Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Harlem Shuffle (London Mix) by Rolling Stones

21845Αυτό δεν είναι τραγούδι #607
Dj της ημέρας, o Διονύσης Νοταράκης

Παρά την απογείωσή τους οι Rolling Stones δεν αποκόπηκαν ποτέ από τις ρίζες τους. Με τις επιρροές  διαφορετικών εκφάνσεων μαύρης μουσικής εμφανείς στο έργο τους, αποφασίζουν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να διασκευάσουν, παρέα με τον Bobby Womack στα φωνητικά, ένα κομμάτι σχεδόν συνομήλικο της δικής τους πορείας.

Το 1963, όταν μετρούσαν μόλις έναν χρόνο ως μπάντα, στην Αμερική κυκλοφορούσε ένας δίσκος  σαράντα πέντε στροφών που έμελλε να απασχολήσει αρκετές φορές το ευρύ ακροατήριο. Ήταν το “Harlem Suffle” των Bob & Earl (Bobby Relf – Earl Nelson) ένα rhythm ‘n’ blues κομμάτι με χαρακτηριστική εισαγωγή και λικνιστική μελωδία. Το κομμάτι δεν γίνεται αμέσως επιτυχία, αλλά το 1969 με μια επανέκδοση θα σκαρφαλώσει στο βρετανικό Top 10. Θα διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες, ενώ φήμες το θέλουν ως αγαπημένο κομμάτι του George Harrison. Οι Rolling Stones θα το τιμήσουν δεόντως αφού θα το συμπεριλάβουν στον δίσκο τους Dirty Work του 1986, θα το γυρίσουν βίντεο κλιπ και θα το κόψουν σε single με αποτέλεσμα να ανέβει στο #5 του αμερικανικού Top 10. Μόλις έξι χρόνια μετά, οι House of Pain θα χρησιμοποιήσουν την εισαγωγή του ως εισαγωγή του δικού τους μεγάλου χιτ “Jump Around” και έκτοτε αυτά τα εφτά δευτερόλεπτα από το 1963 θα γίνουν ο προπομπός για την κορύφωση της διασκέδασης σε όλα τα πάρτυ της δεκαετίας του ’90.

Πέρα από την τρίλεπτη εκτέλεση στον δίσκο οι Rolling Stones θα κυκλοφορήσουν άλλες δύο, χορταστικές, μείξεις του κομματιού. Η μία θα έχει τον τίτλο “Harlem Shuffle (NY Mix)”, η άλλη “Harlem Shuffle (London Mix)”.  Άγνωστο και αδιάφορο ίσως το αν οι μείξεις έγιναν σε στούντιο των πόλεων αυτών, των οποίων πάντως η επιλογή φαίνεται να έχει τη δική της συμβολική βαρύτητα. Μια μείξη για κάθε πλευρά του Ατλαντικού εκεί όπου δεκαετίες τώρα παίζεται το παιχνίδι της ποπ μουσικής.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο21845




from dimart http://ift.tt/1pdwpEd
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου