2001. Σε μια από τις λίγες αναφορές του, ο Μπουσέμι δήλωσε ότι του άρεσε που ξαναείδε συναδέλφους κι ένιωσε πάλι τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των πυροσβεστών, τα στοιχεία που ούτως ή άλλως είχε κρατήσει ως τα πιο θετικά από τη θητεία του. Η ιστορία έγινε γνωστή μόλις το 2013, από ένα post στο facebook.

brotherhood

Ο Μπουσέμι επέστρεψε άλλη μια φορά ως εθελοντής το 2012 και βοήθησε στην αποκατάσταση των καταστροφών που είχε προξενήσει στη Νέα Υόρκη ο τυφώνας Σάντυ. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Φίλων Πυροσβεστικού Σώματος και έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του συνδικάτου των πυροσβεστών με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.

* Ευχαριστούμε τον φίλο και συνεργάτη Βασίλη Γουδέλη που ανέδειξε την ιστορία.

* * *

Εδώ άλλα Επετειακά

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 



from dimart https://ift.tt/2QlP8Mf
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου