Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία

Позор оккупантам!
За вашу и нашу свободу!
Ντροπή στις δυνάμεις κατοχής!
Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!

Τον Αύγουστο του 1968, οκτώ ( 8 ) σοβιετικοί πολίτες έκαναν το αδιανόητο, σώζοντας την τιμή ενός ολόκληρου λαού: διαδήλωσαν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εναντίον της εισβολής των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα. Τα προχειροφτιαγμένα πλακάτ τους έγραφαν: «Κάτω τα χέρια από την Τσεχοσλοβακία», «Λευτεριά στον Ντούμπτσεκ», «Ντροπή στις δυνάμεις κατοχής», «Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία». Εννοείται πως η διαδήλωση κράτησε δυο-τρία λεπτά. Αμέσως τους περικύκλωσαν ασφαλίτες με πολιτικά φωνάζοντας «Προδότες!» και «Εβραίοι!», τους πλάκωσαν επιτόπου στο ξύλο (ενός του έσπασαν τα δόντια εκεί, μπροστά στους περαστικούς) και τους οδήγησαν στο Τμήμα για τα περαιτέρω.

Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, η Νατάλια Γκορμπανέφσκαγια, που συμμετείχε στη διαδήλωση του ’68, μαζί με μερικούς άλλους ακτιβιστές (μεταξύ τους ο γιος ενός ακόμα από τους παλιούς διαδηλωτές) βγήκαν ξανά στην Κόκκινη Πλατεία, με το σύνθημα «Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία». Η αστυνομία, όχι πλέον του Μπρέζνιεφ αλλά του Πούτιν, τους ξανάδειρε και τους ξανασυνέλαβε — τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν τους έστειλε σε φρενοκομεία και Γκουλάγκ.

Εχθές στη Μόσχα και στην Πετρούπολη Ρώσοι διαδήλωσαν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος Πούτιν ότι κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας θα αντιμετωπιστεί ως προδοσία. Κάπου 2000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Μόσχα και 1000 στην Πετρούπολη, λένε τα ρεπορτάζ. Έγιναν συνολικά πάνω από 700 συλλήψεις.

Ας μην αφήσουμε μόνους τους ούτε τους Ουκρανούς ούτε τους Ρώσους που διαδηλώνουν εναντίον του πολέμου. Πάμε σήμερα, Παρασκευή 25/2 στις 19:30, έξω από τη ρωσική πρεσβεία (Π. Ψυχικό, Νικηφόρου Λύτρα 28), με συνθήματα: «Позор оккупантам» και «За вашу и нашу свободу»;

[Εικόνα: το πρωτότυπο πλακάτ του 1968].

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/vZKQoXS
via IFTTT