Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Pozorovatelna

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1440
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Pozorovatelna στα τσέχικα σημαίνει watch tower (το λέει από κάτω, στο εξώφυλλο του δίσκου), ήτοι «του κάστρου η σκοπιά», για να θυμηθούμε τη μετάφραση του watch tower από τον Διονύση Σαββόπουλου στον «Άγγελο Εξάγγελο» (το «All along the watch tower» του Bob Dylan). Εν πάση περιπτώσει, η σχέση του album Pozorovatelna / The watch tower των Τσέχων Jazz Q με τον Σαββόπουλο ή με τον Ντύλαν σταματά εκεί. Κυκλοφόρησε το 1973 (ηχογραφήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1973 στο Břevnov Studio στην Πράγα) και είναι το πρώτο άλμπουμ το συγκροτήματος, το οποίο ωστόσο είχε συμμετάσχει σύσσωμο το 1970 στο άλμπουμ Coniuctio των επίσης Τσέχων Blue Effect. Τους Jazz Q ίδρυσαν το 1964 ο κιμπορντίστας  Martin Kratochvíl και ο φλαουτίστας Jiří Stivín, που αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το Pozorovatelna / The watch tower είναι ένα εξαιρετικό δείγμα fusion jazz από μουσικούς πρώτης τάξεως.

Ας το απολαύσουμε γιατί είναι ένα μικρό τζαζ διαμάντι, κι ας το απολαύσουμε διπλά στη σκέψη ότι ηχογραφήθηκε μόλις πέντε χρόνια μετά τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία και τη βίαιη καταστολή της «Άνοιξης της Πράγας».

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart http://bit.ly/2Ijyvki
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου