— της Ζέφης Κόλια—
H τρέλα των μπουτίκ (boutique-mania) μεσουράνησε στο Λονδίνο των sixties. Ιδιοκτήτες ήταν συνήθως μοντέρνοι νεαροί που άνοιγαν μαγαζιά με σκοπό να πουλάνε hip ρούχα στους συνομηλίκους τους. Αυτές οι μικρές, πρωτοποριακές μπουτίκ λειτούργησαν σαν στιλιστικές γιάφκες ανάμεσα στους ψαγμένους πιτσιρικάδες που συναντιόντουσαν εκεί όχι μόνο για να ψωνίσουν αλλά και για να διασκεδάσουν, να χορέψουν, και —αν ήταν τυχεροί— να συναντήσουν τα είδωλά τους, τους σταρ της ποπ μουσικής σκηνής, που επίσης σύχναζαν εκεί. Άλλωστε οι Beatles, οι Rolling Stones και οι Kinks θεωρούνταν οι πιο καλοντυμένοι τύποι στο Λονδίνο: Ό, τι φορούσαν γινόταν αμέσως η νέα τάση.
Tο 1965 εγκαινιάστηκε στο νούμερο 488 της Κίνγκ’ ς Ρόουντ —περιοχή γνωστή ως World’s End, στην οποία μια δεκαετία αργότερα θα άνοιγε το πρώτο της μαγαζί η Vivienne Westwood— η μπουτίκ με το παράξενο όνομα ‘’Granny Takes a Trip’’, η οποία κινήθηκε στην λογική του πολυτελούς αβανγκάρντ ενδύματος. Σύμφωνα με τους εκκεντρικούς ιδιοκτήτες της —έναν γραφίστα και μια ηθοποιό και φανατική συλλέκτρια ρούχων εποχής— το όνομα που της έδωσαν αντιπροσώπευε τις ιδέες τους: To ‘’Granny’’ συμβόλιζε την επιρροή του ιστορικού παρελθόντος στην τέχνη και την μόδα και το ‘’Trip’’ την πολυχρωμία του χίπικου κινήματος, αλλά και το ναρκωτικό της αρεσκείας τους: το LSD.
Τo Granny’s ήταν το πρώτο bisexual μαγαζί του Λονδίνου. Αν και εξωτερικά άλλαζε συχνά προσόψεις, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του θύμιζε φουτουριστική φαντασίωση, με στοιχεία παρισινού μπουρδέλου της Μπελ Επόκ. Το ταβάνι και οι τοίχοι ήταν βαμμένοι σε βαθύ μοβ χρώμα, που έκανε αντίθεση με τα πολύχρωμα ρούχα στις κρεμάστρες, ενώ ένας φωνόγραφος κι ένας μεγάλος Βικτωριανός καθρέφτης συμπλήρωναν το σκηνικό, το οποίο είχε επιρροές από το κίνημα Αρ Νουβό και τον Σκοτεινό Ρομαντισμό. Εκεί, ανάμεσα στις δαντελένιες κουρτίνες, τους σκαλιστούς καθρέφτες και τα μπροκάρ αμπαζούρ, μέσα σε νέφη από καπνούς και βαριά ανατολίτικα αρώματα, αγόρια και κορίτσια χόρευαν εκστασιασμένα στους ήχους της μουσικής. Ο, νεαρός τότε, συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, που το 1967 νοίκιαζε το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στο ίδιο κτήριο, τον περιέγραψε κάπως έτσι: «Ο αέρας ήταν βαρύς από έλαια πατσουλί καθώς κι εκείνα τα αρώματα που η αστυνομία αποκαλούσε ‘’certain substances’’. Η ψυχεδελική μουσική αντηχούσε δυνατά σε όλο χώρο και βομβάρδιζε τα τύμπανά σου. Μετά από λίγο ένιωθες περικυκλωμένος από μια μοβ λάμψη, μέσα στην οποία διέκρινες μερικά ακίνητα σχήματα. Μάλλον αυτά ήταν τα ρούχα. Αλλά δεν τολμούσες να ρωτήσεις. Το Granny’s ήταν ένα κάπως τρομαχτικό μέρος».
Τα ρούχα που έμοιαζαν «ακίνητα σχήματα στην μοβ λάμψη», ήταν μια σειρά από εφαρμοστά σατέν παντελόνια, εμπριμέ αρ νουβό σακάκια, μπροκάρ ημίπαλτα, αφγανικά παλτά, πουκάμισα με βολάν και κιπούρ δαντέλες, μεταξωτά μαντήλια, γραβάτες με λαχούρια, βελούδινα πανωφόρια φοδραρισμένα με λουλουδάτα υφάσματα — όλα εξαιρετικής ποιότητας και ραφής και γι’ αυτό πανάκριβα. Εμβληματικό θεωρείται το φλοράλ σακάκι του Τζον Λένον «Χρυσάνθεμα», του Βρετανού προραφαηλίτη σχεδιαστή υφασμάτων William Morris (1834-1896).
Το “Granny takes a trip” υπήρξε η Μέκκα της ένδυσης για πολλούς ροκ σταρ, μεταξύ των οποίων ο Σιντ Μπάρετ, ο Μπράιαν Τζόουνς, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Ρόμπερτ Πλαντ, ο Έρικ Κλάπτον, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Έλτον Τζον, ο Μαρκ Μπόλαν και πολλοί άλλοι. Οι Rolling Stones εμφανίζονται με ρούχα του Granny’s στο εξώφυλλο του δίσκου τους Between the buttons (1967), ενώ οι Beatles με αντίστοιχα πουκάμισα στο εσώφυλλο του άλμπουμ Revolver (1966).
Το 1967, οι Purple Gang ηχογράφησαν —στο ίδιο στούντιο εκείνες τις μέρες οι Pink Floyd ηχογραφούσαν το Arnold Lane— και κυκλοφόρησαν σε single ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τη μπουτίκ, με το όνομά της για τίτλο του. Το single πάτωσε γιατί οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν το έπαιζαν, θεωρώντας ότι η λέξη trip αποτελεί ευθεία αναφορά στο LSD.
She wears fur coats and hats and old fashioned jewels
And her one aim in life to be on the screen
Top billing with Vallee, her favorite dream
Always first class and she’s well equipped
For the movie auditions in Hollywood Town
She always turns up, but she’s always turned down
Granny’s bound to be seen
If she turns up again
She’s bound to find fame
And know that you’ll find your happiness
Always first class and she’s well equipped
For the movie auditions in Hollywood Town
She always turns up, but she’s always turned down
Τα ρούχα του Granny θεωρήθηκαν επαναπροσδιορισμός του στιλ των παρακμιακών Ρομαντικών, των καταραμένων ποιητών και του δανδισμού του 19ου αιώνα. Το 2012 η English Royal Mail κυκλοφόρησε ένα γραμματόσημο φόρο τιμής στην συνεισφορά των σχεδιαστών του Granny Takes a Trip στην βρετανική μόδα.
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage
from dimart https://ift.tt/33JXlzV
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου