Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις, η διατροφή ατόμων που πάσχουν από πεπτικό έλκος προτείνεται να είναι ελεύθερη, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής...
διατροφής και χωρίς τα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Το πεπτικό έλκος παρουσιάζεται με πόνο, ο οποίος συχνά ενισχύεται με τη λήψη τροφής. Αντίθετα, άλλες μορφές έλκους, όπως του δωδεκαδακτύλου, ανακουφίζονται με το φαγητό. Η ύπαρξη των συμπτωμάτων δεν αρκεί για τη διάγνωσή του. Απαιτείται η πραγματοποίηση της γαστροσκόπησης για την ασφαλή διάγνωση. Μερικά από τα βασικά αίτια εμφάνισης είναι το έντονο άγχος, το κάπνισμα, η τακτική λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και η γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις, η διατροφή ατόμων που πάσχουν από πεπτικό έλκος προτείνεται να είναι ελεύθερη, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και αποφεύγοντας τα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται: Η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γεύματα πριν την κατάκλιση να είναι μικρότερα σε ποσότητα και περισσότερο εύπεπτα. Να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola, και η σοκολάτα. Να αποφεύγεται η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως με κενό στομάχι. Να αποφεύγεται η αυξημένη χρήση όξινων πρόσθετων όπως το λεμόνι και το ξύδι. Να αποφεύγονται οι λιπαρές σάλτσες και τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές. Επιπλέον, στις βοηθητικές τακτικές περιλαμβάνονται και Οι πρακτικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες Η τακτική και ήπια άσκηση Το καλό μάσημα της τροφής Ο καλός και επαρκής ύπνος Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της μαστίχας Χίου στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που αποτελεί αίτιο για την παθογένεση του πεπτικού έλκους. Πηγή
Via
διατροφής και χωρίς τα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Το πεπτικό έλκος παρουσιάζεται με πόνο, ο οποίος συχνά ενισχύεται με τη λήψη τροφής. Αντίθετα, άλλες μορφές έλκους, όπως του δωδεκαδακτύλου, ανακουφίζονται με το φαγητό. Η ύπαρξη των συμπτωμάτων δεν αρκεί για τη διάγνωσή του. Απαιτείται η πραγματοποίηση της γαστροσκόπησης για την ασφαλή διάγνωση. Μερικά από τα βασικά αίτια εμφάνισης είναι το έντονο άγχος, το κάπνισμα, η τακτική λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ασπιρίνη και η γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθύνσεις, η διατροφή ατόμων που πάσχουν από πεπτικό έλκος προτείνεται να είναι ελεύθερη, ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής και αποφεύγοντας τα τρόφιμα που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται: Η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα γεύματα πριν την κατάκλιση να είναι μικρότερα σε ποσότητα και περισσότερο εύπεπτα. Να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola, και η σοκολάτα. Να αποφεύγεται η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως με κενό στομάχι. Να αποφεύγεται η αυξημένη χρήση όξινων πρόσθετων όπως το λεμόνι και το ξύδι. Να αποφεύγονται οι λιπαρές σάλτσες και τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές. Επιπλέον, στις βοηθητικές τακτικές περιλαμβάνονται και Οι πρακτικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες Η τακτική και ήπια άσκηση Το καλό μάσημα της τροφής Ο καλός και επαρκής ύπνος Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της μαστίχας Χίου στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που αποτελεί αίτιο για την παθογένεση του πεπτικού έλκους. Πηγή
Via
from PoNiRidiS http://ift.tt/1Qe8uOj
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου