—του Γιώργου Τσακνιά—
Τα Χριστούγεννα του 1971, η ποιήτρια Elizabeth Bishop χάρισε στον φίλο της Frank Bidart τη μαγειρική της Fannie Farmer. Ο Bidart —τους βλέπουμε μαζί στη φωτογραφία— είναι επίσης ποιητής και μαθητής του άντρα της (και επίσης επίσης ποιητή) Robert Lowell. Η μαγειρική της Fannie είναι για τους Αμερικανούς ό,τι για εμάς ο Τσελεμεντές. Στην αφιέρωση του βιβλίου, η Bishop έγραψε τους εξής στίχους:
You won’t become a gourmet cook
By studying our Fannie’s book–
Her thoughts on Food & Keeping House
Are scarcely those of Lévi-Strauss.
Nevertheless, you’ll find, Frank dear,
The basic elements are here.
And if a problem should arise:
The Soufflé fall before your eyes,
Or strange things happen to the Rice
— You know I love to give advice.
P.S. Fannie should not be underrated;
She has become sophisticated.
She’s picked up many gourmet tricks
Since the edition of ’96.
Το αποδίδω στα ελληνικά, προσαρμόζοντάς το στις καθ’ ημάς γαστρονομικές αναφορές:
Ε, δεν θα γίνεις δα και σεφ γκουρμέ
άμα διαβάσεις τον Τσελεμεντέ:
οι απόψεις του για το τι πρέπει να τρως
απέχουν απ’ αυτές του Lévi-Strauss.
Παρ’ όλα αυτά, καλέ μου Φρανκ, θα βρεις
εδώ τις βάσεις της μαγειρικής.
Κι αν έχεις κάποιο πρόβλημα, μου λες:
εάν τυχόν σβολιάσει ο πουρές
ή αν το σουφλέ σου είναι να το κλαις,
λατρεύω να σου δίνω συμβουλές.
Υ.Γ. Τον Τσελεμεντέ μην τον υποτιμάς:
αυτός σου δίνει για να φας.
Έχει γίνει πολύ πιο γκουρμέ
η νέα έκδοση του Τσελεμεντέ.
Robert Lowell και Elizabeth Bishop
Η Fannie Merritt Farmer γεννήθηκε στη Βοστόνη το 1857. Στα δεκαέξι της απέκτησε σοβαρά κινητικά προβλήματα ύστερα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κι έτσι δεν μπόρεσε να σπουδάσει στο κολέγιο, όπως σκόπευε η ίδια και οι γονείς της. Όταν ανέκτησε εν μέρει τις δυνάμεις της, το έριξε με πάθος στη μαγειρική. Το 1896 δημοσίευσε το βιβλίο The Boston Cooking-School Cook Book, το οποίο περιελάμβανε πάνω από 1800 συνταγές, γραμμένες με μεθοδικότητα και ακρίβεια όσον αφορά τις ποσότητες και τις αναλογίες των υλικών, καθώς και γενικότερες συμβουλές για τη διατροφή, την υγεία και τις οικιακές δουλειές. Εντελώς απρόσμενα —και κόντρα στις χαμηλές προσδοκίες του εκδότη, που αρχικά τύπωσε μόλις 3.000 αντίτυπα και υποχρέωση τη Farmer να καλύψει τα έξοδα—, το βιβλίο έγινε το απόλυτο best seller. Έκτοτε —και μέχρι σήμερα— δεν έπαψε να επανεκδίδεται και να πωλείται στον αγγλόφωνο κόσμο.
Η Farmer εξακολούθησε να ασχολείται με τη μαγειρική και με την υγιεινή διατροφή. Πέθανε μόλις 57 ετών το 1915. Πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της σε αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο ωστόσο δεν την εμπόδισε να αρθρογραφεί και να δίνει διαλέξεις για τα ζητήματα που την ενδιέφεραν μέχρι και δέκα ημέρες πριν από τον θάνατό της.
Αριστερά η Fannie Farmer
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art
from dimart http://bit.ly/2WskeVn
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου