Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι απομακρυνόμαστε ολοένα περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, ένα ουσιώδες ερώτημα... είναι αν πρέπει να τρώμε μόνο φρέσκα ψάρια ή είναι θρεπτικά και αυτά σε άλλες μορφές. Τα φρέσκα ψάρια και αυτά σε κονσέρβα είναι σχεδόν εξίσου θρεπτικά, εκτός κι αν οι κονσέρβες είναι πολυκαιρισμένες, είπαν την περασμένη εβδομάδα ειδικοί από την Εθνική Βάση Θρεπτικών Συστατικών (NND) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Αν θα επιλέξει κάποιος το ένα ή το άλλο είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, διότι το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του κατά τη δρα Αλις Λίχτενσταϊν, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη. Οπως είπε, τα ψάρια σε κονσέρβα τείνουν να είναι οικονομικότερα και ευκολότερα στη χρήση από τα φρέσκα, ενώ έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Συνήθως όμως περιέχουν περισσότερο αλάτι από όσο τα φρέσκα, επομένως χρειάζεται προσοχή από όποιον προσέχει λ.χ. την πίεσή του, ενώ πολλοί άνθρωποι παρατηρούν διαφορά και στη γεύση τους (βρίσκουν καλύτερη εκείνη των φρέσκων). Στις κονσέρβες είναι επίσης πιθανότερο να περιέχονται άγρια ψάρια και όχι ιχθυοκαλλιέργειας, πρόσθεσε η δρ Κριστίν Κιρκπάτρικ, διαιτολόγος και επικεφαλής των Διατροφικών Υπηρεσιών στο Wellness Institute της Cleveland Clinic. Επιπλέον, τα ψάρια κονσέρβας όπως οι σαρδέλες παρέχουν περισσότερο ασβέστιο επειδή τα κόκαλά τους, που είναι πλούσια σε αυτό το ιχνοστοιχείο, μαλακώνουν κατά τη διαδικασία της κονσερβοποίησης και έτσι είναι πιθανότερο να τα φάμε. Τα άγρια ψάρια του Ατλαντικού, όπως ο σολομός, είναι επίσης πιθανό να περιέχουν λιγότερο υδράργυρο όταν καταναλώνονται σε κονσέρβα από ό,τι φρέσκα, διότι συνήθως στις κονσέρβες καταλήγουν τα μικρότερα σε μέγεθος που περιέχουν μικρότερες ποσότητες από αυτό το μέταλλο, κατά τη δρα Λίχτενσταϊν. Αν επιλέξετε ψάρια σε κονσέρβα, να ξέρετε ότι αυτά σε λάδι ίσως πιθανώς έχουν κατακρατήσει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι πολύτιμα για την υγεία του εγκεφάλου απ’ ότι εκείνα σε άλμη, είπε η δρ Κιρκπάτρικ. Βέβαια, το πρόσθετο λάδι αυξάνει το θερμιδικό φορτίο του ψαριού, αλλά αν η παρουσία του σημαίνει ότι θα φάτε ψάρια τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αγγίζατε, τότε αξίζουν τον κόπο οι έξτρα θερμίδες, τόνισε η δρ Λίχτενσταϊν. Τα κατεψυγμένα Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα ψάρια και δεν θέλετε να φάτε κονσέρβες, τα κατεψυγμένα ψάρια είναι πολύ καλή επιλογή, διότι είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα όταν δεν είναι πολυκαιρισμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC). Όπως εξηγεί το EUFIC, αναλόγως με την μέθοδο κατάψυξης και με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται τα επίπεδα των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν τα κατεψυγμένα ψάρια, επομένως το ιδανικό είναι να καταναλώνονται μέσα έως 6-12 μήνες από την κατάψυξη. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των ψαριών (πρωτεϊνες, βιταμίες A, D και Β12, ασβέστιο, ψευδάργυρος) δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Οτι χρειαζόμαστε τα ψάρια και επομένως με όποια μορφή κι αν τα φάμε, μόνο οφέλη υπάρχουν για την υγεία μας. Οσον αφορά τη συνιστώμενη ποσότητα, πρέπει να τρώμε ψάρι τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πηγή
Via
Via
from PoNiRidiS http://ift.tt/1MGRP7a
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου