Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

9.500 δίσκοι ψηφιοποιούνται στη Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Χιλιάδες βινύλια, δωρεά του βεροιώτη συλλέκτη Μερκουρίου Ψιψίκα, προσβάσιμα σε μορφή MP3

Μια σπάνια συλλογή δίσκων βινυλίου συγκαταλέγεται στα αποκτήματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας: Περισσότεροι από 9.500 δίσκοι, μια εξαιρετική συλλογή, δωρεά του βεροιώτη συλλέκτη Μερκουρίου Ψιψίκα. Η συλλογή αποτελείται από δίσκους 78, 45 & 33 στροφών και ορισμένοι από αυτούς είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Καλύπτουν όλη την ιστορία και τα είδη της μουσικής και περιλαμβάνουν μουσικές από όλο τον κόσμο, μουσική από τις δεκαετίες 1930-1990, κλασική μουσική αλλά και τα περισσότερα είδη της ελληνικής μουσικής.

psipsikas

Μερκούριος Ψιψίκας

Η Βιβλιοθήκη έχει ξεκινήσει την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής συλλογής και θα ολοκληρώσει σταδιακά την καταλογογράφηση των δίσκων (καταγραφή, ακριβή περιγραφή των τραγουδιών που περιέχονται, τραγουδιστές, διάρκεια, εξώφυλλο) οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι μέσα από τον Ηλεκτρονικό Κατάλογο της βιβλιοθήκης και την ψηφιοποίηση των δίσκων και την αποθήκευση τους σε μορφή αρχείων MP3. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μέσα στη Βιβλιοθήκη ένας Media Server (Plex Server) στον οποίο βρίσκονται καταχωρημένα τα ψηφιοποιημένα αρχεία ήχου (MP3)

Στο υλικό προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους της βιβλιοθήκης και μέσα από το τοπικό δίκτυο της βιβλιοθήκης, με τη χρήση τάμπλετ που δανείζει εσωτερικά η Βιβλιοθήκη, τη χρήση της Smart TV που βρίσκεται στο χώρο του Brain Pulse ή τη χρήση SmartPhones και Tablet των χρηστών με εγκατάσταση του αντίστοιχου App για Android.

Ακούστε εδώ το podcast από το podcast της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, στο πλαίσιο της δράσης «Η πόλη μιλάει». Ο δωρητής Μερκούριος Ψιψίκας μιλά για το μεγάλο του πάθος, τη μουσική, και για το μεράκι με το οποίο συνέλεξε τη μεγάλη αυτή συλλογή.

Πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1IAtBHp
via IFTTT

Η πιο ανέξοδη μάσκα μαλλιών με μπανάνα για τα σγουρά μαλλιά σας...

Η καθημερινή beauty ρουτίνα όλων εσάς που έχετε σγουρά μαλλιά είναι σαφώς... δυσκολότερη απ' ότι μιας γυναίκας με ίσια, εκ φύσεως μαλλιά. Η αλήθεια είναι, πως όσο και να τιθασεύσετε τα όμορφα μπουκλάκια σας, ο κίνδυνος του να φριζάρουν και μια «ζούγκλα» να εμφανιστεί στο κεφάλι σας, είναι πάντοτε πιθανός και για τις περισσότερες, ο μεγαλύτερος εφιάλτης σας. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν δοκιμάζατε μια πανεύκολη μάσκα μαλλιών με μπανάνα, που απαιτεί λίγο κόπο αλλά πάνω από όλα καθόλου έξοδα και υπόσχεται να ενυδατώσει και να βελτιώσει την ποιότητα των μαλλιών σας; Εξάλλου, ας μη ξεχνάτε πως τα σγουρά μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα και στην αφυδάτωση απ' ότι άλλοι τύποι μαλλιών. Θα χρειαστείτε: 1 μέτρια μπανάνα

3 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα Η προετοιμασία εύκολη, γρήγορη και απλή! Σε ένα μπολ βάλτε τα δύο συστατικά και με τη βοήθεια του μπλέντερ χτυπήστε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Βρέξτε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό για να ανοίξουν τα λέπια της τρίχας. Έπειτα, απλώστε τη μάσκα σε όλο το μήκος των μαλλιών- από το τριχωτό της κεφαλής έως τις άκρες- ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα. Βάλτε ένα πλαστικό σκουφάκι μπάνιου και αφήστε τη να δράσει για 15-30 λεπτά. Στο τέλος ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και συνεχίστε το λούσιμό σας με το σαμπουάν. Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας εντατική φροντίδα στην τρίχα. Παράλληλα, τα μαλλιά αποκτούν μια λαμπερή όψη, καθώς ενυδατώνονται και μαλακώνουν. Μετά από μερικές εφαρμογές θα παρατηρήσετε τη διαφορά. Πηγή

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1eITNn6
via IFTTT

Εντυπωσιακές εικόνες του γαλαξία μας πάνω από το Yellowstone

Ο φωτογράφος David Lane από το Κάνσας πέρασε τέσσερις μήνες φωτογραφίζοντας τον Γαλαξία μας πάνω από το πάρκο Yellowstone και το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική λήψη σε ένα μόνο βράδυ. “Αν και οι φωτογραφίες που έχουμε δει από γαλαξία σε διάφορα σημεία του πλανήτη είναι πολλές και όλες εκπληκτικές, δεν παύε αυτό το φαινόμενο να εξιτάρει όχι μόνο εμάς τους φωτογράφους αλλά και τους θεατές… Εικόνες εξαιρετικές στο νυχτερινό ουρανό που σε κάνουν να μη θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από ψηλά”, λέει ο ίδιος, αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1JWJKUp
via IFTTT

Προσοχή στα στενά τζιν παντελόνια...

Τα πολύ στενά τζην και γενικώς τα πολύ στενά παντελόνια (τα γνωστά skinny) μπορούν να... προκαλέσουν πρόβλημα στους μύες και στα νεύρα των κάτω άκρων, προειδοποιούν γιατροί. Όπως αναφέρει το BBC, σε μία περίπτωση χρειάστηκε να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα τέτοιο παντελόνι από μία 35χρονη καθώς οι κνήμες της (δηλαδή οι γάμπες) διογκώθηκαν σε υπερβολικό βαθμό, όπως περιγράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Η γυναίκα αυτή είχε περάσει πολλές ώρες κάνοντας βαθιά καθίσματα αδειάζοντας ντουλάπια για τις ανάγκες μετακόμισης σε ένα σπίτι στην Αυστραλία. Μέχρι το απόγευμα, τα πόδια της είχαν μουδιάσει και δυσκολευόταν να περπατήσει. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η γυναίκα εμφάνισε μία πάθηση που ονομάζεται "σύνδρομο διαμερίσματος κνήμης", το οποίο επιδεινώθηκε από τα skinny jeans που φορούσε. Το σύνδρομο αυτό είναι μία επώδυνη και δυνητικά σοβαρή πάθηση, η οποία προκαλείται από την αιμορραγία ή το οίδημα που προκαλείται εντός μίας κλειστής δέσμης μυών, στην περίπτωση αυτή τις κνήμες. Εξαιτίας αυτού του συνδρόμου, η γυναίκα γλίστρησε κι έπεσε και μη μπορώντας να σηκωθεί πέρασε αρκετές ώρες πεσμένη στο πάτωμα. Όταν μεταφέρθηκε στο Royal Adelaide Hospital τα κάτω άκρα της ήταν υπερβολικά πρησμένα. Παρότι τα πόδια της ήταν ζεστά με αρκετά καλή κυκλοφορία του αίματος, οι μύες της ήταν αδύναμοι και είχε χάσει μερικώς την αίσθησή τους. Όσο αυξανόταν η πίεση στα κάτω άκρα της, οι μύες και τα νεύρα των κάτω άκρων της άρχισαν να καταστρέφονται. Της χορηγήθηκε ορός και κατάφερε να περπατήσει χωρίς βοήθεια έπειτα από τέσσερις μέρες.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1OUdIN3
via IFTTT

Κορμί χωρίς γυμναστήριο γίνεται; Kι όμως ναι...

Λίγο η κρίση, λίγο ότι οι συνδρομές στο γυμναστήριο σε παραπέμπουν σε...

άλλες δεκαετίες και όχι στην ελληνική πραγματικότητα, είναι και οι οικογενειακές υποχρεώσεις στη μέση που δεν σου αφήνουν ελεύθερο χρόνο και τι κάνεις; Κάθεσαι και ζηλεύεις τις θεές στα περιοδικά ? Όχι βέβαια, μπορείς και εσύ να γυμναστείς από το σπίτι σου ή στο πάρκο της γειτονιάς σου και μάλιστα χωρίς ακριβό εξοπλισμό. Γι 'αυτό βάλε άνετα ρούχα και σταθερά αθλητικά παπούτσια και δες πως μπορείς να γυμναστείς εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα... 1. Το περπάτημα θεωρείται πολύ καλή γυμναστική, μάλιστα συναγωνίζεται και το τρέξιμο. Έτσι αν ο καιρός το επιτρέπει μπορείς να πάρεις τα ακουστικά σου και να γνωρίσεις καλύτερα τη γειτονιά σου (και τον διπλανό δήμο για τις πιο γυμνασμένες). Αν τώρα βρέχει ή κάνει κρύο, μπορείς πολύ απλά να περπατάς στα δωμάτια του σπιτιού σε σταθερό ρυθμό, για ζέσταμα. Μία καλή ιδέα για περπάτημα είναι να βγάλεις έξω το σκύλο βόλτα, θα περάσει η ώρα χωρίς καν να το καταλάβεις. 2. Οι σκάλες είναι αερόβια γυμναστική και γυμνάζουν τις γάμπες. Αν έχεις σκάλες και ταράτσα μπορείς να συνδυάσεις και το άπλωμα των ρούχων παράλληλα (για τις πιο πρακτικές.) Αν πάλι δεν έχεις, πάρε ένα παιδικό σκαμπό ή φτιάξε μία χαμηλή κατασκευή από άχρηστα βιβλία. 3. Τα pushups είναι ιδανική γυμναστική γιατί γυμνάζουν παράλληλα όλες τις μυικές δυνά μεις, αλλά θεωρούνται δύσκολη άσκηση. Οπότε, μπορείς να τα κάνεις με λυγισμένα γόνατα, για να γυμνάσεις μόνο τα χέρια ή να πιέζεις κάποιο τοίχο και να κάνεις πολλές επαναλήψεις. 4. Τα βαθιά καθίσματα γυμνάζουν τους μηρούς και τους γλουτούς. Μείνε λοιπόν σε ίσια στάση, πάρε κάτι βαρύ στα χέρια (π.χ έ να μπουκάλι του νερού γεμάτο) για μεγαλύτερη αντίσταση και άρχισε να ανεβοκατεβαίνεις λυγίζοντας μόνο τα γόνατα. Προσοχή, η μέση πρέπει να είναι σταθερή. 5. Μπορείς επίσης να πάρεις μία καρέκλα, να κάτσεις στην άκρη της και ανοιγοκλείνεις τα πόδια εναλλάξ στα πλάγια, μία αριστερά, μία δεξιά. Τέλεια άσκηση για τους προσαγωγούς. 6. Οι κλασικοί κοιλιακοί δεν χρειάζονται ούτως ή άλλως εξοπλισμό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα μαλακό πατάκι ή μία κουβέρτα. 7. Αν δεν έχεις βαράκια για τα χέρια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γεμάτα μπουκάλια νερού ή οτιδήποτε άλλο βαρύ κυλινδρικό βρεις στο σπίτι. Ακόμα και μικρά πεπόνια για να χωράνε στην παλάμη σου (έχεις δει τις μπάλες γυμναστικής που κυκλοφορούν τελευταία);. 8. Τέλος, βάλε στο τέρμα τη μουσική και άρχισε να χορεύεις για μισή ώρα τουλάχιστον. Ο χορός καίει πολλές θερμίδες και συνδυάζει και τη διασκέδαση (κατά προτίμηση όχι λαϊκά, αυτά προσφέρουν μόνο πονοκέφαλο.)

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1DfOqrx
via IFTTT

Κάμερα μέσα από αυτοκίνητο καταγράφει την αντίδραση γυναίκας σε τροχαίο [video]

Το αυτοκίνητο της φεύγει από τον δρόμο, συγκρούεται και ανατρέπεται... Και παρ' όλα αυτά, αυτή η γυναίκα δεν χάνει ούτε δεύτερόλεπτο την ψυχραιμία της.

Κιχ δεν βγάζει. Η αντίδραση της είναι πραγματικά εκπληκτική. Δείτε το βίντεο...

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1OU1dBf
via IFTTT

Μια ορμόνη είναι αυτή που καθορίζει την όρεξη...

Μήπως πίσω από την τάση μας να... καταναλώνουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά και να προτιμούμε τροφές γεμάτες λιπαρά βρίσκεται η έλλειψη μιας ορμόνης;

Ακριβώς αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, σύμφωνα με τους οποίους η απουσία του πεπτιδίου GLP-1, που προσομοιάζει με τη γλυκαγόνη, ευθύνεται για την αδυναμία μας να ελέγξουμε την όρεξή μας. Oπως και για τη λεγόμενη «ηδονική πείνα», την κατανάλωση τροφών με σκοπό πλέον όχι την αναπλήρωση της ενέργειας του οργανισμού, αλλά την ευχαρίστηση.Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Reports», οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όταν προκαλούσαν τεχνητή έλλειψη της ορμόνης αυτής σε πειραματόζωα, το αποτέλεσμα ήταν εκείνα να τρώνε πέρα από τις διατροφικές τους ανάγκες και να προτιμούν τις ιδιαίτερα παχυντικές τροφές. Αντίθετα, ενισχύοντας τα επίπεδα της ορμόνης, μπόρεσαν να μπλοκάρουν την υπερκατανάλωση φαγητού και την προτίμηση στα λιπαρά πιάτα.Τα πεπτίδια GLP-1 εκκρίνονται από κύτταρα του λεπτού εντέρου και του εγκεφάλου και είναι εκείνα που τον ενημερώνουν όταν ικανοποιείται η πείνα μας. Εθιστική συμπεριφοράΠρόκειται, λένε οι ειδικοί, για τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν και άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ και στη νικοτίνη. «Πιστεύουμε πως η εργασία μας θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το GLP-1 επηρεάζει τις παρακινητικές συμπεριφορές» σχολιάζει ο καθηγητής Ζιπίνγκ Πανγκ.Πάντως, σε πρώτη φάση στόχος της έρευνας είναι να δείξει πως, παρά το γεγονός ότι το πεπτίδιο αυτό δεν είναι η μόνη αιτία της υπερφαγίας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Επομένως θα ήταν σκόπιμο για την καταπολέμησή της παχυσαρκίας οι επιστήμονες να στοχεύσουν συγκεκριμένα τους νευρώνες στο μεσομεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που επηρεάζονται από τις ελλείψεις του πεπτιδίου. Εφόσον το πετύχουν, θα πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από κάθε άλλη για τον έλεγχο του βάρους στους ανθρώπους με διατροφικά προβλήματα.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1Dfz8D7
via IFTTT

Στράτος Τζώρτζογλου: Αυτός είναι ο λόγος που ζει μόνιμα στην Αμερική...

Ο Στράτος Τζώρτζογλου ζει μόνιμα στην Αμερική με τον γιο του, Αλκιβιάδη και αποκαλύπτει... στο "Down Town Κύπρου", πώς τον αντιμετωπίζουν εκεί. Γιατί ζεις μόνιμα στην Αμερική, Στράτο; Είχα πάει και το 2012 εκεί, μόνος μου τότε. Μου άρεσε πολύ, άλλη κουλτούρα, άλλος πολιτισμός, άλλα όλα. Εδώ και ένα χρόνο όμως, μένω στην Αμερική μόνιμα λόγω του 18χρονου γιου μου, Αλκιβιάδη. Εκεί πήγαμε για να σπουδάσει παραγωγή και σκηνοθεσία. Πέρσι μάλιστα πρωταγωνίστησε σε μία παράστασή μου και παίξαμε μαζί. Δεν ξέρω αν θα γίνει ηθοποιός, αλλά εγώ του δίνω όλα τα ερεθίσματα ώστε να έχει εικόνα των πραγμάτων. Πήρε πράσινη κάρτα κι εγώ αποφάσισα να πάω μαζί του για να είμαι δίπλα του σε αυτά τα ευαίσθητα βήματα του μικρού. Έσπασα όλες μου τις συνήθειες και είπα ότι θα το κάνω! Δεν μου ήταν εύκολο! Είμαι Έλληνας, αγαπώ τη χώρα μου, ήθελα να μείνω εδώ, αλλά θα με χάλαγε αν τον άφηνα να φύγει μόνος του. Έτσι, αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Είναι ευαίσθητη η ψυχολογία των παιδιών σε αυτή την ηλικία και ήθελα να τον στηρίξω. Πώς σας αντιμετωπίζουν στην Αμερική; Ανάλογα με το πού μένεις. Είναι διαφορετικά να μένεις στην Αστόρια που έχει τόσους Έλληνες και άλλο στο Μανχάταν. Στην Αστόρια είμαι πολύ γνωστός, με αγαπούν, με ήξεραν από την τηλεόραση. Στο Μανχάταν είμαι παντελώς άγνωστος, δεν με ξέρει κανείς. Από την άλλη, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν ξέρεις κανέναν στην αρχή και πρέπει να είσαι διακριτικός σε πολλά. Έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφασή σου το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές; Για να είμαι ειλικρινής, όταν πήγα το 2012 έβλεπα πόσο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα. Ερχόταν το κακό. Αλλά δεν ήταν αυτός ο βασικός παράγοντας. Δε φεύγεις μόνο εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης. Για τον Αλκιβιάδη όμως, το γιο μου, που φύγαμε πέρσι μαζί στα 17 του, ήταν πολύ πιο εύκολο. Για μένα όχι! Σε αυτές τις ηλικίες ανοίγεις πολύ πιο εύκολα τα φτερά σου.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1OTNp9K
via IFTTT

Το συγκινητικό μήνυμα του Καταδρομέα στο facebook...

Τριάντα πέντε χρόνια στον Ελληνικό Στρατό, 150 άλματα από... αεροπλάνα και ελικόπτερα και μια "γεμάτη" πορεία ως Καταδρομέας! Ο Ιδομενέας Κατάκης πραγματοποίησε δύο -ακόμα- άλματα από αεροσκάφος C-130 της ΠΑ, τα τελευταία όπως αναφέρει εν όπλοις...Λίγο αργότερα, με ένα συγκινητικό μήνυμα στο διαδίκτυο αναφέρθηκε στο γεγονός ευχαριστώντας παράλληλα τους στρατιώτες του, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και τα πληρώματα της ΠΑ και της Αεροπορίας Στρατού.Έγραψε λοιπόν στο facebook:"Χθες με εναν "ΥΠΕΡΟΧΟ" ηλιο, με μια "ΥΠΕΡΟΧΗ" θερμοκρασια των 39C πραγματοποιησα 2 αλματα απο Α/Φ C-130 στην Ζ.Ρ Μεγαρων. Φυσιολογικα ηταν τα τελευταια "ΕΝ ΟΠΛΟΙΣ" αλματα...Απο την 27 Φεβρουαριου 1985 που εκτελεσα το 1ο αλμα, εως την 27 Ιουλιου 2015 περασαν 30 και κατι χρονια που η ΤΥΧΗ με βοηθησε χωρις τον παραμικρο τραυματισμο να πραγματοποιησω πολλα (περιπου καμμια 150αρια). Ευχαριστω ολους αυτους που με εκπαιδευσαν, με βοηθησαν, που σταθηκαν μπροστα η πισω μου στο ιδιο STICK.Eυχαριστω τους Στρατιωτες μου στην 1η Μ.ΑΛ που με εμπιστοσυνη σε εμενα "ΕΦΕΥΓΑΝ" απο την πορτα που εριχνα. Ευχαριστω τους Αρχηγους Ριψεων και τους Αξιωματικους Ζ.Ρ που με τις ενεργειες τους ολα πηγαιναν μια χαρά. Ευχαριστω τους Χειριστες και τα πληρωματα της Αεροποριας Στρατου και της Πολεμικης Αεροποριας.Τελος ευχαριστω τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ για οτι μου προσεφερε επι 35 χρονια και ευχομαι στους ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ των ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ καλες ΕΞΟΔΟΥΣ και καλες ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ".

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1UdeKqn
via IFTTT

Φύσα αεράκι, φύσα με

Αυτό δεν είναι τραγούδι #399
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Κανονικά τέτοια μέρα, άλλα χρόνια, έπρεπε να ετοιμάζω βαλίτσες. Ο Αύγουστος ήταν πάντα μήνας διακοπών – κλείνανε το μαγαζί οι γονείς μου, φεύγαμε από την πρώτη μέρα αν ήταν δυνατό. Τα εισιτήρια βγαλμένα πολύ καιρό πριν, ιεροτελεστία για να φορτωθεί το αυτοκίνητο με όλα τα μπαγκάζια της οικογένειας, και ο δρόμος για το λιμάνι.

Στην ουρά για να μπούμε στο καράβι, για να βρούμε την καμπίνα μας, να διαλέξουμε πάντα τα πάνω κρεβάτια εμείς τα μικτά, τα κάτω οι γονείς, να πάμε να φάμε στο εστιατόριο του πλοίου (εγώ πάντα μακαρονάδα, δεν ξέρω γιατί μου φαινόταν τόσο διαφορετική!)

Να χαζέψουμε για λίγο στο κατάστρωμα, να διαβάσουμε ως να μας πάρει ο ύπνος, να μας ξυπνήσει το πρωί ο καμαρότος με ένα χτύπημα στην πόρτα: «Φτάσαμε!» Να βγω στο κατάστρωμα μέχρι να ξεμπλοκάρει ο μπαμπάς το αυτοκίνητο, να πάρουμε καφέδες και να τραγουδάω, καθώς ξεπρόβαλε το Ηράκλειο:

Φύσα αεράκι, φύσα με
μη χαμηλώνεις ίσαμε
να δω στην Κρήτη μια κορφή
που ‘χω μανούλα κι αδελφή

Να κατέβουμε, να πάμε στο Μαρτινέγκο να χαιρετήσουμε τον αγαπημένο, να σταματήσουμε μόνο στο Σελινάρι για νερό και να βρεθούμε, επιτέλους, στον παράδεισο.

Έχω πολλά χρόνια πια να το κάνω αυτό. Φέτος μου λείπει ακόμα πιο πολύ. Αλλά δεν μπορούσα να μην χαμογελάσω το απόγευμα που, γυρνώντας σπίτι με το αυτοκίνητο, άκουσα το τραγούδι του Γκάτσου.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1IdLoAw
via IFTTT

ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΔΙΗΡΚΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ-ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω, δηλαδή περίπου 350 άτομα, απαίτησε η ομάδα των τεσσάρων των θεσμών αντιπροτείνοντας μάλιστα την θέσπιση ενιαίου...

συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους πιο πλούσιους Έλληνες. Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε έξι ώρες στο Χίλτον με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη έθεσαν επίσης τα εξής ζητήματα: κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών. αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι». άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία Επίσης τέθηκαν από το κουαρτέτο και τα παρακάτω ζητήματα στους δύο έλληνες υπουργούς: Ποιοι μπορεί να είναι είναι οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2015 έως 2017, ώστε να φτάσουμε τελικά στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί Ποιες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα. Πώς θα λειτουργήσει το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει το νέο ταμείο, ώστε να βοηθήσει και στο χρέος και στην ανάπτυξη της χώρας. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δήλωσε: Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές. Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,

που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1IuDPVk
via IFTTT

5 πράγματα που όλοι οι άντρες ψάχνουν σε μία γυναίκα! Eσύ τα έχεις;

Τα έχετε; Σωθήκατε...

Γυναίκες από την Αφροδίτη άντρες από τον Άρη ας μην επαναλαμβανόμαστε και γινόμαστε κουραστικοί! Είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο το άσπρο με το μαύρο, όσο η ζάχαρη με το αλάτι και όσο ο σκύλος με τη γάτα.

Εν ολίγοις δεν έχουμε απολύτως τίποτα κοινό με το συμπαθές κατά τ' άλλα αντρικό φύλο, εκτός του ότι φυσικά ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος. Οπότε κορίτσια, καλά θα κάνετε να μην μπερδεύεστε και να αντιληφθείτε κάποια στιγμή ότι άλλα πράγματα ψάχνει μία γυναίκα από έναν άντρα και άλλα ένας άντρας από μία γυναίκα. Η ασφάλεια για παράδειγμα, είνα κάτι το οποίο αναζητούν εναγωνίως οι γυναίκες καθότι εκ φύσεως είμαστε και το αδύναμο φύλο και χρειαζόμαστε προστασία! Στο μυαλό του άντρα, δεν μπορούμε σίγουρα να μπούμε γιατί πολύ απλά δεν γίνεται, αλλά από συζητήσεις με φίλους καταλήξαμε σε κάποια συγκεκριμένα πράγματα που η πλειοψηφία των αντρών αναζητά σε μία γυναίκα. Δώστε βάση... 1. Αυτοπεποίθηση: Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ γλυκό να παραπονιέστε ότι έχετε πάρει κιλά και εκείνος να σας λέει ότι είστε μια χαρά αλλά αν αυτό γίνεται και συνέχεια τότε το πράγμα καταντά εκνευριστικό και κουραστικό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντισεξουαλικό από το να είναι μία γυναίκα ανασφαλής και να κλαίγεται μονίμως για την εμφάνισή της.

Οι άντρες θέλουν δυναμικές γυναίκες και σίγουρες για τον εαυτό τους γιατί τους ασκούν ιδιαίτερη γοητεία και φυσικά τους συναρπάζουν. Οπότε την επόμενη φορά αγνοείστε την κοιλίτσα σας και την κυτταρίτιδά σας, φορέσετε το πιο σίγουρο χαμόγελό σας και ετοιμαστείτε να τον σαγηνεύσετε! Τόσο απλά... 2. Ευφυία: Το να συμπεριφέρεται μία γυναίκα σαν γατούλα ή σαν λολίτα, ενώ έχει πατήσει προ πολλού τα 30 είναι αστείο και φυσικά εκνευριστικό. Ο άντρας, μπορεί να κοιτάξει στο δρόμο την κοπελιά με το κρεπαρισμένο μαλλί και την ανύπαρκτη φούστα, αλλά θα το κάνει επειδή το οφείλει στον εαυτό του και επειδή του αρέσουν τα μπουτάκια της!

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος, σχετικά έξυπνος και εύστροφος που έχει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό κύκλο, με την εν λόγω δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά γιατί πολύ απλά την θεωρεί χαζή! Αφήστε λοιπόν τα νιαουρίσματα για το κρεβάτι και φερθείτε σαν ώριμη γυναίκα, που ελπίζουμε να είστε! 3. Να μην είστε κακομαθημένη: Σίγουρα οι γονείς σας σας μεγάλωσαν σαν πριγκίπισσα και σίγουρα ότι κι αν επιθυμούσατε σας το παρείχαν, αλλά αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να φέρεστε στον υπόλοιπο κόσμο σαν να είναι υπήκοοί σας.

Σταματήστε λοιπόν να του ζητάτε πράγματα, ή να κατεβάζετε τα μούτρα σας μέχρι το πάτωμα αν δεν βγείτε στο μαγαζί που θέλετε εσείς ή δεν πάτε διακοπές στο μέρος της αρεσκείας σας, γιατί είναι παιδιάστικο και ανώριμο. Το δίκαιο είναι να παίρνετε μαζί τις αποφάσεις και αν κάποια στιγμή αισθανθείτε ριγμένη, τότε μπορείτε να το συζητήσετε. Χωρίς γκρίνια και υστερίες... 4. Αυθορμητισμό: Σίγουρα έστω και μία φορά στη ζωή σας θα έχετε ξεστομίσει το γιατί να με θέλουν αυτοί που δεν θέλω και όχι αυτοί που θέλω. O λόγος είναι πάρα πολύ απλός και μάλλον ούτε που σας περνάει από το μυαλό. Όταν εχουμε μπροστά μας το αντικείμενο του πόθου μας η συμπεριφορά μας, θέλοντας και μη, γίνεται πιο σπασμωδική και περίεργη ακριβώς επειδή έχουμε άγχος.

Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να φαινόμαστε σαν καρικατούρα του εαυτού μας. Όταν λοιπόν κάποιον δεν τον βλέπουμε ερωτικά, είμαστε ο εαυτός μας και ακριβώς αυτό ερωτεύεται και ο άλλος. Ποιο είναι το μυστικό; Χαλαρώστε! 5. Ανεξαρτησία: Last but not least που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό και ακαταμάχητο από μία γυναίκα που είναι ανεξάρτητη, έχει τη δική της ζωή και δεν κρέμεται από τις αποφάσεις και τη διάθεση του συντρόφου της; Όχι φυσικά... Όπως ακριβώς θέλει εκείνος να περνάει χρόνο μακριά σας, έτσι ακριβώς θέλετε κι εσείς, ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει.

Εξάλλου, το να έχετε και ζωή και ενδιαφέροντα πέρα από αυτόν είναι και ιδιαιτέρως τονωτικό

για τη σχέση σας διότι έχετε πράγματα να πείτε. Αν είστε κάθε μέρα όλη μέρα μαζί, στο τέλος θα σιχαθείτε ο ένας τον άλλο! Σίγουρα πράγματα...

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1I84jPm
via IFTTT

Animation: επιστροφή στις ρίζες

Ο κινηματογράφος βασίζεται στο μετείκασμα — την ιδιότητα (ή ελάττωμα) του ματιού να διατηρεί την εικόνα για ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά από το οπτικό ερέθισμα που την προκάλεσε. Για περίπου 1/16 του δευτερολέπτου, το είδωλο παραμένει στον αμφιβληστροειδή, κι έτσι η διαδοχή των κινηματογραφικών καρέ γίνεται αντιληπτή από το μάτι όχι αποσπασματικά αλλά ομαλά, σαν συνεχής κίνηση. Η ιδιότητα αυτή του ανθρώπινου ματιού ήταν γνωστή πολύ πριν από την επινόηση του κινηματογράφου και αξιοποιήθηκε από κατασκευές όπως το «θαυματοσκόπιο», το «φενακιτοσκόπιο» και το «ζωοτρόπιο» για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της κίνησης σε μια σειρά διαδοχικών εικόνων. Κατά μία έννοια, όλες αυτές οι συσκευές είναι πρόδρομοι όχι μόνο του κινηματογράφου αλλά κυρίως του animation, καθώς οι εικόνες που ζωντάνευαν κινούμενες ήταν τεχνητές.

Ο Έλιοτ Σουλτς είναι ένας animator και digital artist από τη Μελβούρνη. Για την πτυχιακή του εργασία το 2013 στην Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας αξιοποίησε τις «παραδοσιακές» τεχνικές και δημιούργησε δέκα δίσκους με κεντημένες εικόνες που γυρνάνε πάνω σε πικάπ υπό στροβοσκοπικό φως. Ο ίδιος λέει πως επέλεξε τις τεχνικές αυτές, ακριβώς επειδή έθεταν αυστηρούς περιορισμούς χώρου, διάρκειας περιστροφής και τονικότητας κι έτσι είχε ένα πεπερασμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον για να διερευνήσει τη δημιουργική διαδικασία.

elliot-1

Elliot-Schultz_Drifting-Wide

elliot-2

Elliot-Schultz_Dripping-Wide

Elliot-Schultz_Hobbling-Wide

Elliot-Schultz_Wriggling-Detail

Πηγή: This is colossal

* * *

Εδώ άλλα video και animation

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1M1Odem
via IFTTT

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου;

Εσείς σε ποια στάση ύπνου κοιμάστε; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η καλύτερη για το σώμα μας;…

Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένες στάσεις που μπορούν να μας βλάψουν και άλλες που μας ξεκουράζουν καλύτερα.Δείτε τα υπέρ και τα κατά κάθε στάσης…

Μπρούμυτα: πρόκειται για τη χειρότερη στάση ύπνου. Ενώ πρόσκαιρα μπορεί να ανακουφίζει όσους έχουν πρόβλημα χαμηλά στη μέση (ή μετά από μια μέρα που την περάσατε σκυφτοί) γιατί μοιάζει με το τέντωμα της γάτας, μακροπρόθεσμα είναι πολύ βλαβερή. Υποχρεώνει τη σπονδυλική στήλη να πάρει μία αφύσικη στάση και επιβαρύνει τον αυχένα, μιας και το κεφάλι μένει γυρισμένο από τη μία ή την άλλη πλευρά όλο το βράδυ.

Ανάσκελα: Η στάση αυτή κατανέμει σωστά το βάρος του σώματος και βοηθάει στην ευθυγράμμιση των εσωτερικών οργάνων. Καλό θα ήταν βέβαια να χρησιμοποιούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να έρχεται η σπονδυλική μας στήλη στη φυσική της θέση. Από την άλλη βέβαια, η στάση αυτή δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν προβλήματα του αναπνευστικού, και φυσικά σε όσους ροχαλίζουν!

Στο πλάι: Η εμβρυακή στάση στο πλάι είναι πράγματι η καλύτερη στάση για τον ύπνο. Ανακουφίζει τη σπονδυλική στήλη και τα εσωτερικά όργανα, ιδίως αν βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα από τα πόδια σας. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι η στάση που συστήνουν οι γιατροί στις εγκύους.

Πηγή

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1JB3kK5
via IFTTT

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2022...

Το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022...

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή,

παρέδωσε την Παρασκευή στο Πεκίνο τη

διοργάνωση των

Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων για το 2022 έπειτα

από μυστική ψηφοφορία στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Από τις έξι πόλεις που αρχικά είχαν καταθέσει υποψηφιότητα, απέμειναν

μόλις δύο, το Αλμάτι του Καζακστάν και το Πεκίνο της Κίνας. Αν και το Αλμάτι θεωρείτο ως το φαβορί για επικράτηση έχοντας επενδύσει

πολλά χρήματα στην προβολή αλλά και τις εγκαταστάσεις, τελικά το Πεκίνο

ήταν η πόλη που επελέγη. Οι Κινέζοι στηρίχθηκαν κυρίως στο γεγονός πως έχουν διοργανώσει τους

Θερινούς Αγώνες το 2008 και οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι ήδη

έτοιμες.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1OFwuqP
via IFTTT

Ο κώνωψ και τα απαρέμφατα

Το βιβλίο της άμμου #25

Τον Νοέμβριο του 1924 η Πρισματική τομή είχε ολοκληρωθεί. Το βιβλίο εκδόθηκε τον επόμενο Μάρτιο και πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Ψάχνοντας τις εφημερίδες της εποχής ανακάλυψα ότι μόνο μία ανέφερε την έκδοσή του. Πεντέμισι γραμμές σε κάποια κυριακάτικη εφημερίδα που το άρθρο της σχολίαζε και άλλα βιβλία. «Η Πρισματική τομή είναι ουσιαστικά το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα της και λογικά δεν θα έπρεπε να κριθεί με πολλή αυστηρότητα. Τα διασκεδαστικά του σημεία μου φαίνονται δυσνόητα και τα δυσνόητα, διασκεδαστικά, αλλά ίσως εκεί να βρίσκεται ένα είδος μυθιστοριογραφίας που το υπερβολικά λεπτά εκφρασμένο νόημά της προσωπικά μου διαφεύγει. Για τους αναγνώστες που αρέσκονται σε ανάλογα αναγνώσματα θα πρέπει  να προσθέσω ότι ο κ. Νάιτ είναι καλός όχι μόνο στο να διυλίζει τον κώνωπα αλλά και τα απαρέμφατα».

* * *

Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, Η αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ, μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης, Άγρα, Αθήνα 1989 (Index #32, Ιούνιος 2009)

Kulikov_Writer_E.N.Chirikov_1904

Εικόνα εξωφύλλου: Ιβάν Κουλικόφ, πορτρέτο του συγγραφέα Ε. Ν. Τσίρικοφ (1904)

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1KFJf3N
via IFTTT

Γιατί μισούμε τις Δευτέρες...

Το ? των ανθρώπων υποφέρουν από «κυριακάτικη αϋπνία», υποστηρίζουν...

οι ερευνητές και συνεχίζουν: «Η οποία οφείλεται στους φόβους μας για την εργασιακή εβδομάδα που είναι προ των πυλών». Το 10% των Βρετανών μάλιστα ανησυχούν υπερβολικά ακόμα και για την μετακίνησή τους από και προς τη δουλειά στην αρχή της βδομάδας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να απολαύσουν έναν καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί κοιμούνται 6 ½ ώρες κάθε νύχτα, αδυνατώντας να πιάσουν το όριο των 8 ωρών, που προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να είμαστε υγιείς. Περισσότεροι μάλιστα από τους μισούς κοιμούνται λιγότερες από 4 ώρες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι δυσκολίες στον ύπνο συνήθως οφείλονται στο άγχος που έχει να κάνει με το ξεκίνημα της νέας εργασιακής εβδομάδας. Η Κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που βλέπω συχνά», εξηγεί ο Jason Ellis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό τα ζητήματα του ύπνου να αντιμετωπίζονται εγκαίρως ακόμη και αν αφορούν μόνο μια μέρα της εβδομάδας, γιατί μπορεί μελλοντικά να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας».

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1gtWpan
via IFTTT

ΦΟΒΕΡΟ! Αυτό το ξέρατε για τους τσιγγάνους και τη γλώσσα τους;

Οι τσιγγάνοι έχουν μία δική τους διάλεκτο - γλώσσα που μιλάνε, τα ρομανί...

Αλλά το απίστευτο με αυτό, είναι ότι αυτή η γλώσσα των τσιγγάνων, αν και υπάρχει... δεν γράφεται! Είναι δηλαδή γλώσσα μόνο προφορική και δεν υπάρχει δυνατότητα να γράψει π.χ. κείμενο ή λέξεις κανείς σε αυτή τη γλώσσα! Φοβερό;

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1eGAVW2
via IFTTT

ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

Τη θέση ότι με την εξαγγελία νέων αναπτυξιακών έργων συνολικού ύψους

517,5 εκ. για ολόκληρη την Κύπρο, η χώρα... εισέρχεται σε φάση

δημιουργικότητας και ανάπτυξης, εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής

Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας

παράλληλα ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα συσταθεί κυβερνητικός

μηχανισμός παρακολούθησης των έργων και καλώντας τις Τοπικές Αρχές να

επαγρυπνούν. Υπενθυμίζει ότι τα συνολικά τα νέα αναπτυξιακά έργα που

εξήγγειλε για όλη την Κύπρο ανέρχονται στα

€517,5 εκ. Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο «το γεγονός ότι τα αναπτυξιακά αυτά έργα

εξαγγέλλονται δυόμισι μόλις χρόνια μετά που η χώρα μας έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεωκοπίας, συνιστά επιβεβαίωση πως οι αποφάσεις που έχουμε λάβει όλη αυτή την περίοδο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και

επιβεβαιώνει επίσης το γεγονός πως οι θυσίες των πολιτών δεν πήγαν

χαμένες αλλά είχαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της οικονομίας». Η εξαγγελία των έργων σηματοδοτεί τη νέα περίοδο κατά την οποία η

πατρίδα μας εισέρχεται σε φάση

δημιουργικότητας και ανάπτυξης»,

επισημαίνει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι «η νοικοκυρεμένη πολιτική και η

συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 2014 να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015

για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεπεράσαμε τις συνθήκες της

ύφεσης και παρουσιάσαμε

θετικούς ρυθμούς

ανάπτυξης, ενώ οι προβλέψεις

για το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές». Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και του δανεισμού

από τις αγορές κατέστη αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση του δημόσιου

χρέους, γεγονός που με τη σειρά του συνέβαλε σε εξοικονομήσεις, εξηγεί. Αυτές οι εξοικονομήσεις μαζί με τη βελτίωση των όρων συγχρηματοδότησης

από ευρωπαϊκά ταμεία που έχουμε πετύχει, μου επέτρεψαν να εξαγγείλω την

υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων που συμβάλουν στην ανάπτυξη,

δημιουργούν θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των

πολιτών», αναφέρει.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1JVIgcR
via IFTTT

Πώς να κάνετε μία καλή πρώτη εντύπωση

Είτε κάνετε αίτηση για μία δουλειά, είτε δουλεύετε ήδη και είστε φιλόδοξος και...

θέλετε να ανελιχθείτε στην εργασία σας, η πρώτη εντύπωση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Διαβάστε μερικές πολύ πρακτικές συμβουλές για να κάνετε πάντα μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση: 1. Συστηθείτε πριν προλάβει κάποιος άλλος να σας συστήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιος θα πει από δω ο φίλος μου ο τάδε, θα έπρεπε να σας είχα ήδη συστήσει. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε: Είμαι ο τάδε, χάρηκα για τη γνωριμία. Αυτό από μόνο τους θα σας γεμίσει εμπιστοσύνη. 2. Κάνετε μία ερώτηση με βάση την προηγούμενη συζήτηση. Όταν συναντάτε κάποιον που έχετε καιρό να δείτε, ρωτήστε κάτι που θυμάστε από την τελευταία σας συνάντηση. Για παράδειγμα, «πριν από μερικούς μήνες ετοιμαζόσουν να κάνεις μία παρουσίαση. Πώς πήγε;» Ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε, θα νοιώσει πάρα πολύ ωραία. 3. Να λέτε «συμφωνώ» και όχι «δε διαφωνώ». Είναι ωραίο να λέτε, με στυλ, σε κάποιον ότι έχει δίκιο. 4. Να λέτε ολόκληρο το όνομά σας και το σκοπό της επικοινωνίας όταν κάνετε ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα. 5. Να έχετε μαζί σας αρκετά (τουλάχιστον πέντε) βιογραφικά όταν πηγαίνετε σε μία συνέντευξη για δουλειά. 6. Να προτιμάτε τις διευκρινιστικές ερωτήσεις. 7. Να ενημερώνετε τους συναδέλφους για την πορεία της δουλειάς σας. Όταν είστε εν μέσω ενός πρότζεκτ, μην περιμένετε να σας ρωτήσουν πώς πάει. Φροντίστε να ενημερώνετε εσείς τακτικά τους προϊσταμένους, αλλά και τους υφισταμένους σας. 8. Στη συνέντευξη για δουλειά, ρωτήστε και δείξτε ενδιαφέρον για την καριέρα του προϊσταμένου σας. 9. «Θα το κάνω εγώ!»: Μία πρόταση που ξεχωρίσει τους ηγέτες από τους υπόλοιπους. 10. Απόδειξε καθημερινά τον εαυτό σου και την αξία σου.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1gtpKSo
via IFTTT

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο!

Απίστευτη!!!

Υλικά

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε φέτες

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 αβγά

350 γρ σπανάκι ζεματισμένο

1/2 από ένα μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

250 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι

3/4 κούπας σπορέλαιο

αλάτι,πιπέρι

σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε το σπανάκι μας και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό να μαραθεί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι,τ’ αβγά και το λάδι.

Προσθέτουμε το τυρί,το σπανάκι,τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.

Τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι με το αλατάκι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε τα υλικά ίσα να ενωθούν. Δεν πολυπαιδεύουμε.

Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι,στρόγγυλο με διάμετρο 28 εκ.,ή μακρόστενο 32x22 εκ.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα.

Αφήνουμε να σταθεί για λίγο και σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια.

Ζεστή ή κρύα είναι πεντανόστιμη!!!

magyreuontas

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1KFazzh
via IFTTT

ΝΔ: THN 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ...

Υπό την προεδρία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας

Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, συνεδρίασε...

το Διαγραμματειακό

Συντονιστικό Όργανο του κόμματος. Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε ότι «το κόμμα θα βρίσκεται

σε διαρκή εγρήγορση» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που επισημαίνει ότι

αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες προκειμένου να

μπουν σε εφαρμογή, με το καλύτερο τρόπο, οι παρακάτω αποφάσεις του

Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη: 1. Να ξεκινήσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη Νέα Δημοκρατία. 2. Να πραγματοποιηθεί, στις 4 Οκτωβρίου, επέτειο ίδρυσης της Νέας

Δημοκρατίας, Προσυνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανασυγκρότηση

της Παράταξης με βάση τις ιδεολογικές μας αρχές. 3. Να πραγματοποιηθεί, στις 17 Οκτωβρίου, Εθνική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα. 4. Να αρχίσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η προετοιμασία για τη

συγκρότηση νέας ολοκληρωμένης πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, η κατάρτιση Ελληνικού Σχεδίου με στόχο την ανάταξη της Οικονομίας και

της Κοινωνίας. 5. Να ανασυσταθεί η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με επικεφαλής τον

καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Τάκη Σκανδαλάκη, προκειμένου να χαραχθεί

εθνική στρατηγική στο θέμα του Απόδημου Ελληνισμού. Επισημάνθηκε σχετικά ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη σεβασμού στην Ομογένεια και

αναγνώριση της προσφοράς της στο Έθνος. Τέλος, υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1DeVg01
via IFTTT

15 γνωρίσματα μιας ισχυρής προσωπικότητας

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πώς να αποκτήσουμε μια ισχυρή προσωπικότητα. Ποιά είναι όμως τα γνωρίσματα που την χαρακτηρίζουν;

1. Στην κορυφή βρίσκεται η λέξη ΟΡΑΜΑ, αν και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως οι ξεκάθαροι στόχοι και πολύ περισσότερο οι ιδεολογίες, οι κοσμοθεωρίες και οι μεγάλες ιδέες χαρακτηρίζονται έτσι εκ των υστέρων, αφού έχουν επιβεβαιωθεί. Αλλιώς αποκαλούνται πλάνες και λάθος στρατηγικές. Συνεπώς, ο οραματιστής, μάλλον έχει τις συνθήκες, τη συγκυρία, ίσως και τη μοίρα σύμμαχό του.

2. Ο ιδεατός μας τύπος εμφορείται από ιδανικά, αλλά παράλληλα είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος. Δεν παρασύρεται εύκολα από την επιτυχία, αλλά συνεχίζει να ατενίζει το μέλλον ως μια χρονική περίοδο ευφορίας και όχι ως μια λαίλαπα, που καταφθάνει.

3. Φυσικά, είναι άριστος σε αυτό, με το οποίο καταπιάνεται, δεξιότητα, όμως, που αποκτά με την τριβή και τη σκληρή δουλειά και δεν την έχει αποκτήσει με κληρονομικό χάρισμα. Εργάζεται περισσότερο από τους υπόλοιπους -δεν υπάρχουν γι΄αυτόν διακοπές, ώρες γραφείου, άδειες-, μεριμνά, προλαμβάνει, οργανώνει, σχεδιάζει. Παρόλα αυτά, ενθουσιάζεται, ορμά, αφήνεται στις παροτρύνσεις, που του υπαγορεύουν να προχωρήσει.

4. Το μυστικό του κρύβεται στη συγκέντρωση και στην εστίαση της προσοχής. Ο εγκέφαλός μας, εξάλλου δεν τα πάει καλά με το multi-tasking, την πολυδιάσπαση, την παράλληλη εκτέλεση διεργασιών. Αφοσιώνεται, επομένως σε ένα στόχο, όπου κι αν βρίσκεται, και ξέρει να αγνοεί τα ερεθίσματα, που θα τον αποσπάσουν από το πνευματικό αυτό έργο.

5. Είναι καινοτόμος, που σημαίνει ότι ανασυνθέτει τα στοιχεία, που παρατηρεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους, ευρηματικός, επειδή διαθέτει πλούτο εμπειριών και επομένως ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. Να ο βασικός όρος της επιτυχίας. Τολμά να ρισκάρει τα πάντα, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί και εν τέλει να υποστεί τις συνέπειες ή να γευτεί το νέκταρ της τόλμης, κυρίως αν δεν έχει τίποτα να χάσει.

6. Απόρροια των παραπάνω είναι η ευελιξία, η εμμονή του να εξετάζει σφαιρικά τα δεδομένα, να μην καθηλώνεται σε δοκιμασμένες πρακτικές, να μην επαναπαύεται με τα τεκμηριωμένα, αλλά να επιχειρεί μη φοβούμενος το άγνωστο και το ομιχλώδες. Τα πάντα γι’ αυτόν είναι μέσα στο παιχνίδι. Η ίδια η ζωή είναι ένα πεδίο για μεγάλα όνειρα με μικρούς πόρους.

7. Η αυτοεκτίμησή του δεν είναι περιστασιακή, δεν καταποντίζεται από την αστοχία ούτε εξακοντίζεται με τη νίκη. Αντίθετα, παραμένει σταθερή, επειδή αναπληρώνει τις πιθανές μειονεξίες σε κάποιους τομείς με την ακλόνητη δύναμή του σε άλλους.

8. Τα λόγια του είναι μετρημένα. Είναι άνθρωπος προσανατολισμένος στο έργο, στις πράξεις. Τη στιγμή, που οι άλλοι αναλύουν, υπολογίζουν, αναμετρούν, αυτός προχωρά με συνοδοιπόρους ή όχι. Η παιδεία του είναι εστιασμένη στην επίλυση προβλημάτων κι όχι στην αμετροέπεια.

9. Τα λάθη του είναι ευκαιρία για μάθηση κι όχι ήττα. Η εκπαίδευση, τροποποίηση της συμπεριφοράς. Δεν μεμψιμοιρεί και δεν μεταθέτει τις ευθύνες. Δεν αποδίδει την αποτυχία στην κρίση ή σε εξωγενείς παράγοντες. Σκληρός με τον εαυτό του χρεώνεται την κακή εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν επαναλαμβάνει τα σφάλματα.

10. Οι μεγάλοι άνδρες ή γυναίκες εμπιστεύονται την ενόραση, την πνευματική εκείνη ιδιότητα, που ερμηνεύει την πραγματικότητα όχι με τη λογική, αλλά με μια ανακατασκευή των ερεθισμάτων με τρόπο, που μοιάζει εξωπραγματικός. Βασίζονται στα συναισθήματα, στις εσωτερικές φωνές, χωρίς όμως να οδηγούνται στο μυστικιστικό.

11. Ως ηγέτες υιοθετούν διαφορετικά κάθε φορά στυλ, γεγονός που κατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα τους. Άλλοτε δημοκρατικοί, ψάχνουν για συνοδοιπόρους και συνεργάτες κι άλλοτε αυταρχικοί, ξεριζώνουν όλους εκείνους που διαιωνίζουν το πρόβλημα, χωρίς να αποτελούν λύση του.

12. Ξέρει ότι θα προδοθεί, ότι οι σύντροφοι θα λιποψυχήσουν την πιο δύσκολη ώρα, αλλά αυτός προχωρά ακόμα και μόνος του. Πιστεύει στο στόχο του με ΠΑΘΟΣ. Και αυτό είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό, όλων όσων έγιναν διαμορφωτές γνώμης και εμπνευστές κινημάτων.

13. Βίαιος προς τους κόλακες, αλλά μεγαλόθυμος προς τους αδύναμους, του αρέσει να περιστοιχίζεται από ανθρώπους αυθεντικούς, απλούς και ντόμπρους.

14.

Ονειρεύεται συχνά, χωρίς αυτό να γίνεται παραλήρημα, φαντασιώνεται την επίτευξη του σκοπού και ζει με άτομα, που ζουν τη ζωή, που και ο ίδιος θέλει να ζήσει.

15. Μα η πραγματική δύναμή του χαρισματικού αυτού τύπου κρύβεται στην ικανότητά του ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ, να αποτελεί το διασυνδετικό κρίκο, το σημείο αναφοράς, να εμπνέει και να δίνει κίνητρα και παραδείγματα για ΑΛΛΑΓΗ. Δεν τον τρομάζει η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία των απόψεων και των εμπειριών, επειδή προσπαθεί κάθε στιγμή να ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ, Γιατί πάντοτε η πεμπτουσία της ηγεσίας ήταν η θέληση των ανθρώπων να ενωθούν για έναν κοινό σκοπό.

Είναι δημοφιλέστατες οι λίστες με τα χαρακτηριστικά εκείνα της προσωπικότητας, που οδηγούν στην επιτυχία, όπως κι αν αυτή ορίζεται, ανάλογα με το πολιτιστικό περιβάλλον. Η σύνθεσή τους απεικονίζει τις περισσότερες φορές έναν Υπερ-άνθρωπο, που ακόμα και τα ελαττώματά του τα μετατρέπει σε αρετές. Η μελέτη τέτοιων υποδειγμάτων βασίζεται στη ρομαντική άποψη ότι η ιστορία προχωρά με την εμπνευσμένη δράση κάποιων χαρισματικών ανθρώπων κι όχι εξαιτίας της συλλογικότητας και της δύναμης των λαών..

Γράφει ο Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πίνακας εξωφύλλου (μέρος): Rene Magritte Πηγή

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1eFAECE
via IFTTT

Αφυδάτωση - Τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας...

Το ανθρώπινο σώμα, κατά 40 – 60% αποτελείται από νερό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

Ότι πρέπει να το αναπληρώνουμε συνεχώς.

Η σωστή ενυδάτωση, όμως, δεν είναι σημαντική μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό γιατί μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και αδυναμία μνήμης, συγκέντρωσης αλλά και επίλυσης προβλημάτων. Ακόμα και μία αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει τις νοητικές μας λειτουργίες! Συν τοις άλλοις, η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μας (τοξίνες) και ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου. Το βάρος σας… ένας ακόμα λόγος για να ενυδατωθείτε! Κάντε ένα τεστ. Πριν από κάθε γεύμα δοκιμάστε να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό. Θα δείτε ότι αυτή η τακτική όχι μόνο θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, αλλά θα σας κάνει να αισθανθείτε και λιγότερο πεινασμένοι και έτσι τελικά θα σας βοηθήσει να μειώσετε το φαγητό που θα καταναλώσετε, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απώλεια βάρους. Μην πέφτετε όμως, στη γνωστή παγίδα ότι όσο ιδρώνετε αδυνατίζετε. Με τον ιδρώτα αποβάλλουμε υγρά και όχι λίπος, όταν φυσικά δεν συνοδεύεται από άσκηση. Οπότε, ακόμα κι αν η ζυγαριά σας πέσει κάποια γραμμάρια μετά από πολύ ιδρώτα αυτό δε σημαίνει ότι χάσατε βάρος παρά μόνο υγρά και χρειάζεται να ενυδατωθείτε! Ειδικά τώρα το χειμώνα όμως, αρκετοί ξεχνούν ή δυσκολεύονται να πιουν νερό.

Με ποιους άλλους τρόπους, λοιπόν, μπορούμε να ενυδατωθούμε; Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ενώ οι άντρες 2,5 λίτρα. Το 20 – 25% της σύστασης αυτής μπορεί να καλυφθεί από στερεά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ το

75 – 80% από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως καθαρό νερό, αρωματικό νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι. Μάλιστα, στο φαγητό περιέχεται ένα σημαντικό ποσοστό νερού το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 98% σε κάποια λαχανικά μέχρι και 2% σε μπισκότα. Προσοχή στο αλκοόλ! Μπορεί παροδικά να νιώθετε ότι ένα ποτάκι σας δροσίζει, όμως στην πραγματικότητα το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί! Πώς μας δείχνει το σώμα μας ότι διψάει;

Το σώμα μας, μας στέλνει διάφορα μηνύματα για να μας υπενθυμίσει ότι μάλλον έχουμε ξεχάσει να… βρέξουμε τα χείλη μας. Ποια είναι αυτά;

Το χρώμα των ούρων. Το σκούρο χρώμα στα ούρα αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι, ότι δεν είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Ενώ, όσο πιο διαυγή είναι τα ούρα τόσο πιο καλά ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός μας.

Η ξηροστομία. Αν νιώθετε το στόμα σας ξηρό σημαίνει ότι μάλλον έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία φορά που ήπιατε κάτι για να δροσιστείτε, οπότε κάντε το άμεσα! Ο ιδρώτας. Το σώμα μας ιδρώνει γιατί πολύ απλά προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία του προκειμένου να προστατευθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Έτσι, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο μεγάλη είναι η απώλεια σε υγρά άρα και πιο έντονη η ανάγκη για αναπλήρωση.

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Μήπως νιώθετε μια ελαφριά σύγχυση, κόπωση ή υπνηλία; Έχετε στο μυαλό σας ότι αυτά δεν είναι μόνο σημάδια που δείχνουν κούραση αλλά και ενδείξεις ήπιας αφυδάτωσης. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε… Να θυμάστε ότι όταν αρχίζουμε να διψάμε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη υποστεί κάποιου βαθμού αφυδάτωση. Προσέξτε ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατί όταν ένα παιδί αναφέρει ότι διψάει σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 3-5%.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1KDtxJl
via IFTTT

Τέχνη, ιστορία και πολιτική

Στις 18/7, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο ξεκίνησε μια έκθεση ειδικά για παιδιά (θα διαρκέσει μέχρι τις 12/10). Στον πυρήνα του σκεπτικού της έκθεσης βρίσκεται η αναζήτηση «άλλων τόπων» από τα παιδιά· οι «είσοδοι» για τους τόπους αυτούς είναι ακριβώς τα έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών ή ομάδων καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Μεταξύ αυτών, ο Μακότο Αΐντα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1965, είναι πρωτίστως ζωγράφος αλλά καταπιάνεται και με άλλες τεχνικές (μάνγκα, γλυπτική, βίντεο, εγκαταστάσεις) και είναι ένας από του πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Ιαπωνίας.

Τα έργα του Μακότο Αΐντα είναι συχνά αμφιλεγόμενα. Όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας, «στη χώρα μου δεν με μισούν ακριβώς, αλλά δε λες κι ότι με λατρεύουν» — πάντως γεγονός είναι ότι το κρατικό μουσείο τον κάλεσε να συμμετάσχει στην έκθεση. Δεν άργησε ωστόσο να ξεσπάσει καβγάς: το μουσείο ζήτησε από τον Αΐντα να «τροποποιήσει» (ο ίδιος μίλησε για απαίτηση να κατέβει) ένα έργο του.

Πρόκειται για μια βίντεο εγκατάσταση: στο βίντεο, ο καλλιτέχνης μιμείται τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και ζητά, σε σπασμένα αγγλικά, συγγνώμη από την Κίνα, την Κορέα και άλλες χώρες τις Ασίας που υπέστησαν τον βίαιο επεκτατισμό της Ιαπωνίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Κοντά στην οθόνη όπου προβάλλεται το βίντεο, ένα μεγάλο πανό με ιαπωνική καλλιγραφία σατιρίζει την πολιτική του Υπουργείο Παιδείας.

aida1

aida2

Η  επιλογή του Αΐντα να αναφερθεί στο ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ιαπωνίας σε μια έκθεση για παιδιά (με συνδιοργανωτή μάλιστα το Μητροπολιτικό Ίδρυμα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Τόκιο) προφανώς συνδέεται με την πολιτική του εθνικιστή Σίνζο Άμπε και ειδικότερα με τη διακηρυγμένη πρόθεσή του για αναβάθμιση του ρόλου του ιαπωνικού στρατού ο οποίος, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, περιορίζεται σε στοιχειώδη αμυντικά καθήκοντα.

Εδώ δύο παλιότερες συνεντεύξεις του Μακότο Αΐντα με αγγλικούς υπότιτλους:

* * *

Φωτογραφία εξωφύλλου: AFP PHOTO / Καζουχίρο Νόγκι

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook




from dimart http://ift.tt/1MBf29m
via IFTTT

Μυστήρια στο Μετρό - Δέκα σκοτεινές ιστορίες...

Το γεγονός ότι το Μετρό βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης είναι αρκετά τρομακτικό από μόνο του... Τι γίνεται όμως, όταν αυτό συνδυάζεται και με διάφορες ιστορίες μυστηρίου και θρύλους που έχουν ακουστεί; Τι είναι το περίεργο γενετικό υλικό που βρέθηκε στο Μετρό της Νέας Υόρκης και δεν αντιστοιχεί σε κανέναν ζωντανό οργανισμό; Ποια η μυστηριώδης ιστορία των πτωμάτων στο μετρό του Λονδίνου; Οι 10 ιστορίες που ακολουθούν αντιστοιχούν σε ανάλογα μυστήρια ευρήματα σε Μετρό από όλον τον κόσμο. 10. Το μυστηριώδες DNA στο μετρό της Νέας Υόρκης Το 2014, μία ομάδα επιστημόνων από το Weill Cornell Medical College ανέλυσε το γενετικό υλικό, που εντοπίστηκε στην πόρτα, τα καθίσματα και τα εκδοτήρια και των 468 σταθμών του Μετρό της Νέας Υόρκης. Αυτό που ανακάλυψαν, ήταν βακτήρια που ευδοκιμούν στο ανθρώπινο δέρμα, καθώς κι άλλα που σχετίζονται με το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα και τα ανθρώπινα περιττώματα. Την ίδια στιγμή, σε σταθμό που είχε πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια του τυφώνα Σαντυ, υπήρχει DNA που σχετίζονταν με το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ βρέθηκαν ακόμη ίχνη άνθρακα και βουβωνικής πανώλης. Συνολικά βρέθηκε DNA από 15.152 ξεχωριστά είδη. Ποιο είναι το παράξενο σε όλα αυτά; Πάνω από το μισό των αλληλουχιών του DNA δεν συμφωνούσε με κανέναν γνωστό -ήδη υπάρχοντα- οργανισμό. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπόγειες διαβάσεις περιέχουν απλώς μικροοργανισμούς μέσα στη γη, που δεν τους έχουμε ταιριάξει με κάποιες γενετικές αλληλουχίες ακόμα. Το τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης, καταδίκασε την αναφορά λέγοντας πως είναι "προβληματική" καθώς και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων ως "παραπλανητική". Οι ερευνητές απέτυχαν να προσφέρουν εναλλακτικές και περισσότερο πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους, λέγοντας ότι όλα αυτά ακούγονται "σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε εξωγήινους.". 9. Το μυστικό του υπόγειο σιδηρόδρομου στο Τόκυο Το 2002 ο δημοσιογράφος Σουν Ακίμπα δημοσίευσε στο περιοδικό Teito Tokyo Kakusareta Chikamono Himitsu, που αλλιώς μεταφράζεται ως Αυτοκρατορική Πόλη Τόκιο, "Το μυστικό ενός κρυφού υπόγειου δικτύου", υποστηρίζοντας ότι έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία για ένα μυστικό δίκτυο στις σήραγγες. Ο Σουν πιστεύει πως το μυστικό υπόγειο δίκτυο κατασκευάστηκε πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά εκφράζει ανησυχία ως προς το γιατί παραμένει μυστικό ακόμα και σήμερα. Ορισμένοι πιστεύουν πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση σε απόρρητες υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από τα κυβερνητικά κτίρια. 8. Τρωγλοδύτες Για χρόνια έχουν υπάρξει ιστορίες αστέγων, να χάνονται μέσα σε σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης και να εξαφανίζονται για πάντα. Όταν η δημοσιογράφος Τζένιφερ Τοθ πήγε στο τούνελ της Νέας Υόρκης το 1993, βρήκε μία κοινότητα χιλιάδων περιθωριοποιημένων ανθρώπων, οι οποίοι ήταν ψυχικά ασθενείς, τοξικομανείς, αλκοολικοί που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Αυτό ανάγκασε την πόλη να ανταποκριθεί σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να προσπαθήσει να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους από τις σήραγγες. Οι προσπάθειες πέτυχαν εν μέρει. Στο Λονδίνο, υπάρχουν εδώ και καιρό οι φήμες για αποκέντρωση των ανθρώπων που είναι γνωστοί ως τρωγλοδύτες που ζουν στο μετρό. Λέγεται ότι κατάγονταν από την Ιρλανδία και ότι ήταν εργάτες, που παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής, το 1890. Για να επιβιώσουν έτρωγαν τρόφιμα από τα σκουπίδια και αρουραίους. 7. Η γρήγορη μαζική μεταφορά στη Σιγκαπούρη είναι κακό Φενγκ Σούι Στη δεκαετία του 1970 ο πρωθυπουργός Λι Κουάν Γιου πίεσε για την κατασκευή συστήματος μετρό στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κράτους. Δυστυχώς, σύντομα η οικονομία άρχισε να "βουλιάζει". Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κάτω από την πόλη, ζούσε ένας δράκος, του οποίου διαταράχτηκε η ηρεμία, με αποτέλεσμα να εξαπολύσει πνεύματα, που προκάλεσαν την οικονομική ύφεση. 6. Metro- 2 Μόσχα Οι άνθρωποι έχουν κρύψει πράγματα κάτω από τη Μόσχα για αιώνες: Βυζαντινές βιβλιοθήκες, τον μυστικό θάλαμο βασανιστηρίων του Ιβάν του Τρομερού και το υπόγειο δίκτυο καναλιών της Μεγάλης Αικατερίνης. Έτσι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Στάλιν πήρε μέρος στο σχέδιο Metro - 2. Χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930 για να μπορεί η σοβιετική μυστική αστυνομία να μετακινείται γρήγορα γύρω από την πόλη χωρίς να ανιχνεύεται. Αρχικά με αυτό συνδεόταν το εξοχικό σπίτι του Στάλιν (προαστιακή κατοικία) , το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το σύστημα είχε επίσης ως στόχο να χρησιμεύσει ως προστασία κατά της πυρηνικής επίθεσης, με ένα υποτιθέμενο γιγαντιαίο καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από το προάστιο της Μόσχας, του Ramenki, που ήταν σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι και 300.000 ανθρώπους. Υπάρχουν ακόμη και φήμες ότι το δίκτυο εκτείνεται για μίλια έξω από τη Μόσχα, επιτρέποντας στους σοβιετικούς ηγέτες να εγκαταλείψουν σε περίπτωση που η πρωτεύουσα χτυπηθεί από μια πυρηνική επίθεση. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν από το στρατό για να μεταφέρουν προμήθειες και τα υλικά και προσωπικού σε αποθήκες. Μια σήραγγα που οδηγεί στο σύστημα του Μετρό - 2 ανακαλύφθηκε μετά το 1960, κοντά στο Ξενοδοχείο Ροσίγια κοντά στο Κρεμλίνο, το οποίο κατεδαφίστηκε. Η σήραγγα αναφέρεται ως "D6" που είναι κώδικας της KGB για το Metro- 2 , και των αστικών εξερευνητών που επιχείρησαν να βγουν από την κεντρική γραμμή του μετρό μέσα από μία σφραγισμένη πόρτα . 5. Τα μάρμαρα του Mohrenstrasse Ο σταθμός του U- Bahn Mohrenstrasse στο Βερολίνο είναι γνωστός για το εντυπωσιακό κόκκινο μάρμαρο του, το οποίο φημολογείται ότι έχει μια παράξενη ιστορία προέλευσης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το κτίριο της Καγκελαρίας του Ράιχ υπέστη μεγάλες ζημιές και τελικά διαλύθηκε από τις σοβιετικές δυνάμεις κατοχής. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι όταν οι Ανατολικογερμανοί ξανά έχτισαν κοντά στο σταθμό Mohrenstrasse το 1950, απλά μετέτρεψε σε ανταλλακτικά το υλικό. 4. Η είσοδος του τρένου G Τον Φεβρουάριο του 2015, η Νέλι Κίλαν ρωτούσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, αν έχει δει κάποιος το τρενό G να σταματάει μεταξύ των σταθμών Bedford-Nostrand και Myrtle-Willoughby, να ανοίγει η κλειδωμένη πόρτα ενός δωματίου και να βγαίνουν δύο γυναίκες. Η ιστορία της υποστηρίχτηκε από άλλους επιβάτες, οι οποίοι είπαν ότι οι δύο γυναίκες έμοιαζαν με απλές καθημερινές, μεσήλικες γυναίκες. 3. Τα κρανία των Αζτέκων στο μετρό του Μέξικο City Μεταξύ του 2008 και του 2012, οι εργαζόμενοι σε μία στάση για επέκταση του μετρό της El Μetro στην Πόλη του Μεξικού, ανακάλυψαν μια σειρά από ανθρώπινα κρανία Αζτέκων, που χρονολογούνται από την αυτοκρατορική περίοδο. Τα αποτρόπαια ευρήματα είναι δύο αρσενικά κρανία, ένα θηλυκό και ένα κρανίο σκύλου.

Το El Metro έχει μερικά ακόμη ανατριχιαστικά μυστήρια, συμπεριλαμβανομένων των μυστηριωδών ήχων που μοιάζουν με κραυγές και χτυπήματα στα τοιχώματα των σηράγγων, από τρένο -φάντασμα όπως πιστεύουν μερικοί. Ακόμη, κάποιοι αναφέρουν την ύπαρξη φαντάσματος επιθεωρήτριας του μετρό, που εξακολουθεί να εμφανίζεται σε όσους εργάζονται στις 3 : 00 π.μ. κάθε μέρα. 2. Το μυστηριώδες υγρό του Τορόντο Τον Μάρτιο του 2015, υπήρχε χάος στη γραμμή 1 του μετρό της Επιτροπής Μεταφορών του Τορόντο μετά από την διαρροή μυστηριώδους υγρού, σε σήραγγα κοντά στο College Station. Η Επιτροπή ανακοίνωσε αργότερα, ότι το υγρό ήταν νερό με πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις κηροζίνης. Το νερό είχε προφανώς φιλτραριστεί μέσω του εδάφους μαζεύοντας μολυσματικούς παράγοντες στην πορεία και τελικά έφτασε στο τούνελ του μετρό. Μερικοί λένε, ότι ήταν το υγρό από το εκτόπλασμα που υπάρχει στην ταινία Ghostbusters. 1. Η ιστορία των πτωμάτων του μετρό Το 2007, μία ιστορία δημοσιεύτηκε στο φόρουμ αφήγησης "Ανεξήγητα Μυστήρια". Μία φοιτήτρια ήταν μόνη της στο Μετρό του Λονδίνου. Δύο νεαροί άνδρες, επιβιβάστηκαν στο τρένο λίγα λεπτά αργότερα. Την παρατηρούσαν, ενώ εκείνη απέφευγε να τους κοιτάξει στα μάτια. Ο ένας από τους άνδρες κάθισε δίπλα της, της έπιασε την κουβέντα και της ψιθύρισε κάτι για να κατέβει στην επόμενη στάση. Εκείνη κατέβηκε. Τρεις επιβάτες που είχαν μείνει στο τρένο ισχυρίστηκαν, πως είδαν τον άντρα να σέρνει τη νεαρή φοιτήτρια στις ράγες και να την καρφώνει με ένα ψαλίδι στο κεφάλι.

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1DdUtg9
via IFTTT