Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 9.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης
«Πολιτιστική Κληρονομιά: Προστασία και Αντιμετώπιση Κινδύνων» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, την Παρασκευή 29 Μαΐου στις 9.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η εν λόγω ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή το γεγονός ότι το 2014 αποτέλεσε επετειακό έτος για τα 60 χρόνια της Σύμβασης της Χάγης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και του Α΄ Πρωτοκόλλου της (1954), καθώς και για τα 15 χρόνια του Β΄ Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (1999).
Στόχος της ημερίδας είναι η «γνωριμία» με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση και τα Πρωτόκολλα, η παρουσίαση των απαιτούμενων μέτρων προετοιμασίας σε καιρό ειρήνης για τη διασφάλιση των πολιτιστικών αγαθών τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι δυνατότητες που παρέχονται από την ίδια την Σύμβαση για χορήγηση ειδικής ή ενισχυμένης προστασίας σε πολιτιστικά αγαθά, ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε περιπτώσεις ένοπλων συρράξεων για τη διαφύλαξη και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ο.κ.
Οι ομιλητές προέρχονται τόσο από το εξωτερικό (εμπειρογνώμονες από την UNESCO, ICORP κλπ.), όσο και από το εσωτερικό (νομικοί, στελέχη του ΥΠΟΠΑΙΘ και άλλων κρατικών φορέων, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.).
Η Σύμβαση για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης υιοθετήθηκε στη Χάγη το 1954, ως συνέπεια μαζικών καταστροφών πολιτιστικής κληρονομιάς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή Σύμβαση που έχει ως αποστολή αποκλειστικά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιπτώσεις πολέμου. Η Σύμβαση υιοθετήθηκε μαζί με το Πρωτόκολλο που αφορά στην παρεμπόδιση της εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από κατεχόμενα εδάφη και τη διασφάλιση της επιστροφής τέτοιων αγαθών στα κράτη από τα οποία είχαν μετακινηθεί. Η Ελλάδα υιοθέτησε την ανωτέρω διεθνή Σύμβαση και το Α΄ Πρωτόκολλο του 1954, με το Ν. 1114/7.8.1981.
Η καταστροφή πολιτιστικών αγαθών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές 1990, ανέδειξε την ανάγκη να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η Σύμβαση της Χάγης και να ανταποκρίνεται στα δεδομένα των πολεμικών συγκρούσεων, όπως είχαν εν τω μεταξύ διαμορφωθεί. Καταρτίσθηκε, έτσι, το Β΄ Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Χάγης (1999).
Η Ελλάδα διανύει την τρίτη θητεία της στη 12μελή Διακυβερνητική Επιτροπή του Β΄ Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση της Χάγης, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, θητεία η οποία λήγει το 2017. Σημειώνεται ότι το 2014, κατά την 9η συνάντηση της εν λόγω Επιτροπής, η χώρα μας εξελέγη ομόφωνα στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.
Φωτογραφία: ΑΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου
Πηγή: Ναυτεμπορική
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste
from dimart http://ift.tt/1Hyn4Zr
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου