Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Don’t fear the reaper

Αυτό δεν είναι τραγούδι #877
Dj της ημέρας, ο Γιώργος Τσακνιάς

Μάλλον το πιο γνωστό κομμάτι —και σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία— των Blue Öyster Cult, από το άλμπουμ Agents of Fortune (1976).

Μουσικά, το don’t fear the reaper εξελίσσεται όλο πάνω σε ένα απλό ριφ της κιθάρας του στιχουργού και συνθέτη του κομματιού, κιθαρίστα των BÖC Donald «Buck Dharma» Roeser, με μια μονότονη λιτότητα στη μελωδία που λειτουργεί θετικά, καθώς έτσι το κομμάτι ξεφεύγει από την κλασική δομή των διακριτών μερών κουπλέ – γέφυρα – ρεφρέν. Το ακούμε εδώ σε μια απολύτως ταιριαστή bluegrass εκτελέση.

Το θέμα του κομματιού είναι υπαρξιακό: γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο — αν και η επίκληση του παραδείγματος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, που «είναι μαζί στην αιωνιότητα», θεωρήθηκε φλερτ με την ιδέα της αυτοκτονίας, κάτι που ο Buck Dharma  αρνήθηκε κατηγορηματικά. Η αναφορά, επιμένει ο ίδιος, έχει να κάνει μόνο με την αιώνια αγάπη και τη νίκη της επί του θανάτου και άλλα τέτοια επικολυρικά μελό.

Το γεγονός είναι πάντως ότι το κομμάτι το έγραψε σε μια κρίση άγχους, τι θα γίνει αν πεθάνει νέος.

Το έγραψε στα 29 του, τώρα είναι 69 και ζωντανός. Φτου του.

18a32e4569a93923ce4e302331cd4023

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com. 

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Blue Oyster Cult, Donald "Buck Dharma" Roeser, Γιώργος Τσακνιάς, Μουσική

from dimart http://ift.tt/2h8kasw
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου