Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Το Πάσχα της νόνας χελώνας

νονα χελωνα πατακης

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Μπαίνοντας προχτές σε γνωστό μεγάλο βιβλιοπωλείο είδα τα σχετικά με τα το Πάσχα βιβλία στις προθήκες. Γυρνώντας σπίτι έψαξα να βρω τα δικά μας αγαπημένα. Ένα από αυτά που αγαπάμε πολύ είναι Το Πάσχα της νόνας χελώνας της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. Η γνωστή συγγραφέας μάς παρουσιάζει τον γνωστό μύθο του Αισώπου «αλλιώς» και γράφει μια πασχαλινή διασκεδαστική ιστορία.

Πάντα περήφανος ο Λαγός, όπως και ο προ-προ-προ πάππους του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο από τη χελώνα στα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει όλων τα αυγά με τα δικά του. Λέει πως τα αυγά του θα κερδίσουν όλα τα άλλα. Η νόνα χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια κάτι σκαρώνει. Και όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια μαζεύονται να δουν το πάθημά του.

Μια όμορφη πασχαλινή ιστορία εμπνευσμένη από το γνωστό μύθο. Η χελώνα στήνει στο λαγό μια διδακτική φάρσα αλλά με χιούμορ και στο τέλος μέχρι και πάρτι διοργανώνει για να τον παρηγορήσει. Η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού συμπληρώνει αρμονικά το κείμενο έχοντας στήσει ένα πανέμορφο πασχαλινό σκηνικό. Καταπράσινα λιβάδια, πολύχρωμα λουλούδια, πουλιά, ζώα και έντομα.

Ο Πέτρος αγαπάει πολύ αυτήν την ιστορία. Έχει κάνει ήδη τον συνειρμό με τον μύθο του Αισώπου που του έχει διηγηθεί ο μπαμπάς του και κάνει τους δικούς του παραλληλισμούς. Και μετά πιάνει και ζωγραφίζει αυγά σε διάφορα χρώματα και λέει ότι εκείνος θέλει όλα τα αυγά να είναι μπλε, γιατί το μπλε είναι το αγαπημένο του χρώμα. Και ύστερα θέλει να ζωγραφίσει τα αυγά που έχουμε στο ψυγείο, αλλά η γιαγιά του του υποσχέθηκε να βάψουν μαζί αυγά και συμβιβάστηκε.

Μια πολύ όμορφη ιστορία που θα μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στην πασχαλιάτικη φύση και θα εμπνεύσει τα μικρά μας, δίνοντας ταυτόχρονα αφορμή για ωραίες συζητήσεις.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1SEEGsH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου