Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Τι είναι και πως λειτουργούν οι αφυγραντήρες;

Γράφει ο Γρηγόρης Μοναχός, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Οι αφυγραντήρες είναι συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα του χώρου.


Λόγω του τρόπου που λειτουργούν (και που θα εξηγήσουμε... παρακάτω), οι αφυγραντήρες καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να επιτελέσουν το έργο τους, και γι αυτό είναι σημαντικό ο υποψήφιος αγοραστής να γνωρίζει μερικά πράγματα πριν προβεί στην αγορά τους.Τι είναι η υγρασία και πως την μετράμε.Υγρασία ονομάζουμε το νερό που βρίσκεται διαλυμένο στον αέρα της ατμόσφαιρας υπό μορφή υδρατμών.Οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από την εξάτμιση του νερού που βρίσκεται στην φύση, κυρίως του θαλασσινού.Η υγρασία μετριέται σε δύο κλίμακες, την απόλυτη (η μάζα του νερού που βρίσκεται σε ένα κυβικό μέτρο αέρα) και την σχετική (η ποσότητα του νερού που περιλαμβάνει ο αέρας προς την μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να συγκρατήσει χωρίς το νερό να υγροποιηθεί).Όταν λέμε ότι ο αέρας έχει σχετική υγρασία 100%, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει καθόλου επιπλέον νερό (ο αέρας έχει κορεστεί), ενώ όταν λέμε ότι ο αέρας έχει σχετική υγρασία 50% αυτό σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει άλλο τόσο νερό όσο υπάρχει ήδη διαλυμένο υπό την μορφή υδρατμών.Οι συνθήκες άνεσης για τον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκονται σε σχετική υγρασία μεταξύ 40%~50%.Ποσοστά υγρασίας μικρότερα (ξηρή ατμόσφαιρα) ή μεγαλύτερα (υγρή ατμόσφαιρα) από τα παραπάνω, δημιουργούν αισθήματα δυσφορίας. Τα προβλήματα που δημιουργεί η υψηλή υγρασίαΕνώ η ξηρασία δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα και στατικό ηλεκτρισμό, η υψηλή υγρασία δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα όπως:ανάπτυξη μικρό-οργανισμών και μυκήτων που δημιουργούν αλλεργίεςπόνους σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες και τραυματισμούς στον σκελετόδημιουργία ή και επιδείνωση ασθενιών όπως τα αρθριτικά και οι ρευματισμοίανάπτυξη μούχλας στα δομικά στοιχεία των κτιρίων που καταστρέφουν τις βαφές, τις ξύλινες επιφάνειες στα δάπεδα και τα έπιπλα, τα υφάσματα κ.λ.π.Τα παραπάνω προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται σε επίπεδα σχετικής υγρασίας της τάξης του 60% και οξύνονται όσο αυξάνεται η σχετική υγρασία.

Πως αφαιρείται η υγρασία από τον αέρα.Η υγρασία μπορεί να αφαιρεθεί από τον αέρα με δύο τρόπους:

με ψύξη, και με απορρόφηση.Αφύγρανση με ψύξηΗ σχετική υγρασία εξαρτάται από την θερμοκρασία του αέρα.

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να συγκρατήσει ο αέρας.Το φαινόμενο της υγροποίησης στα τζάμια του σπιτιού και του αυτοκινήτου μας, οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο αέρας ακουμπά το κρύο τζάμι ψύχεται, και αποβάλει το νερό που περιέχει επειδή δεν μπορεί να το συγκρατήσει.

Η ψύξη του αέρα για την αποβολή της υγρασίας, είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η αφύγρανση.Αφύγρανση με απορρόφηση.Ένας άλλος τρόπος αφαίρεσης της υγρασίας του αέρα είναι η απορρόφηση της υγρασίας από υδρόφιλο υλικό που όταν έρθει σε επαφή με αέρα που περιέχει υγρασία κατακρατά την υγρασία αυτήν. Είδη αφυγραντήρωνΜε βάση τις δύο παραπάνω μεθόδους αφύγρανσης, υπάρχουν 2 ειδών αφυγραντήρων στην αγορά:1 Αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμαΟι αφυγραντήρες με ψυκτικό κύκλωμα ψύχουν τον αέρα σε έναν εναλλάκτη και του αφαιρούν την υγρασία.

Η αρχή λειτουργίας τους φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα:Ο τύπος αυτός αφυγραντήρα (που είναι και ο πιο συνηθισμένος στην αγορά) διαθέτει ψυκτικό κύκλωμα ίδιο με αυτό των κλιματιστικών που περιλαμβάνει συμπιεστή, εκτονωτική βαλβίδα και δύο εναλλάκτες θερμότητας.Ο αέρας του χώρου εισέρχεται στον αφυγραντήρα, ψύχεται, αποβάλει την υγρασία του και στη συνέχεια αναθερμαίνεται και αποδίδεται και πάλι στον χώρο σε θερμοκρασία ελάχιστα μεγαλύτερη της αρχικής.Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν πολύ καλά σε θερμοκρασίες άνω των 15°C, σε χαμηλότερες όμως θερμοκρασίες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, γιατί ο αέρας του χώρου είναι ήδη κρύος (άρα έχει ήδη αποβάλλει μέρος της υγρασίας του στους τοίχους, τα παράθυρα και τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του κτιρίου) ενώ η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ στοιχείου ψύξης και αέρα μειώνεται, άρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ψύξη.Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι αφυγραντήρες με συμπιεστή (ψυκτικό κύκλο) σταματούν την λειτουργία τους για να κάνουν απόψυξη ώστε να προστατεύσουν το ψυκτικό κύκλωμα από πάγο. Ο χρόνος απόψυξης μπορεί ανάλογα με τη θερμοκρασία χώρου να φτάσει και τα 2/3 του συνολικού χρόνου λειτουργίας.2. Αφυγραντήρες απορρόφησης (desiccant) Οι αφυγραντήρες desiccant στηρίζονται στην αρχή της απορρόφησης.

Διαθέτουν ένα δίσκο με απορροφητικό υλικό (desiccant = ζεόλιθος) που απορροφά την υγρασία του αέρα σαν σφουγγάρι.Ένας ανεμιστήρας αναγκάζει τον αέρα του χώρου να περάσει μέσα από τον δίσκο με το απορροφητικό υλικό, όπου αφαιρείται η υγρασία.Ένα άλλο ρεύμα αέρα θερμαίνεται με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης και αποξηραίνει τον δίσκο με το απορροφητικό υλικό ώστε η διαδικασία να επαναλαμβάνεται συνεχώς χωρίς να επέρχεται κορεσμός του απορροφητικού υλικού και χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση του.Οι αφυγραντήρες desiccant παρουσιάζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα:Είναι πιο αποδοτικοί και λειτουργούν πιο οικονομικά από τους αφυγραντήρες με συμπιεστή.Αποδίδουν όλη την ενέργεια που καταναλώνουν στον χώρο αυξάνοντας την θερμοκρασία του.Λειτουργούν πιο αθόρυβαΜπορούν να λειτουργήσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (χαμηλότερες των 15°C)Δεν απαιτούν απόψυξη κατά τη λειτουργία τους.Είναι ελαφρύτεροι.Είναι λιγότερο ευπαθείς. Εφαρμογές των αφυγραντήρων.Οι αφυγραντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν:για να ρυθμίσουμε την υγρασία του χώρου στις επιθυμητές συνθήκες ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα στον χώρο μας.για να απομακρύνουμε την υγρασία από χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς (υπόγεια, εξοχικές κατοικίες κ.λ.π.)για να μειώσουμε την υγρασία σε χώρους που κατοικούν άτομα με αυξημένη ευαισθησία στην υγρασία (ρευματισμοί, αρθρίτιδες κ.λ.π.)για να επιταχύνουμε το στέγνωμα των ρούχων όταν αυτό γίνεται μέσα στο σπίτι με ταυτόχρονη αποφυγή αύξησης της υγρασίας του χώρου.για να στεγνώσουμε χώρους που έχουν πλημμυρίσει (αφού βεβαίως πρώτα απομακρύνουμε το νερό) ή έχουν εμφανίσει μούχλα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν χρησιμοποιήθηκαν.Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε αφυγραντήραΣτην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά μοντέλα αφυγραντήρων από διάφορους κατασκευαστές, διαφορετικής ποιότητας και τιμής.Για να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα, πρώτα από όλα θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο αφυγραντήρα που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.Αν χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα για χρήση μέσα στο σπίτι όπου η θερμοκρασία χώρου είναι πάντοτε μεγαλύτερη των 15°C, τότε μπορείτε να επιλέξετε αφυγραντήρα με συμπιεστή που είναι λίγο φθηνότερος από έναν αντίστοιχο αφυγραντήρα desiccant.Αν χρειάζεστε έναν αφυγραντήρα για μόνιμη τοποθέτηση σε χώρο που δεν θερμαίνεται, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα desiccant, ο οποίος θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερο ρεύμα.

Στην περίπτωση αυτήν, θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι ο αφυγραντήρας που επιλέγετε μπορεί να συνδεθεί μόνιμα στην αποχέτευση ώστε να μην χρειάζεται να αδειάζει το δοχείο συλλογής, και ότι διαθέτει λειτουργία auto-restart ώστε να επανεκκινεί μόνος του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.Αφού επιλέξετε τον τύπο αφυγραντήρα, στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε το μέγεθος του.Οι αφυγραντήρες διαστασιολογούνται με βάση την ποσότητα της υγρασίας που αφαιρούν ανα εικοσιτετράωρο.

Έτσι υπάρχουν αφυγραντήρες 10lt/24h (που μπορούν να αφαιρέσουν 10 λίτρα νερό σε εικοσιτέσερις ώρες), 20lt /24h κ.ο.κ.Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στις συνθήκες στις οποίες ο κατασκευαστής ορίζει την ικανότητα αφύγρανσης .Ένας αφυγραντήρας με ονομαστική (κατά δήλωση του κατασκευαστή) ικανότητα αφύγρανσης 10lt/24h σε θερμοκρασία 30°C και σχετική υγρασία 80% αποδίδει πολύ λιγότερο από έναν αφυγραντήρα που έχει την ίδια ονομαστική ικανότητα (10lt/24h) σε θερμοκρασία 20°C και σχετική υγρασία 70%.Άλλα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε, είναι:η ονομαστική κατανάλωση σε Wόρια λειτουργίας αφυγραντήρα (θερμοκρασία και υγρασία)επίπεδο θορύβουύπαρξη συστήματος προειδοποίησης γεμάτου δοχείου.Τέλος, καλό είναι να προτιμήσετε έναν αφυγραντήρα που διαθέτει σύστημα φίλτρων και ιονιστή, ο οποίος εκτός από το να αφυγραίνει, θα καθαρίζει παράλληλα τον αέρα του χώρου.

Via





from PoNiRidiS https://ift.tt/3E58wFK
via IFTTT

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Γιατί έχετε λόξυγγα μετά το φαγητό;

Ο λόξυγγας είναι ο ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, δηλαδή του μυ στη βάση των πνευμόνων... Το γρήγορο κλείσιμο των φωνητικών χορδών που ακολουθεί δημιουργεί το διακριτικό ήχο του λόξυγγα. Οι διατροφικές επιλογές, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και το συναισθηματικό στρες προκαλούν συνήθως
λόξυγγα μετά το φαγητό. Αν ο λόξυγγας διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, μπορεί να υποδηλώνει κάποια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση. Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να έχετε λόξυγγα μετά το γεύμα: Ορισμένες τροφές και ποτά Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Maryland (UMMC), τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά, όπως η καυτερή πιπεριά και το κάρυ και τα ζεστά ή πικάντικα ποτά προκαλούν λόξυγγα.

 Τα αεριούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή το ανθρακούχο νερό, μπορεί επίσης να προκαλέσουν λόξυγγα, που οφείλεται σε κατάποση αέρα. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λόξυγγα. Τρώτε πάρα πολύ ή/και πάρα πολύ γρήγορα Η υπερβολική κατανάλωση τροφής σε ένα και μόνο γεύμα μπορεί να προκαλέσει το διάφραγμα να αρχίσει να διαστέλλεται ή να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και να οδηγήσει σε λόξυγγα. Επίσης, όταν τρώτε πάρα πολύ γρήγορα συνήθως προκαλείται λόξυγγας, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα τείνουν να καταπίνουν υπερβολικές ποσότητες αέρα.

 Απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας Οι αλλαγές των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να προκαλέσουν λόξυγγα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Medical News Today, ο λόξυγγας μπορεί να προκύψει από τη διαταραχή των νευρικών οδών μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών. Αυτή η διακοπή στην επικοινωνία των νευρικών οδών τείνει να συμβαίνει πιο συχνά όταν οι θερμοκρασίες στο σώμα αλλάζουν δραματικά ή ξαφνικά, από ζεστό στο κρύο, ή το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει όταν τρώτε κάτι πολύ ζεστό, ή πίνετε κάτι πολύ κρύο, ή ακόμα και όταν από ένα πολύ ζεστό περιβάλλον μπείτε ξαφνικά σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία (πχ από τη ζέστη στην ύπαιθρο σε ένα χώρο με κλιματισμό). Συναισθηματικό στρες ή ενθουσιασμός Το συναισθηματικό στρες διαταράσσει συχνά την πέψη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση. 

Κάθε φορά που η τάση στους μυς αυξάνεται, επηρεάζεται το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί λόξυγγας. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η συναισθηματική διέγερση έχει μια παρόμοια επίδραση στον οργανισμό και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λόξυγγα. Το συναισθηματικό στρες και ο ενθουσιασμός ειδικά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος κάνει πολύ πιο πιθανό να έχετε λόξυγγα μετά το φαγητό.

Πηγή

Via





from PoNiRidiS https://ift.tt/2Zz4RBc
via IFTTT

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Τα 16 πράγματα που κάνουν μόνο οι Έλληνες!!! Μια λίστα που θα σας κάνει να ταυτιστείτε και να χαμογελάσετε

Τα 16 πράγματα που κάνουν μόνο οι Έλληνες!!!

1. Δεν τρως ποτέ.. Bραδινό πριν τις 10µµ.

2. Πρέπει τουλάχιστον πέντε φορές το χρόνο να τραβηχτείς στον σταθμό των ΚΤΕΛ για να παραλάβεις έναν τενεκέ λάδι, έναν τενεκέ μέλι, έναν τενεκέ φέτα,ρίγανη, τσάι βουνού, ελιές και λεμόνια.

3. Στη γειτονιά σου υπάρχει τουλάχιστον μια οδός που λέγεται Ελευθερίου Βενιζέλου.

4. Όποτε ταξιδεύεις στο εξωτερικό απορείς πως ο κόσμος ζει χωρίς περίπτερα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσεις σε μποτιλιάρισµα στις 6π.µ.της Κυριακής.

5. Σε τσαντίζει το ότι για να πας να ψωνίσεις το Σάββατο πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς, επειδή τα µαγαζιά κλείνουν στις 3. Χειροκροτάς τον πιλότο όταν προσγειωθείς.

6. Έχεις αυτοκίνητο που κοστίζει πάνω από 60.000 ευρώ και αρνείσαι να το δώσεις στον παρκαδόρο γιατί θεωρείς κλοπή τα 5 ευρώ που σου ζητάει. Αναρωτιέσαι γιατί ο φραπές δεν έχει διεθνή επιτυχία.

7. Αγαπημένη σου ασχολία όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό για να ξεφύγεις λίγο από την Ελλάδα, είναι να ψάχνεις για άλλους Έλληνες. Δεν σου κάνει εντύπωση γομάρι 30 χρονών να ζει µε τους γονείς του ή 25 και να µην έχει βγάλει ούτε µεροκάματο.

8. Νηστεύεις, αλλά κάθε φορά µε διαφορετικούς όρους.

9. Ποτέ δεν σου φτάνουν τα χρήματα για τα βασικά είδη ανάγκης, αλλά πάντα σου περισσεύουν για τα είδη πολυτελείας.

10. Μισείς τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά όνειρο ζωής είναι να γίνεις ένας από αυτούς. Κυριακή πρωί κοινωνάς στην εκκλησία και το απόγευμα ρίχνεις Χριστοπαναγίες στο γήπεδο.

11. Διπλοπαρκάρεις για τσιγάρα κλείνοντας το δρόμο και απολογείσαι σ” αυτούς που κορνάρουν, αλλά στο παρακάτω στενό πλακώνεις τον οδηγό που έκανε ακριβώς το ίδιο.

12. Καυχιέσαι που ήσουν Λοκατζής στο Μεγάλο Πεύκο χλευάζοντας τους πεζικάριους, αλλά βάζεις βύσµα για να πάει ο γιος σου κέντρο στην Κόρινθο και ειδικότητα δια?ι?αστής στο Χαϊδάρι.

13. Πας γυμναστήριο και καπνίζεις και ένα πακέτο τσιγάρα τη µέρα.

14. Καυχιέσαι για τις κατακτήσεις του γιού σου αλλά περηφανεύεσαι ότι η κόρη σου είναι παρθένα. Προειδοποιείς µε τα φώτα για μπλόκο.

15. Όταν σταματάς στο φανάρι έχεις το χέρι στην κόρνα.

16. Πάντα αναρωτιόσουν σε τι χρησιμεύει η “διάβαση πεζών’.

Πηγή

Via


from PoNiRidiS https://ift.tt/3xs7am9
via IFTTT

Πώς πληγώνουμε τους γονείς μας

η ανάγκη τους για αγάπη και στοργή μεγαλώνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν, εκτιμούν και σέβονται τους γονείς τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αγάπη, όσο τα χρόνια περνούν, θεωρείται δεδομένη. Οι ενήλικες μπορούν να γίνουν πολύ σκληροί με τους γονείς τους, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Όσο οι γονείς μας
μεγαλώνουν, οι φυσικές τους ανάγκες αλλάζουν, αλλά η ανάγκη τους για αγάπη και στοργή μεγαλώνει. Ας μην ξεχνάμε τα γενέθλιά τους. Ας μην βαρυγκομούμε με την ιστορία που για σαρακοστή φορά ακούμε. Ας μην τους μαλώνουμε που δεν προσέχουν και πάλι κρύωσαν. Ας τους δώσουμε κανένα φιλί παραπάνω, κι ας μεγαλώσαμε... Δεν τους παίρνουμε συχνά τηλέφωνο

Ο χρόνος τρέχει και μας προσπερνά κι εμείς τον κυνηγάμε. Συχνά, συνειδητοποιεί κανείς ότι έχουν περάσει δυο, τρεις εβδομάδες απ’ την τελευταία φορά που πήρε τηλέφωνο τον μπαμπά ή τη μαμά του. Η πιο κοινή σκέψη είναι «Εντάξει. Όποτε θέλουν μπορούν να με πάρουν εκείνοι». Σίγουρα μπορούν, αλλά έχετε σκεφτεί ότι αποτελεί συναισθηματική ανάγκη για τους γονείς μας που γερνούν, να επικοινωνούμε εμείς μαζί τους;

Δεν ξέρουν το πρόγραμμά των παιδιών σας, δεν θέλουν να διακόψουν κάτι σημαντικό, δεν θέλουν να σας φορτώσουν με τα προβλήματά τους, δεν θέλουν να «ζητιανέψουν» το ενδιαφέρον σας. Θέλουν, όμως, να νοιάζεστε γι’ αυτούς. Να νοιάζεστε και να το δείχνετε, με μικρές, καθημερινές κινήσεις αγάπης. Πάρτε τηλέφωνο τους γονείς σας. Μοιραστείτε ένα καλό νέο μαζί τους, ακούστε τις συμβουλές τους (αυτές που είναι πάντα ίδιες και λέγονται με τον ακριβώς ίδιο τρόπο). Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να τους δώσετε λίγη χαρά.

Ξεχνάμε τα γενέθλιά τους

Ποιος δεν θέλει να τον θυμούνται οι αγαπημένοι του άνθρωποι στα γενέθλιά του; Οι γονείς σας, χρειάζονται την προσοχή σας αυτή την ξεχωριστή για εκείνους ημέρα. Δεν είναι απαραίτητο να οργανώσετε κάποιο αλησμόνητο πάρτι-έκπληξη, ούτε να τους προσφέρετε το ακριβότερο και σπανιότερο δώρο όλων των εποχών. Μια όμορφη κάρτα, δυο ζεστά λόγια και μια τρυφερή αγκαλιά αρκούν για να τους κάνουν χαρούμενους.

Διαβεβαιώστε τους γονείς σας ότι τους θυμάστε και τους σκέφτεστε. Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν, νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο των γεγονότων και της ζωής των αγαπημένων τους. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει τους γονείς του να νιώθουν παραγκωνισμένοι και μόνοι. Τους ζητάμε λεφτά

Οι άνθρωποι που παίρνουν τηλέφωνο τους γονείς τους μόνο όταν θέλουν να τους ζητήσουν λεφτά, υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας. Οι γονείς δεν πρέπει να γίνονταιαποδέκτες των οικονομικών προβλημάτων των ενήλικων παιδιών τους. Μπορεί τα προβλήματα να είναι μεγάλα και άλυτα και μοναδική διέξοδος της νέας οικογένειας να είναι η ενίσχυση από τους γονείς –και, αυτό, είναι μια στο τόσο, φυσικό. Η οικονομική «αφαίμαξη» των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι, όμως, στάση ζωής απορριπτέα.

Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, μεγαλώνει και η ανάγκη τους για ασφάλεια.Χρειάζονται οικονομικές δικλείδες ασφαλείας, που θα τους εγγυηθούν ομαλά γηρατειά, με γαλήνη και αυτάρκεια. Δεν είναι δίκαιο οι οικονομίες μια ζωής να γίνονται λεφτά «δανεικά κι αγύριστα». Δεν τους βοηθάμε όταν το χρειάζονται

Ίσως είπατε και ξαναείπατε στη μαμά σας «Πάρε με τηλέφωνο για ό,τι χρειαστείς!». Κι όμως εκείνη δεν σας πήρε ποτέ για να σας ζητήσει κάτι. Πιθανότατα, διστάζει να σας απασχολήσει με τα προβλήματά της ή δεν είναι σίγουρη για τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά σας.

Πάρτε πρωτοβουλίες και κάντε προτάσεις. Ρίξτε μια ματιά στο σπίτι των γονιών σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τη ζωή και τις ανάγκες τους. Σίγουρα θα μπορέσετε να σκεφτείτε κάτι που χρειάζονται ή κάτι που θα διευκόλυνε τη ζωή τους ή, ακόμη, κάτι που θα τους έκανε να χαμογελάσουν. Δεν τους καλούμε στις οικογενειακές συγκεντρώσεις

Δεν χρειάζεται να καλείτε τους γονείς σας σε κάθε συνάθροιση που οργανώνετε στο σπίτι σας. Όταν πρόκειται όμως για events σημαντικά, απ’ αυτά που στο σπίτι μας έρχονται όλοι οι φίλοι και οι γείτονες, το να λείπουν οι γονείς μας επειδή η ηλικία τους δεν ταιριάζει στο σκηνικό της γιορτής μας είναι άδικο.

Αφήστε τους γονείς να λάβουν μέρος στα παιδικά πάρτι των παιδιών, στα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και στις βραδιές των εκλογικών αναμετρήσεων. Επιτρέψτε τους να έχουν μια θέση στην κοινωνική σας ζωή – δεν το έχουν απλά ανάγκη, το έχουν κερδίσει με τις αμέτρητες ώρες φροντίδας που σας χάρισαν. Οι ρόλοι, τελικά, αντιστρέφονται (;)

Συνήθως, μεγαλώνοντας, μεγαλώνει κι η απόστασή μας απ' τους γεννήτορές μας. Κάποτε, τρυπώναμε στο κρεβάτι τους τα πρωινά για αγκαλιές, κλαίγαμε στην αγκαλιά τους και μας έφτιαχναν το αγαπημένο μας φαγητό όταν ήμασταν άρρωστοι.

Τώρα, που είναι κάπως γερασμένοι, πιο μόνοι, πιο σκυφτοί και πιο ευσυγκίνητοι,μήπως είναι η δική μας σειρά να τους πούμε: "Να σου δώσω ένα φιλάκι, να περάσει;"

mama365

Via




from PoNiRidiS https://ift.tt/3cTY5sD
via IFTTT

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ 25/11 Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε σε live streaming


 

 live Olympiacos Live Stream. Europa League Olympiakos - Fenerbahce live streaming free links φενερμπαχτσε-ολυμπιακος οσφπ φενερ osfp -FENER olimpiakos θρυλος ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ live streaming links ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ Olympiacos vs Fenerbahçe live streamingΟλυμπιακός - Φενέρμπαχτσε live streaming -  live LIVE TV: Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε live streaming.Olympiakos - FenerbahceΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΕ LIVE STREAMING EUROPA LEAGUE  KAI Δείτε Live τον Ολυμπιακό με την Φενερμπαχτσέ live LIVE TV: Ολυμπιακός  Παρακολουθείστε LIVE μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας  όλα τα ματς του ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ  και σε Live Stream Online Olympiakos - Fenerbahce

 

Η δική μας πρόταση (σε μόνιμη βάση) είναι να διαθέσετε ένα ποσό εφόσον σας αρέσει να βλέπετε αθλητικά γεγονότα και να απολαμβάνετε με την άνεση σας όλα τα ματς μέσα από το συνδρομητικό κανάλι που έχει τα δικαιώματα. Διαφορετικά βγείτε από το σπίτι και δείτε με την παρέα σας σε μια μεγάλη οθόνη άνετα, όμορφα ,σχολιάζοντας και όλα τα υπόλοιπα που προφέρει αυτή η διαδικασία . ΛΙΝΚ ΖΩΝΤΑΝΑ ποδοσφαιρο ελλαδα  ζωντανα FREE LINK STREAM LIVE TV online free tv link FREE ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ Παρακολουθείστε LIVE μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας

Μην ξεχνάτε (πάντα) ότι οι  αγώνες μεταδίδονται επίσημα από τα τηλεοπτικά συνδρομητικά κανάλια που έχουν τα δικαιώματα)

 Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε δείτε τον μέσα από το υπολογιστή σας  στα link που θα βρείτε πιο κάτω ... soccer,mercurial soccer cleats,world soccer kits,soccer pants,soccer results champions Live Streaming PC live streaming αγώνες Live Streaming - greek tv live LIVE STREAMING LIVE STREAM FREE TV LINK ΔΕΙΤΕ "ΖΩΝΤΑΝΑ" ΣΕ LIVE STREAMING ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ LIVE STREAMING  Live Streaming Link >TV-1 ΔΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ 

Η Ιστοσελίδα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για την μετάδοση των αγώνων και για αυτό που προβάλλεται. Το site μας δεν κάνει stream, απλά σας γνωρίζει τις ιστοσελίδες που κάνουν αναφορά στη συγκεκριμένη αναμέτρηση και εφόσον είναι ελεύθερες για όλους στο διαδίκτυο να το κάνουν εμείς απλά για τούς φίλους τής ιστοσελίδας μας τις καταγράφουμε. LINK STREAM LIVE TV online free tv link FREE NOVA SPORTS  live Watch Live Live Streaming Stream  Live Streaming ΤΩΡΑ LIVE STREAM Link ΛΙΝΚ ΖΩΝΤΑΝΑ  Live Streaming LIVE STREAM ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

 Δείτε ζωντανά αγώνες με όλα τα live streaming links από όλους τους καταλόγους που υπάρχουν στο ίντερνετ. Αν θέλετε να δείτε την αγαπημένη σας ομάδα μπορείτε πάρα πολύ απλά να αντιγράψετε ένα από τα παρακάτω link και θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε όλα τα παιχνίδια της ημέρας. greece super league,greece super league,greece super league table,greek super league,greece super league results,super league greece,greece super league standings,greek super league table,super league live scores,super league live,greek superleague,live ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ



Τα links ανοίγουν 5-10 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα συνήθως και πατήστε το μικρό x για να κλείσετε τις διαφημίσεις. Όταν σας ανοίξει νέα καρτέλα με διαφημίσεις απλά κλείστε την. greece soccer league table,βαθμολογια super league 2011,latest super league scores,super league greece net,super league greecelatest scores soccer,european soccer scores,champions league live,live scores greece ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ 

Επίσης σάς επισημαίνουμε ότι το site  δεν φέρνει καμία ευθύνη για τα live stream αν κολλάνε ή αν δεν παίζουν και αλλάζουν τους προορισμούς των link για δικούς τους "λόγους" και καλή σας ταλαιπωρία...προγραμμα σουπερ λιγκ,greek football scores,english soccer teams,greek football Live Streaming Link LIVE STREAMING STREAM LIVE STREAMING STREAM Live Streaming LIVE STREAM ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι παρακάτω ιστοσελίδες, για την σημερινή αναμέτρηση 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ θα υπάρχει Live Streaming από τα παρακάτω links:Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε live streaming -  live LIVE TV: Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε live streaming.Olympiakos - Fenerbahce live streaming ολυμπιακος live streaming olympiakos live stream Agones live Streaming olympiakosFree live streaming olympiakos Olympiakos live ολυμπιακοσ live streaming ολυμπιακοσ live tv Olympiakos live stream ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ



https://ift.tt/3nMHCwK  

Ζωντανά σε Livestream  GR  ιστοσελίδες, για τη σημερινή αναμέτρηση live streaming links ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

https://ift.tt/3la2pJ0

https://ift.tt/3lalWZA

http://www.hesgoal.com/

https://ift.tt/3r7vPes

Στοίχημα ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ Super League Ελλάδα Superleague live football league WEB TV LIVE Δείτε LIVE STREAMING ΣΗΜΕΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

https://www.mysport.gr/

https://ift.tt/3l7odoD

live streaming ολυμπιακος live streaming olympiakos live stream Agones live Streaming olympiakosFree live streaming olympiakos Olympiakos live ολυμπιακοσ live streaming ολυμπιακοσ live tv Olympiakos live stream ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ Olympiacos vs Fenerbahçe live streaming olympiacos-vs-f.00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ Olympiacos vs Fenerbahçe live streaming ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ Live Streaming O L Y M P I A C O S Streams Olympiakos vs Fenerbahce Livescore and Live Video  fenerbahce-vs-olympiakos-Live Coverage. Olympiakos are playing Fenerbahce at the Group D of Europa League on November 25.Πέμ 25 Νοε Olympiakos - Fenerbahce ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Live Streaming Olympiakos Fenerbahce live streaming freeAgones live Streaming olympiakos ολυμπιακος live streaming ολυμπιακος live streaming Olympiakos real live streamingolympiakos live streaming link Agones live Streaming olympiakos ολιμπιακοσ Stream ολιμπιακοςl ive Streaming


from PoNiRidiS https://ift.tt/3nRjKIi
via IFTTT

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Δείτε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να πλένετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο μα τόσο σημαντικό, καθώς εκεί φιλοξενούνται μικρόβια και βακτήρια, επιβλαβή για... την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πώς, όμως, πλένουμε σωστά τα χέρια μας; Σε ένα τεστ, που έγινε, με ειδική κάμερα UV, κρατήθηκαν διαφορετικοί χρόνοι πλυσίματος, ενώ χρησιμοποιήθηκε και
ένα ειδικό τζελ, που αποτελεί προσομοίωση για το πως τα βακτήρια κολλούν στο δέρμα μας. Οσο πιο λευκά είναι τα χέρια τόσο πιο βρώμικα είναι. Οσοι πιο σκούρα τόσο πιο καθαρά. Τα αποτελέσματα σίγουρα θα σας εκπλήξουν και την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα χέρια σας θα το σκεφτείτε δύο φορές. Ετσι, είναι τα χέρια πριν το πλύσιμο: Γρήγορο πλύσιμο και τίναγμα των χεριών Ολοι το κάνουν. Οταν δεν υπάρχει πετσέτα ή χαρτί, καταφεύγετε στην εύκολη λύση του τινάγματος για να τα στεγνώσετε όσο μπορείτε. Στην εικόνα είναι ολοφάνερο πως τα χέρια παραμένουν βρώμικα. «Ενα απλό πλύσιμο δεν είναι ποτέ αρκετό», τονίζει η Δρ. Lisa Ackerley. 

Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι Τα 6 δευτερόλεπτα είναι ο μέσος χρόνος που περνούν οι άνθρωποι πλένοντας τα χέρια τους, σύμφωνα με έρευνα. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό να απομακρύνει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Οπως θα δείτε, τα χέρια φαίνονται πιο καθαρά σε σύγκριση με το προηγούμενο, αλλά εξακολουθούν να συγκεντρώνουν βακτήρια. Πλύσιμο για 6 δευτερόλεπτα με σαπούνι Το πιο σημαντικό στο πλύσιμο των χεριών είναι το σαπούνι, όπως αναφέρει ο Dr. Curtis. «Μαζί με το σαπούνι, το οποίο κολλάει στο δέρμα, αφαιρούνται και τα βακτήρια», τονίζει και συνεχίζει: «Δεν τα σκοτώνει, τα απομακρύνει». Πλύσιμο για 15 δευτερόλεπτα με σαπούνι Τα 15 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος, που πρέπει να πλένετε τα χέρια σας, ώστε να είναι καθαρά, σύμφωνα με το NHS. Μόλις το 5% ξοδεύει τόσο ή περισσότερο χρόνο γι' αυτή τη διαδικασία. Στην εικόνα φαίνεται πως το χέρι είναι σχεδόν καθαρό. Θα χρειαστείτε 5 δευτερόλεπτα παραπάνω για να πλύνετε και τις πιο μικρές περιοχές. Πλύσιμο για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι Το Centres For Disease Control and Prevention προτείνει πως ο κατάλληλος χρόνος είναι κάπου μεταξύ των 15 και 30 δευτερολέπτων, ώστε να απομακρυνθούν τα βλαβερά βακτήρια.

Πηγή

Via





from PoNiRidiS https://ift.tt/3xmp0qz
via IFTTT

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Γιατί έχουμε στα χέρια μας και συγκεκριμένα στις παλάμες μας, γραμμές; Που εξυπηρετούν; Ας δούμε λοιπόν! Πάντως σίγουρα δεν υπάρχουν για να υποδηλώνουν τη μοναδικότητα του καθενός! (το δακτυλικό αποτύπωμα που λέμε)

Αυτό ίσως να το ξέρετε...


Σε κάθε άνθρωπο, οι γραμμές που έχει σχηματισμένες στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα, είναι διαφορετικά σχεδιασμένες.

Έτσι, ο κάθε άνθρωπος έχει "αυτό το κάτι μοναδικό": τον διαφορετικό σχηματισμό των γραμμών!

Απλά εμείς εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο της μοναδικότητας των γραμμών στην παλάμη - στα δάχτυλα του χεριού του κάθε ανθρώπου, ώστε να μπορούμε να ταυτοποιήσουμε βάση αυτού του αποτυπώματος, ποιανού ανθρώπου είναι το αποτύπωμα -άρα ποιος είναι.

Τώρα, αυτή η ερώτηση για τις γραμμές στις παλάμες των χεριών, αποτέλεσε αφορμή μεγάλης διαμάχης μεταξύ των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το θέμα.

Φυσικά επίσιμη απάντηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, παρά μόνο υποθέσεις...

Κάποιοι πίστευαν ότι οι γραμμές στα χέρια, υπάρχουν ώστε να μας βοηθάνε να κρατάμε διάφορα πράγματα, χωρίς να γλιστράνε από τα χέρια μας -από τις παλάμες.

Θεωρήθηκε ότι αυτές οι γραμμές χρησιμοποιούνται ως "αντιολισθητικές".

Όπως όμως ήταν λογικό, αυτή η θεωρία καταρρίφθηκε γρήγορα.

Η πιο επικρατέστερη, είναι αυτή που αναφέρει ότι οι γραμμές αυτές, μας βοηθάνε στο να έχουμε πιο έντονη αφή στην παλάμη και στα δάχτυλά μας!

Κάνοντας το δέρμα στα σημεία αυτά μικροσκοπικές κοιλαδες και κορυφές, αυξάνεται ουσιαστικά η επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα καλύτερη αντίληψη για το αντικείμενο που ακουμπάμε.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι εξαιτίας αυτών των "ανωμαλιών", όταν ακουμπάμε ένα αντικείμενο, το αντιλαμβανόμαστε από διάφορες μικροσκοπικές γωνίες, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο βελτιωμένη αίσθηση γι’ αυτό.

Αντίστοιχα, αν το αντικείμενο είναι μικροσκοπικό, μπορούμε να το χειριστούμε καλύτερα!

Αυτή λοιπόν είναι η επικρατέστερη θεωρία στο ερώτημα "γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα".

Τώρα τα συμπεράσματα δικά σας!

Via




from PoNiRidiS https://ift.tt/3DPHxhe
via IFTTT

Κατεβαίνει ο ρινόκερος

Κατεβαίνει ο ρινόκερος (του Ιονέσκο).

* * *

Εδώ άλλες κυριολεξίες από την Εύη Τσακνιά και το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/3CKCdum
via IFTTT

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Μας γερνάει πρόωρα το πολύ κρασί

Το πολύ κρασί όχι μόνο δεν προσθέτει χρόνια στη ζωή, αλλά γερνάει πρόωρα το σώμα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Μάντσεστερ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη, η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία του, ασκεί αντιγηραντική δράση μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ σε μεγάλες δόσεις επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και αποδόμησης των μυών. Το εύρημα αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί λίγο κόκκινο κρασί την ημέρα σχετίζεται με τη μακροζωία, ενώ σε ποσότητες άνω των 2 ποτών ημερησίως για τις γυναίκες και των 3 ποτών για τους άντρες σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Scientific Reports», εξέτασαν πως αλληλεπιδρά η ουσία με τα δορυφόρα κύτταρα τα οποία, στο πλαίσιο της φυσικής αναγέννησης του σώματος, παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών στους μυς. Οι δυνατοί μύες και η δυνατότητα επιδιόρθωσης των βλαβών σε αυτούς αποτελούν προϋπόθεση για μία μακρά και υγιή ζωή, σημειώνουν οι ερευνητές. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, η μυϊκή μάζα και δύναμη φθίνουν και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής και στην υγεία.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χανς Ντέγκενς, λέκτορα Φυσιολογίας των Σκελετικών Μυών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να ευνοήσει την επιδιόρθωση των μυών και να ελαττώσει το οξειδωτικό στρες που επιταχύνει τη γήρανση του σώματος. Όπως διαπίστωσαν, η αλληλεπίδραση της ρεσβερατρόλης με τα δορυφόρα κύτταρα εξαρτιόταν από τις συγκεντρώσεις της: οι μικρές δόσεις δρούσαν υποστηρικτικά στην μυϊκή επιδιόρθωση, ενώ οι υψηλές την υπονόμευαν και έτσι ευνοούσαν το γήρας. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η δράση της ρεσβερατρόλης είναι δοσοεξαρτώμενη, επομένως πρέπει τώρα να βρούμε την ιδανική αντιγηραντική δόση», είπε ο δρ Ντέγκενς. Εκτός από το κόκκινο κρασί, καλές πηγές ρεσβερατρόλης είναι το φυστικοβούτυρο, η μαύρη σοκολάτα και τα βατόμουρα.

Via


from PoNiRidiS https://ift.tt/3nfJttC
via IFTTT

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Αλήθεια... εσείς ξέρετε ποιοι κρύβονται πίσω από τις φιγούρες στην τράπουλα;

Η λέξη «τράπουλα», που σημαίνει τη «δεσμίδα των παιγνιοχάρτων», προέρχεται...από την ιταλική λέξη «trappola», που σημαίνει «παγίδα» και δόλος» Η τράπουλα αποτελείται από τα «τραπουλόχαρτα» ή «παιγνιόχαρτα» ή «χαρτιά» και προήλθε από το ιταλικό παιχνίδι «ταρόκ» ή «ταρόκο», που παιζόταν με χοντρά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες τόσο για ψυχαγωγία, όσο και για κερδοσκοπία. Οι φιγούρες της τράπουλας

Στη διάρκεια της ιστορίας εμφανίστηκαν αρκετές παραλλαγές αλλά τελικά επικράτησε το γαλλικό «σύστημα»(french pak), που έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα, γι αυτό κ οι φιγούρες παριστάνουν ενδυμασίες της εποχής. Σύμφωνα με αυτό οι φιγούρες είναι βασιλιάς, ιππότης και υπηρέτης, ενώ αργότερα προστίθεται η βασίλισσα, με αποτέλεσμα η τρίτη σημερινή φιγούρα, ο βαλές, να πάρει χαρακτηριστικά και του ιππότη και του υπηρέτη. Οι φιγούρες δεν είναι τυχαίες αλλά αναφέρονται σε συγκεκριμένες ιστορικές ή μυθικές μορφές.

Έτσι οι ρηγάδες είναι οι: Καρλομάγνος (ρήγας κούπα), Ιούλιος Καίσαρας (ρήγας καρό), Μέγας Αλέξανδρος (ρήγας σπαθί), Δαβίδ (ρήγας μπαστούνι). Οι τέσσερις ντάμες είναι: η Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι), η Ιουδήθ (η γενναία Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), η Αρζίν (Argine, μάλλον αναγραμματισμός του regina=βασίλισσα) και η Ραχήλ (σύζυγος του Ιακώβ). Τέλος οι τέσσερις βαλέδες είναι: ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ. Ελληνική τράπουλα Η παλαιότερη γνωστή ελληνική τράπουλα χρονολογείται στο 1822 και σ’ αυτήν οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού.

Πηγή

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/3Fd7h7F
via IFTTT

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Τα επτά πιο σατανικά ιατρικά πειράματα όλων των εποχών...

Η Ιατρική σώζει ζωές, όμως μερικές φορές οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα προκειμένου να προβούν σε σημαντικές ανακαλύψεις...

Προσφάτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιοποίησε επίσημη απολογία προς το κράτος της Γουατεμάλα για πειράματα που είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα κατά τη δεκαετία του ’40 και τα οποία περιελάμβαναν την εσκεμμένη λοίμωξη φυλακισμένων και ψυχασθενών με το βακτήριο της σύφιλης. Το λεγόμενο «Πρότζεκτ της Γουατεμάλα» είναι ένα μόνο από τα τρομακτικά πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο όνομα της Ιατρικής και της Επιστήμης.

1. Ναζιστικά ιατρικά πειράματα Ίσως τα πιο γνωστά –και πλέον αντιδεοντολογικά– ιατρικά πειράματα που έχουν μείνει στην Ιστορία είναι αυτά που πραγματοποιήσε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο οποίος ήταν γιατρός στα γερμανικά SS. Ο Μένγκελε πειραματίστηκε με δίδυμα αδέλφια, με στόχο να αποδείξει τη θεωρία του για την ανωτερότητα της λευκής φυλής.Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο. Επίσης, οι Γερμανοί Ναζί πειραματίστηκαν με φυλακισμένους ώστε να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων θεραπειών ενάντια σε λοιμώδη νοσήματα. 

2. Η Ιαπωνική Μονάδα 731 Τη δεκαετία του ’30 και του ’40, ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός Στρατός πραγματοποίησε βιολογικές και ιατρικές δοκιμές σε πολίτες, κυρίως στην Κίνα. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους παραμένει άγνωστος ακόμη και σήμερα, όμως ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να έφτανε και τις 200.000. Μεταξύ άλλων, ο Στρατός είχε μολύνει πηγάδια με χολέρα και είχε εξαπολύσει σμήνη ψύλλων που μετέφεραν τον τύφο και την πανούκλα. Επίσης, οι φυλακισμένοι αναγκάζονταν να παρελαύνουν στο ψύχος και στη συνέχεια τους έκαναν πειράματα για πιθανές θεραπείες ενάντια στα κρυοπαγήματα. Μέλη της μονάδας είχαν δηλώσει στα Μέσα ότι οι φυλακισμένοι κλείνονταν σε θαλάμους με δηλητηριώδη αέρα έως ότου τα μάτια τους βγουν από τις κόγχες. 

3. Η «Μελέτη των Τεράτων» Το 1939, παθολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα θέλησαν να αποδείξουν τη θεωρία τους ότι το τραύλισμα είναι μια επίκτητη συμπεριφορά που οφείλεται στο υπερβολικό άγχος του παιδιού κατά την ομιλία. Δυστυχώς, ο τρόπος που επέλεξαν να το αποδείξουν ήταν να προκαλέσουν το τραύλισμα σε ορφανά παιδιά μέσω της αυθυποβολής, λέγοντάς τους συνεχώς ότι είναι καταδικασμένα να εκδηλώσουν το τραύλισμα μεγαλώνοντας. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε παιδιά από το Ορφανοτροφείο Στρατιωτών και Ναυτικών του Οχάιο και οι ερευνητές έλεγαν ξανά και ξανά στα παιδιά ότι παρουσιάζουν σημάδια τραυλίσματος στην ομιλία τους. Έτσι, τα προέτρεπαν να μη μιλούν εκτός κι αν ήταν σίγουρα ότι θα μιλήσουν σωστά. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν υπερβολικό άγχος σε παιδιά που δεν είχαν παρουσιάζει αρχικά κανένα αρνητικό σύμπτωμα. Επίσης, τα παιδιά οδηγήθηκαν στην απομόνωση και αρνούνταν να μιλήσουν. Τρία από τα παιδιά που συμμετείχαν στο ανορθόδοξο πείραμα τελικά κατέθεσαν μήνυση κατά του Πανεπιστημίου και αποζημιώθηκαν. 

4. Οι δολοφονίες Μπερκ και Χέιρ Μέχρι το 1830, ο νόμος επέτρεπε να χρησιμοποιούνται στην Ανατομία μόνο τα νεκρά σώματα δολοφόνων που έχουν εκτελεστεί. Καθώς τα σώματα ήταν λιγοστά σε αριθμό, αρκετοί ιατροί αγόραζαν σώματα από κλέφτες που βεβήλωναν τάφους ή έκλεβαν τα πτώματα οι ίδιοι. Ο ιδιοκτήτης οικοτροφείου Γουίλιαμ Χέιρ και ο φίλος του Γουίλιαμ Μπερκ πήγαν αυτήν την «επιχειρηματική πρακτική» ένα βήμα παρακάτω. Από το 1827 έως το 1828, οι δύο άνδρες σκότωσαν περισσότερους από 12 ενοίκους του οικοτροφείου και πούλησαν τα πτώματα στον ανατόμο Ρόμπερτ Νοξ. Ο Νοξ δε φάνηκε να παραξενεύεται από το πόσο (ύποπτα) φρέσκα ήταν τα πτώματα. Ο Μπερκ καταδικάστηκε στην κρεμάλα για τα εγκλήματά του και το περιστατικό παρότρυνε τη Βρετανική Κυβέρνηση να θέσει λιγότερους περιορισμούς στον τομέα της Ανατομίας.

 5. Χειρουργικά πειράματα σε σκλάβους Ο «πατέρας» της σύγχρονης Γυναικολογίας Τ. Μάριον Σιμς έγινε ιδιαίτερα γνωστός λόγω των πειραματικών επεμβάσεων που πραγματοποίησε σε σκλάβες. Η φήμη του Σιμς παραμένει μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενη, επειδή η πάθηση που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει (κυστεοκολπικό συρίγγιο) προκαλούσε ανείπωτο πόνο. Ο Σιμς πραγματοποιούσε τις χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, κυρίως επειδή πίστευε πως «η επέμβαση δεν ήταν τόσο επίπονη ώστε να δικαιολογεί αυτήν την πρακτική».

 Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο ίδιος σε ομιλία που είχε δώσει το 1857. 

6. Η μελέτη της Γουατεμάλα Μεταξύ 1946 και 1948, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Γουατεμάλα συγχρηματοδότησαν μια μελέτη που περιελάμβανε τη σκόπιμη λοίμωξη φυλακισμένων και ψυχασθενών στη Γουατεμάλα με το βακτήριο της σύφιλης. Σκοπός της μελέτης ήταν να δοκιμαστεί ποιες χημικές ουσίες θα απέτρεπαν την εξάπλωση της ασθένειας. Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές πλήρωναν τους φυλακισμένους και τους ψυχασθενείς ώστε να κάνουν σεξ με ιερόδουλες που είχαν προσβληθεί από το βακτήριο ή προκαλούσαν πληγές στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και χορηγούσαν το βακτήριο στην ανοιχτή πληγή.

 7. Το πείραμα του Tuskegee Το πιο ειδεχθές έγκλημα στην Ιατρική Ιστορία των ΗΠΑ είχε διάρκεια 40 ολόκληρα χρόνια. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 1932 η Αμερικανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της σύφιλης στους ασθενείς που δε λαμβάνουν θεραπεία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της νόσου σε 399 έγχρωμους άνδρες στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Οι συμμετέχοντες δε γνώριζαν το σκοπό της μελέτης, καθώς οι ερευνητές τους είχαν πει ότι λαμβάνουν θεραπεία για το «άρρωστο αίμα» τους. Οι άνδρες δεν έλαβαν ποτέ επαρκή θεραπεία, ακόμη κι όταν η πενικιλίνη κατοχυρώθηκε ως το προτεινόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της σύφιλης (1947). Οι Αρχές διέκοψαν το πείραμα το 1972, όταν ένα άρθρο εφημερίδας αποκάλυψε τους πραγματικούς σκοπούς της μελέτης.

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/3cbTQbH
via IFTTT

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Δείτε τους 25 τρόπους που ο σκύλος σας... σου λέει σ'αγαπώ!

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους ο σκύλος σου σού δείχνει την πιστή και ανιδιοτελή αγάπη του; Πώς καταλαβαίνεις ότι το...

αξιαγάπητο αυτό ζωάκι σε λατρεύει και δεν σε αλλάζει με τίποτα και κανέναν; Πώς αντιλαμβάνεσαι ότι θα κάνει τα πάντα για σένα χωρίς να περιμένει τίποτα; Ο Guardian βρήκε όλους τους τρόπους που ο σκύλος δείχνει στον άνθρωπο την αγάπη του και συγκινεί… 1. Κάνει πολλές χαρές όταν φτάνεις σπίτι όσο και να έχεις λείψει, έστω και λίγα λεπτά. 2. Σου γλείφει το πρόσωπο. 3. Πηδάει πάνω σου. 4. Θέλει να έχει συνέχεια κάτι δικό σου. Παίρνει τις κάλτσες σου και τα παπούτσια σου μαζί του. 5. Ζητάει να τον πάρεις στα χέρια. 6. Διώχνει τον/την σύντροφό σου από το κρεβάτι. 7. Σου τρώει το χαλί. Το κάνει για να σου δείξει ότι μπορείς και καλύτερα στη διακόσμηση. 8. Τρέχει για να πιάσει την μπάλα που του πετάς στο πάρκο. Δεν θέλει να σου χαλάσει το χάτιρι ξέρει πόσο χαίρεσαι όταν σου φέρνει το μπαλάκι. 9. Θέλει να μπει στο μπάνιο μαζί σου αν και δεν του αρέσει τόσο το νερό… 10. Σε ξυπνάει το πρωί. Το κάνει για σένα για να μην αργήσεις στη δουλειά. 11. Σου χαμογελάει με το δικό του τρόπο αφού είσαι υπέροχος. 12. Αν έχεις αμφιβολίες για το καινούριο σου φλερτ γνώρισέ το στον σκύλο σου. Δεν υπάρχει πιο ασφαλής τρόπος από το να καταλάβεις τι άνθρωπος είναι. 13. Σου κάνει συνέχεια αγάπες, ακόμα και τις πιο ακατάλληλες στιγμές. 14. Σε ακολουθεί παντού. Ακόμη και στην τουαλέτα. Ειδικά στην τουαλέτα. 15. Κάθεται στα γόνατά σου. Είτε κάθεσαι στο τραπέζι για να φας, βλέπεις τηλεόραση, ή γράφεις στον υπολογιστή ο σκύλος σου σού ζητάει να τον σηκώσεις και να τον βάλεις στα γόνατά σου για να επιβλέπει την κατάσταση ή για να ζητήσει φαΐ. 16. Κάθεται και σε περιμένει στο παράθυρο όταν ξέρει ότι όπου να ‘ναι θα έρθεις. Και αυτό δεν το κάνει ούτε καν ο πραγματικός σου αγαπημένος. 17. Σε ζηλεύει. Ο σκύλος σου ζηλεύει τους πάντες γύρω σου. Τον φίλο σου, τον γείτονα, την γάτα του γείτονα (φυσικά). Σε θέλει μόνο για αυτόν και σου το δείχνει συνέχεια. 18. Σου φέρνει το λουρί του για βόλτα. Ξέρει ότι χρειάζεσαι γυμναστική και μάλλον έχει δίκιο. 19. Τρώει τα πάντα από το πάτωμα. “Κοίτα σε βοηθάω να καθαρίσεις!”… 20. Θέλει να σε προστατεύει. Αυτό είναι από τα πιο προφανή που μπορεί να κάνει για σένα. 21. Σου φέρνει παιχνίδια κάθε πέντε λεπτά για να παίξετε. 22. Σε αφήνει να κλαις πάνω του αλλά και να του λες τον πόνο σου. Θα σε αφήσει να τον καταβρέξεις με τα δάκρυά σου… 23. Θέλει να σε ευχαριστήσει ακόμα και αν είναι άρρωστος. Η μισοσηκωμένη του ουρά είναι ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα που μπορείς να δεις. 24. Θέλει να σε ευχαριστεί όταν είσαι κι εσύ άρρωστος. Ο σκύλος σου θα έρθει και θα ξαπλώσει δίπλα σου και θα κινείται όπως ακριβώς και εσύ για να μην σε ενοχλεί. 25. Ακουμπάει τη μύτη του στην δικιά σου. Αυτό το κάνει όταν θέλει πραγματικά να δείξει πόσο πολύ σε αγαπάει.

Πηγή

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/3omPynj
via IFTTT

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Πως αντιδρούν τα μάτια όταν μας αρέσει κάποιος;

Υπάρχει κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μας συμβαίνει όταν βλέπουμε κάποιο άτομο για το οποίο νιώθουμε έλξη, μια αυτόματη αντίδραση των ματιών μας...

που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Συγκεκριμένα, όταν βλέπουμε κάποιον που μας αρέσει οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται. Αυτό συμβαίνει επειδή το νευρικό σύστημα ελέγχει τους μυς των ιρίδων με αποτέλεσμα η αντίδραση του νευρικού συστήματος στα διαφορετικά ερεθίσματα να οδηγεί στην ακούσια διαστολή των κορών. Μια άλλη συνηθισμένη αιτία που οι κόρες διαστέλλονται είναι ο ενθουσιασμός ή η σεξουαλική διέγερση. Όταν ένα πρόσωπο βλέπει κάτι ή κάποιον που βρίσκει πολύ ελκυστικό, τα μάτια του μπορούν να διασταλλούν.

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/31OE0Sp
via IFTTT

Τα Περισσότερα Θύματα Της Πανδημίας Παγκοσμίως Είναι Διαβητικοί. Και Όμως Οι Υπουργοί Υγείας Δεν Τους Έχουν Συναντήσει!

 Σε ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προέβη ο Πρόεδρος  κ. Χρήστος Δαραμήλας. στους δημοσιογράφους υγείας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. 


Συγκεκριμένα ο κ. Δαραμήλας επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι διαβητικοί και οι περισσότεροι θάνατοι είναι διαβητικοί άνω των 60 ετών. Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. 


Πολλοί από τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, συγκεκριμένα όλοι με τύπου 1 και κάποιοι με τύπου 2, χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία. Εχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας οι διαβητικοί έχουν αραιώσει την προσέλευσή τους στον ιατρό τους, τον έλεγχό τους όπως και την συνταγογράφησή τους.

Γνωρίζουμε στην Ελλάδα πόσα θύματα του κοροναϊού ήταν διαβητικοί;

Γιατί στις ΗΠΑ το 65% των θυμάτων από κοροναϊό ήταν διαβητικοί, στην Ιταλία το 60% , στην Ισπανία το 55%;». Υπάρχουν διαβητικοί οι οποίοι θα πρέπει να πηγαίνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να λαμβάνουν τις ενέσεις τους. Τώρα με την κατάσταση που επικρατεί, αυτό είναι αδύνατο», λέει ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δαραμήλας

Αυτό όμως είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί στην Ελλάδα… Στο σύνολό τους οι διαβητικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας είναι 973.000 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι 150.000-200.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. 


Με το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε ένας ακόμη παραλογισμός, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι στο Υπουργείο Υγείας, δεν κατέχουν τι σημαίνει ΥΓΕΙΑ. Αυτό θα μπορούσε να προκαλεί μειδίαμα, γέλιο ή σαρκαστικά σχόλια, εάν δεν επρόκειτο για την ίδια την προστασία της ζωής των ανθρώπων που ορισμένοι κατατάσσουν σε ρυθμισμένους και αρρύθμιστους, προκαλώντας αρρυθμίες!

=====

 Σύμφωνα με το ΦΕΚ (18/03/2020 τεύχος 2ο, ΑΦ 928) κατηγοριοποιούνται τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους», όσον αφορά την επικινδυνότητα της  κακής έκβασης εάν νοσήσουν από τον COVID 19. Κι ενώ οι διαβητικοί για να κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων, δηλαδή να εργαστούν μεταξύ άλλων εξ αποστάσεως έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι αρρύθμιστοι. Δηλαδή ότι έχουν γλυκοζυλιωμένη άνω του 8 ή να έχουν μέτρηση σακχάρου άνω του 200 τις τελευταίες επτά ημέρες. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σχολιάζοντας την απόφαση, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η έννοια της ρύθμισης του διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους» 


Οι διαβητικοί του ενδιάμεσου κινδύνου έχουν μία επιλογή: Να αυτοπροστατευθούν!


Η ΚΥΑ με αρ ΦΕΚ 4011 Β/18.09.2020 που ήρθε μετά,  υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, διαχωρίζει τους διαβητικούς σε αυξημένου και ενδιάμεσου κινδύνου  με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη να βρίσκονται  στο…κενό της όποιας προστασίας θα μπορούσαν να έχουν.


«Σήμερα υπάρχουν διαβητικοί στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, υπάρχουν εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή που έχουν παιδιά με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ . Ακόμη και τώρα οι διαβητικοί εξαιρούνται από τις back office εργασίες και την τηλεργασία, εξηγεί ο κ Δαραμήλας.

Αίτημα των ατόμων  με σακχαρώδη διαβήτη, είναι να συμπεριληφθούν  στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να εργάζονται από απόσταση. Το αίτημά τους σήμερα, στην κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, μοιάζει κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Το γεγονός όμως και μόνο της έκδοσης τόσων διαφορετικών μεταξύ τους αποφάσεων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετριάσουν την ευαλωτότητα που δημιουργεί η συγκεκριμένη ασθένεια σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κοροναϊό, αποτυπώνει μια εικόνα… ασυλόγιστης προχειρότητας.


Τέλος ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων της πανδημίας είναι διαβητικοί και θα έπρεπε να έχει στραφεί, το Υπουργείο Υγείας και η ομάδα των ειδικών, ίσως μόνο σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού προκειμένου να περιορίσει τα θύματα του κοροναϊού στην χώρα μας, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ακόμα δεν έχει δεχθεί να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ κ. Δαραμήλα.

Σε ερώτηση μας ο κ. Δαραμήλας διευκρίνισε ότι ούτε ο προηγούμενος Υπουργός είχε συναντηθεί με την Ομοσπονδία ασθενών με Διαβήτη.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

https://www.adiexodos.gr/2021/11/blog-post.html



from PoNiRidiS https://ift.tt/3BWGoTz
via IFTTT

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Μύθοι και αλήθειες για την καφεΐνη

Ο καφές, βασικό συστατικό του οποίου είναι η καφεΐνη, αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων ανά τον κόσμο και οι περισσότεροι καταναλώνουμε αρκετά φλιτζάνια ημερησίως. Πολλά είναι αυτά που ακούγονται κατά καιρούς γύρω από το όνομά της και πολλοί μύθοι αναπτύσσονται σχετικά με την κατανάλωσή της. Ας δούμε λοιπόν στη συνέχεια τι από όλα αυτά ισχύει, έτσι ώστε να πίνουμε το καφεδάκι μας… ήσυχοι! Η καφεΐνη είναι εθιστική

Υπάρχει μια μορφή εθισμού στην καφεΐνη, όχι όμως όπως στην νικοτίνη. Ωστόσο, η συνήθης κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, και πόνος στους μυς.

Ασφαλής κατανάλωση/μέρα

Μεταξύ 200 mg και 300 mg καφεΐνης, ανά ημέρα. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ, θεωρείται δε μια μέτρια ποσότητα, ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες.

Η μέτρια κατανάλωση κάνει καλό

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για το διαβήτη, τη χολολιθίαση, τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και ηπατικές νόσους. Παρά τις μελέτες αυτές, όμως, οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση καφεΐνης ως τρόπο για τη μείωση των κινδύνων των παραπάνω νόσων.

Οι έγκυες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης

Υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες σχετικά με την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι έγκυες γυναίκες θα ήταν φρόνιμο να περιορίσουν την κατανάλωσή της.

Οι μητέρες μεταφέρουν την καφεΐνη στα μωρά με το μητρικό γάλα

Τα μωρά μπορούν να πάρουν πραγματικά μια ποσότητα καφεΐνης από το γάλα της μητέρας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, «ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί δεν βλάπτει το μωρό σας, αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα και διαταραχές ύπνου.»

Η καφεΐνη έχει συχνά προσθετική δράση στα φάρμακα για τον πονοκέφαλο

Η καφεΐνη βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα, φέρνοντας ταχύτατη ανακούφιση.

Η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ (καφεΐνη) διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που έχουν όπως είναι, για παράδειγμα, η υπερβολική ανησυχία και ένταση.

Η καφεΐνη βοηθά σε κατάσταση μέθης;

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση η καφεΐνη δεν θα βοηθήσει όποιον είναι σε κατάσταση μέθης να γίνει νηφάλιος.

Η καφεΐνη λόγω της διουρητικής δράσης της προκαλεί αφυδάτωση

Ροφήματα με καφεΐνη γενικά δεν προκαλούν αφυδάτωση. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να έχει ήπια διουρητική δράση σε άτομα που δεν καταναλώνουν συνήθως καφεΐνη, αλλά αυτό δεν ισχύει για εκείνους που πίνουν συνήθως καθημερινά καφέ.

Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να σκοτώσει

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σπάνιοι, αλλά σε γενικές γραμμές δόσεις μεγαλύτερες των 10 γραμμαρίων μπορεί να αποβούν μοιραίες σε ενήλικες. Ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 115 mg καφεΐνης, έτσι θα πρέπει καταναλώσει κάποιος περισσότερα από 85 φλιτζάνια!

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/3HiMOjR
via IFTTT

Ξέχασες το σίδερο στο ρούχο και κιτρίνισε; Να πως θα διορθώσεις τη ζημιά!

Αφού δεν καταστράφηκε εντελώς το αγαπημένο σου μπλουζάκι, πάλι καλά να λες…

Σιδερώνεις, μαγειρεύεις, μαζεύεις. Όλο και κάποια μικρο-ζημιά θα γίνει! Μην σε πιάσει
πανικός αν ξέχασες για λίγο το σίδερο πάνω στο ρούχο. Αν πρόλαβες τη μεγαλύτερη ζημιά- δηλαδή να κάψεις τελείως το ρούχο- μην ανησυχείς καθόλου! Η κιτρινίλα που αφήνει το σίδερο στα ρούχα φεύγει πολύ εύκολα αν τρίψεις ελαφρά την περιοχή με ένα πανάκι που πρώτα έχεις βουτήξει σε οξυζενέ! Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε και

δεν θα καταλάβει κανένας τίποτα! Πηγή

Via




from PoNiRidiS https://ift.tt/3D0ZUiU
via IFTTT

Πώς βγήκε η φράση «τα είπε χαρτί και καλαμάρι»

Όταν κάποιος μεταφέρει ένα γεγονός με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, τότε λέμε πως αυτός «τα είπε χαρτί και καλαμάρι»...

Πρόκειται για μια πολύ παλιά φράση, όπως σημειώνει ο Τάκης Νατσούλης. Από τον 4ο κιόλας αιώνα μ.Χ. ο συγγραφέας Παλλάδιος από την Ελενούπολη, γράφει: «Τα λεχθέντα ων έναυλον έχων την μνήμην ίσως και γραφή παραδώσω εν δέρματι ακμαίω μέλανι εγχαράξας εις μνήμην της ημών γενεάς».

Αλλά πιο παραστατικά το γράφει τον 7ο αιώνα και ο Λεόντιος από τη Νεάπολη στην αφήγηση του βίου του Αϊ-Γιάννη του Ελεήμονα: «Ητησάμην ουν ευθέως χαρτίν και καλαμάριν και τα λεγόμενα κατ’ έπος σημειούμην».Αλλά και πολύ μεταγενέστερα συναντάμε τη φράση στο ποίημα «Περί όνου, λύκου και αλεπούς».«Ευθύς ο λύκος έπιασε χαρτί και καλαμάρι,γαϊδάρου τα αμαρτήματα εγγράφως για να πάρει».

Via



from PoNiRidiS https://ift.tt/3kkJISc
via IFTTT