Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν

o-gyros-tou-kosmou-se-80-meres

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Το Σάββατο είναι η παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου. Σκεφτόμουν λοιπόν τους συγγραφείς που σημάδεψαν την παιδική μου ηλικία· και ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό δεν ήταν άλλος από τον Ιούλιο Βερν. Θυμάμαι τον εαυτό μου να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω τα βιβλία του και να ξενυχτάω για να τα τελειώσω. Και φυσικά ανυπομονούσα να τα διαβάσει κάποτε και ο Πέτρος. Όταν ανακάλυψα την σειρά «Μικρά ταξίδια με την φαντασία του Ιουλίου Βερν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενθουσιάστηκα. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου επιχειρεί να αποδώσει τα κλασικά πλέον βιβλία του Βερν με τρόπο που να είναι κατανοητά από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Το πρώτο που μπήκε στην βιβλιοθήκη μας είναι Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες και δειλά δειλά έχουμε αρχίσει και το διαβάζουμε.

Ποιος ήταν ο πλούσιος Φιλέας Φογκ, από πού κρατούσε η σκούφια του και τι δουλειά έκανε δεν ξέρουμε ακριβώς! Ξέρουμε όμως άλλα πράγματα ακριβώς. Ότι ξυπνούσε κάθε μέρα στις 8 ακριβώς, έτρωγε πρωινό στις 8.23 ακριβώς, ξυριζόταν στις 8.37 ακριβώς, έφευγε από το σπίτι του, στην οδό Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου, στις 11.30 και γυρνούσε τα μεσάνυχτα στις 12 ακριβώς! Κι ακόμη ότι έβαλε στοίχημα να κάνει το γύρω του κόσμου σε 80 μέρες ακριβώς! Και το κέρδισε. Και μαζί με το στοίχημα κέρδισε πολλά ακόμα.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο είδα ότι ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και πάλι κατάφερε να αποδώσει το κείμενο με ένα τρόπο μοναδικό. Με χιούμορ και με απλή γλώσσα μας περιγράφει το ταξίδι του Φιλέα Φόγκ από την αρχή μέχρι το τέλος του. Ταυτόχρονα, δράττεται της ευκαιρίας για να προβληματίσει τα παιδιά σχετικά το τι αξίζει τελικά περισσότερο και για την αξία του πλούτου και των υλικών αγαθών. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. Χαρούμενες εικόνες με κρυμμένες λεπτομέρειες και ζωντανά χρώματα που παρασύρουν την φαντασία μας να κάνει το ταξίδι μαζί με τον κ. Φογκ. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ.

Τα βιβλία της σειράς απευθύνονται σε παιδιά από έξι ετών. Τα έχω κάνει δώρο σε πολλά παιδάκια φίλων και όλα ενθουσιασμένα μου μίλησαν για το πόσο πολύ αγάπησαν τις ιστορίες του Ιουλίου Βερν. Πρόσφατα πήρα αυτό το βιβλίο από το ράφι και άρχισα να το διαβάζω στον Πέτρο που δεν είναι ούτε πέντε. Μπορεί ακόμα να είναι λίγο μικρός για αυτό αλλά με εξέπληξε με τις ατελείωτες ερωτήσεις του και ενθουσιάστηκε με την εικονογράφηση. Και εγώ από την άλλη βρήκα την ευκαιρία να γυρίσω πίσω στα παιδικά μου χρόνια.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμα

  • Από τη γη στη Σελήνη
  • Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα
  • Ταξίδι στο κέντρο της γης

* * *

12799040_1091191937598127_245735959284693161_n

Αύριο Σάββατο 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το dim/art και οι Εκδόσεις Πατάκη  σάς προσκαλούν σε μια συζήτηση-ταξίδι στη Χώρα «Ιούλιος Βερν» στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65).

Θα μιλήσουν η Μελίττα Γκουρτσογιάννη (αρχιτέκτων και blogger), ο Σάκης Κουρουζίδης (Διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης) και η Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια).
Συντονίζει ο Γιώργος Τσακνιάς (ιστορικός, αρχισυντάκτης του dim/art).

http://ift.tt/1RRnoxt

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1RRnrsV
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου