Τρίτη 30 Μαΐου 2017

de Traces

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1041
Dj της ημέρας, ο Απόστολος Παραλίκας

Αυτό δεν είναι τραγούδι…

…Είναι (μέρος από την) ιστορία μιας παρέας Mods με επίκεντρο το Θησείο, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80. Λίγοι σε αριθμό, με εμφάνιση λιγότερο αντισυμβατική ή κραυγαλέα από τα υπόλοιπα αντίστοιχα νεολαιίστικα μουσικά ρεύματα και φυλές, in and out στο σύστημα θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν αποφασισμένοι να καταγραφούν και αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους στο μουσικό γίγνεσθαι της εποχής. Εποχή ακόμα ενδιαφέρουσα ως προς την ποικιλία μουσικών ρευμάτων και προτάσεων. Αφού ξεμπέρδεψαν με θητείες, αναβολές και τέτοιες υποχρεώσεις, με αρχηγό τον Σάκη τον Mod έβαλαν μπροστά το προτζεκτ «de Traces», παραφθορά προς Τζαμάικα του καθόλα mod «The Traces», μια και το αγαπημένο τους ύφος ήταν η ska.

…είναι η ιστορία της συνάντησής τους, κάπου το 1990(?) με τον φίλο τους Αμίν Μεκί από το Σουδάν, φοιτητή στην Αθήνα, οικότροφο της λέσχης στην Πατησίων, ράστα, φαν της τζαμαϊκανής μουσικής. Ο Αμίν έγινε αχώριστος φίλος του γκρουπ και επιστέγασμα της φιλίας ήταν να τον καλέσουν στην σκηνή του Ρόδον, όπου οι «de Traces» θα άνοιγαν τη συναυλία των θρυλικών Wailers. Με συνοπτικές διαδικασίες στήθηκαν δυο επιπλέον μικρόφωνα στο σαουντ τσεκ, ένα για φωνή, ένα για μπόνγκος, και ο Αμίν βαφτίστηκε το 8ο ή 9ο μέλος του γκρουπ, χωρίς καμία πρόβα, για να έχει τη δυνατότητα να δει τους αγαπημένους του θρύλους «πρώτο τραπέζι πίστα».

divinΟ Αμίν έγραψε τους στίχους, ο Σάκης τη μουσική, ο Αλέξανδρος έκανε την ενορχήστρωση, ο Θοδωρής Μανίκας την παραγωγή, για τη συλλογή Rock FM 96,8 & Prisma Studio Present: Divin’ (Modern Tales From An Ancient City) που κυκλοφόρησε από την Ιπτάμενοι Δίσκοι/FM Records το 1993. Ο Θοδωρής προσπάθησε εκείνη την εποχή να προτρέψει τους Traces να ενσωματώσουν περισσότερα ελληνικά/βαλκανικά στοιχεία στο ηχόχρωμά τους, χωρίς όμως επιτυχία.

Ένα κατεξοχήν πολιτικό τραγούδι, που μιλά για την ενότητα, την ελευθερία, την αδελφοσύνη των λαών, ανεξάρτητα από χρώμα, ράτσα, φυλή. Επίκαιρο και στις μέρες μας, αν προσθέσει κανείς και τη θρησκεία….

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 

 


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: de Traces, Απόστολος Παραλίκας, Θοδωρής Μανίκας, Μουσική

from dimart http://ift.tt/2sj49S3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου