Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Πώς φτιάχνεις ένα παρτέρι Από την αρχή ως το τέλος!

Ένα τσιμεντένιο παρτέρι μεταμορφώνεται εύκολα σε μια πράσινη «όαση». Μάθε πώς...

Αν θες να αναβαθμίσεις τη ζωή σου με λίγο πράσινο και χρώμα, ανακάλυψε τα παρτέρια! Τοποθετούνται παντού, απαιτούν λίγο κόπο για να φτιαχτούν σωστά και θα είναι εκεί για μια ζωή να ομορφαίνουν την καθημερινότητά σου. Να και πώς το κάνεις... Μόνωση παρτεριού. Μέτρα τον όγκο του παρτεριού που θες να «πρασινίσεις» (μήκος, πλάτος και ύψος) και μόνωσέ το με κονίαμα στεγανοποίησης (θα το βρεις σε όλα τα χρωματοπωλεία). Εφάρμοσε στη συνέχεια περιμετρικά τη μεμβράνη στεγανοποίησης (αυγουλιέρα), με τα εξογκώματα να «βλέπουν» τον τοίχο. Κόψε με ψαλίδι την αυγουλιέρα σε διαστάσεις 10 εκ. παραπάνω από το ύψος του παρτεριού και 20 εκ. μεγαλύτερη σε μήκος, για να στεγανοποιήσεις καλύτερα το τελείωμα. Αν το παρτέρι είναι τσιμεντένιο, η χρήση καρφιών για τη στερεοποίηση της αυγουλιέρας είναι αδύνατη, γι' αυτό και η στήριξή της γίνεται μόνο με το βάρος και τον όγκο του χώματος. Κατασκευή παρτεριού. Άρχισε να ξεδιπλώνεις την αυγουλιέρα από τη μέση της μεγαλύτερης πλευράς του παρτεριού και όταν φτάσεις στην πρώτη γωνία, τσάκισέ τη ελαφρώς με το χέρι σου και ρίξε στο εσωτερικό της μισό τσουβάλι οικοδομικό χαλίκι για να τη στηρίξεις.

Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και στις υπόλοιπες γωνίες, αλλά και στα σημεία που ενώνονται τα δύο άκρα της αυγουλιέρας. Πρόσθεσε το υπόλοιπο χαλίκι και ίσιωσέ το με μια τσουγκράνα.

Τέντωσε την αυγουλιέρα και ξεδίπλωσε το γεωύφασμα (λειτουργεί ως διαχωριστικό ανάμεσα στο χώμα και το χαλίκι), το οποίο και προμηθεύεσαι από φυτώρια, χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη γεωργίας. Αφού καλύψεις το εσωτερικό του παρτεριού με γεωύφασμα, άσε 10 εκ. «αέρα» σε κάθε πλευρά που εφάπτεται με την αυγουλιέρα.

Τώρα είσαι έτοιμος για το χώμα. Ρίξε το κοκκινόχωμα με κουβάδες πρώτα στα πλαϊνά και άπλωσέ το με το χέρι σου, ώστε να διατηρήσει το γεωύφασμα το σχήμα «φακέλου». Αφού απλώσεις ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα του κοκκινοχώματος, άδειασε από πάνω τη μισή τύρφη και πάνω στην τύρφη 4 σακιά με ελαφρόπετρα.

Ανακάτεψε απαλά τα υλικά με ένα φτυάρι, προσέχοντας να μη χαλάσεις το γεωύφασμα. Επανέλαβε τις στρώσεις με την ίδια σειρά και ανακάτεψε πάλι μέχρι να σωθούν τα υλικά. Ο λόγος που τοποθετούμε τα υλικά σε στρώσεις είναι γιατί έτσι ανακατεύονται καλύτερα. Φύτευση. Ο κανόνας λέει ότι πρώτα φυτεύεις τα μεγαλύτερα φυτά. Στην κάθετη επιφάνεια του παρτεριού τοποθέτησε το ψηλότερο φυτό, για να δώσεις όγκο στην κατασκευή. Αφού φυτέψεις τα μεγαλύτερα, βάλε μπροστά τους τα μικρότερα φυτά, για να μην επισκιάζονται. Σε κάθε περίπτωση, σχεδίασε πώς σκοπεύεις να τα τοποθετήσεις ώστε να υπάρχει ισορροπία όγκων στο παρτέρι. Αυτόματο πότισμα. Τα παρτέρια χρειάζονται ανεξάρτητο και αυτόνομο πότισμα. Καλό είναι να προβλέψεις εξαρχής την παροχή νερού και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω ενός πλαστικού σωλήνα (διαμέτρου φ16). Σύνδεσε τον σωλήνα με έναν σταλακτηφόρο σωλήνα φ8, ο οποίος έχει άνοιγμα για σταγόνες ανά 20 εκ. Για να κρύψεις το σύστημα του αυτόματου ποτίσματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικό φλοιό δέντρου, που συγκρατεί επιπλέον την υγρασία του χώματος και βοηθά στον αερισμό του. Το παρτέρι είναι έτοιμο! Όχι κι άσχημα, έτσι;

Via



from PoNiRidiS http://ift.tt/1KQHwY0
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου