Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί

Ο Wolfgang Tillmans παρεμβαίνει στο βρετανικό δημοψήφισμα, συμμετέχοντας ενεργά στην καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Ο Wolfgang Tillmans, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες φωτογράφους της γενιάς του, γεννήθηκε στη Γερμανία το 1968 και από το 1995 ζει κυρίως στο Λονδίνο (ή μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου). Είναι ο πρώτος μη βρετανός καλλιτέχνης που τιμήθηκε με το βραβείο Turner της Tate Gallery, ενώ είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών.

GERMANY-ART-PHOTOGRAPHY-TILLMANS

Φωτογραφία: Axel Schmidt/AFP/Getty Images

Πρόσφατα δημοσίευσε στο site του μια έκκληση για ψήφο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Απευθύνεται ιδίως σε φοιτητές και νέους στην ηλικία ψηφοφόρους, τους οποίους καλεί να εγγραφούν στους καταλόγους εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 7 Ιουνίου, προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ακολουθεί η έκκληση (τη μετέφρασε για το dim/art ο Γιώργος Θεοχάρης) καθώς και τα πόστερ που έφτιαξε ο Tillmans, με συνθήματα όπως «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, καμιά χώρα δεν πρέπει να είναι μόνη της», «Είμαστε η ευρωπαϊκή οικογένεια», «Ό,τι χάνεται χάνεται για πάντα», «Η δημοκρατία, η ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πολλούς εχθρούς· ένα brexit θα τους δώσει δύναμη» κ.ά. Τα διαθέτει από το site του με την προτροπή να διαδοθούν μέσω των social media και με κάθε τρόπο (εδώ θα τα βρείτε σε αρχείο pdf).

Αγαπητοί Φίλοι, 

Είμαι βέβαιος ότι κι εσείς παρακολουθείτε με τρόμο την προς τα δεξιά μετατόπιση και τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα  που βράζουν σε όλη την Ευρώπη. Το ολλανδικό δημοψήφισμα ίσως είναι το τελευταίο καμπανάκι, μια προειδοποίηση προς τον κόσμο για τον πραγματικό κίνδυνο αν στο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την Ε.Ε. κερδίσει το «Να Φύγουμε».

Η επίσημη εκστρατεία για το «Να Μείνουμε» δίνει την αίσθηση ότι είναι βαρετή και στερείται πάθους. Στερείται επίσης ενός ενεργού κινήτρου που θα ωθήσει τους ψηφοφόρους να εγγραφούν – και με την προθεσμία να λήγει δύο βδομάδες πριν από το δημοψήφισμα, αυτό θα πρέπει να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.

Θέλω να εμπλακώ ενεργά στην εκστρατεία. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να εργαστώ προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης της προσέλευσης των νεότερων ψηφοφόρων, εστιάζοντας στο πρώτο, κρίσιμο βήμα: την εγγραφή των ψηφοφόρων, η προθεσμία για την οποία λήγει στις 7 Ιουνίου! Όποιος δεν έχει εγγραφεί πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει την άποψή του, ανεξάρτητα από πόσο παθιάζεται γι’ αυτό το ζήτημα. Συνεπώς, η πραγματικά κρίσιμη ημερομηνία είναι η 7η Ιουνίου. Οι γιαγιάδες μας έχουν εγγραφεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά οι φοιτητές πλέον δεν εγγράφονται αυτόματα από τα πανεπιστήμιά τους. Αυτό οφείλεται σε έναν νέο νόμο που πέρασαν οι Συντηρητικοί, ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου μέχρι και σε 800.000 φοιτητές, οι οποίοι ως ομάδα τείνουν να μετακινούνται πολύ περισσότερο και έτσι συχνά αμελούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια αποφασιστικής σημασίας στιγμή, που θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε και τη χαιρόμαστε – μια καμπή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των προβλημάτων  και των πολιτικών ρήξεων. Καταρχάς, η αποδυνάμωση της Ε.Ε. είναι στόχος που επιδιώκεται ενεργά από ισχυρούς παράγοντες, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και από τα ευρωπαϊκά κόμματα της άκρας δεξιάς. Το Brexit θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά το τέλος της Ε.Ε. Είναι ένας ελαττωματικός και προβληματικός θεσμός, αλλά συνολικά υπερασπίζεται μια δημοκρατική κοσμοθεωρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ευνοεί τη συνεργασία αντί για την αντιπαράθεση.

Αυτή η περίσταση ίσως αποδειχτεί μία μοναδική στιγμή για τη γενιά μας. Μπορείτε να φανταστείτε τα χρόνια των διαπραγματεύσεων για την αναίρεση συμφωνιών που σήμερα ισχύουν και όλη το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Τις τελευταίες βδομάδες, εγώ και οι βοηθοί μου στα στούντιο του Λονδίνου και του Βερολίνου και στην Between Bridges δουλέψαμε για αυτά τα κείμενα και τα σχέδια. Παρακαλώ, μην διστάσετε να μοιραστείτε τις αφίσες (τυπώνονται σαν αρχεία PDF), ή να τις ανεβάσετε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή να τις προωθήσετε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε. Τις θεωρώ δημόσιο κτήμα, συνεπώς μπορείτε να αφαιρέσετε την ετικέτα με το όνομά μου, αν το κρίνετε σκόπιμο.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο – αλλά η ελπίδα από μόνη ίσως να μην είναι αρκετή.

Wolfgang

EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_1 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_2 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_3 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_4 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_5 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_6 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_7 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_8 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_9 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_10 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_11 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_12 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_13 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_14 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_15 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_16 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_17 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_18 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_19 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_20 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_21 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_22 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_23 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_24 EU Campaign Wolfgang Tillmans - Between Bridges_26.04_25

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα) 

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1VDPFZj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου