Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η δοκιμασία

Το βιβλίο της άμμου #40

Ο Τάιμπο είχε ακόμα στα ράφια του το πρώτο βιβλίο που είχε αγοράσει από του Κνούτσον — μια παιδιάστικη αγορά που είχε κάνει μια μέρα που έβρεχε συνέχεια και το νερό έσταζε από το στρίφωμα του παλτού του σχηματίζοντας μια κυκλική λιμνούλα στο σκούρο ξύλινο πάτωμα, σαν ανεπιθύμητο ποτήρι χωρίς σουβέρ στο τραπέζι του σπιτιού.

«Όλα σ΄αυτό το κουτί έχουν την ίδια τιμή», είχε πει η κυρία Κνούτσον. «Ειδική προσφορά – ένα το καθένα».

Ο Τάιμπο θυμήθηκε πως στεκόταν εκεί και σκεφτόταν ποιο να αγοράσει. Βασανιζόταν τόση ώρα, που στο μεταξύ η κυρία Κνούτσον έφυγε, και στο ταμείο στεκόταν ο άντρας της όταν έφτασε ο Τάιμπο και του παρέδωσε δύο παλιούς τόμους.

«Για να δούμε, λοιπόν, νεαρέ, τι θα σε χρεώσουμε γι’ αυτά;»

Ο Τάιμπο θυμήθηκε τα αισθήματα ντροπής και ανησυχίας που τον πλημμύρισαν τότε. Τα χρήματα λιγοστά – τόσο λιγοστά που δεν είχε την πολυτέλεια να χειριστεί το θέμα διακριτικά. Ανυπομονούσε να έρθει η μέρα που θα μπορούσε να καμωθεί πως δε μετράει τις δεκάρες και όταν μίλησε υπήρχε μια ξηρή στριγκλιά στη φωνή του, καθώς είπε: «Η κυρία μου είπε ότι έχουν όλα την ίδια τιμή – ένα το καθένα».

Ο κύριος Κνούτσον σήκωσε το ένα φρύδι πάνω από τα γυαλιά του. «Λοιπόν, η κυρία δεν έπρεπε να έχει πει κάτι τόσο απερίσκεπτο μια που η κυρία δεν ξεψάχνισε το κουτί έτσι όπως το ξεψάχνισες εσύ». Ο μαγαζάτορας έκανε μια παύση για να το σκεφτεί. «Σ’ αυτή την τιμή, μπορείς να αγοράσεις μόνο το ένα. Λοιπόν, ποιο από τα δύο θέλεις;»

«Σας ευχαριστώ», είπε ο Τάιμπο. Το ήξερε ότι ήταν μια δοκιμασία.

Είχε ερωτηθεί μια σημαντική ερώτηση αυτός ο νεαρός —αυτό το αγόρι— που τολμούσε να εμμένει στην αξιοπρέπειά του, εδώ, στο βιβλιοπωλείο του Κνούτσον, και να απαιτεί τα δικαιώματά του ενώ έσταζε και σημάδευε το πάτωμα. «Σας ευχαριστώ», είπε, «θα πάρω αυτό». Και ακούμπησε το δάχτυλό του στη ράχη ενός εικονογραφημένου Δάντη.

* * *

Andrew Nicoll, Ο καλός δήμαρχος, μετάφραση: Φωτεινή Πίπη, εκδόσεις Διόπτρα, 2009.

Ανθολόγος σήμερα, η Βίρνα Φερλέμη

* * *

tumblr_n9o4khPV5P1r1vfbso1_500

Εικόνα εξωφύλλου: «Το βιβλιοπωλείο», Diva Diva

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com (με όλες τις βιβλιογραφικές πληροφορίες) για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1L3cmSP
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου