Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Επιτέλους, ένα αριστερό νομοσχέδιο!

pipa

Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Το dim/art και η στήλη Αυτό δεν είναι πίπα χαιρετίζουν την κατάθεση σχεδίου νόμου για την «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού». Όπως σωστά επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ελληνική γλώσσα είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάδοση του χριστιανισμού». Η επιλογή της 20ής Μαΐου (γενέθλια του παγκοσμίως γνωστού φιλοσόφου Σωκράτη) είναι εξαιρετική, γιατί «αποτελεί ημερομηνία ενάρξεως της 1ης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση». Καιρό είχαμε να δούμε ταξική ανάλυση τόσο καλά τεκμηριωμένη. Είναι επίσης θετικό ότι επιτέλους έρχεται ένα νομοθέτημα που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν είναι πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ. Μια φωνή – μια γροθιά, η κυβέρνηση των Ελλήνων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς επιτέλους σε αυτή τη χώρα τη συνέχεια του κράτους. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η αντίληψη του Αντώνη Σαμαρά και του Δικτύου 21 για την εξωστρέφεια του Ελληνικού Πολιτισμού εξακολουθεί να ορίζει την πολιτιστική μας πολιτική, αντί να πάνε χαμένες τόσες προσπάθειες. Μακάρι να στείλει και ο Υπ. Πο. σ. Αριστείδης Μπαλτάς μια επιστολή στον σ. Τζορτζ Κλούνι για τα γλυπτά του Παρθενώνα, συνεχίζοντας το έργο του σ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Ακολουθεί η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, από το opengov. Τα δικά μας σχόλια-προτάσεις για βελτίωση του σημαντικού αυτού αριστερού νομοθετήματος είναι με πλάγια γράμματα και μπλε (ελληνικό) χρώμα. Αλλά την ίδια την έκθεση δεν την έχουμε πειράξει καθόλου.

Είθε να εισακουστούμε και μακάρι το ν.σ. να περάσει παμψηφεί από τη Βουλή των Ελλήνων, με 300 (τρακόσους) ψήφους τουλάχιστον, ιδανικά με περισσότερους. Ως γνωστόν, όποτε ο Έλληνας ήταν ενωμένος, μεγαλούργησε.

* * *

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού»

Είναι γεγονός ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας. Συνεχίζει, δε, μέχρι και σήμερα, να συνιστά ζώσα κληρονομιά για το σύνολο της ανθρωπότητας, όχι μόνο σε αναφορά με το χθες και το σήμερα, αλλά και σε σχέση με το διηνεκές.

Και γιατί μόνο σε σχέση με το διηνεκές; Η σύγχρονη Φυσική έχει αποδείξει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες διαστάσεις από τις τρεις του χώρου και τον χωροχρόνο, είναι καμιά δεκαριά. Απαιτούμε να βρεθεί τρόπος να αποτυπωθεί αυτό και στο σχέδιο νόμου.

Αδιαμφισβήτητα, η Ελληνική γλώσσα συνιστά τον πυρήνα διάδοσης του Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου, ζωντανή, σφριγηλή και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάδοση του χριστιανισμού.

Αυτό με τη διάδοση του χριστιανισμού προσέξτε το, είναι το πλέον σύγχρονο επιχείρημα της καθ’ ημάς ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι ο διεθνισμός του 21ου αιώνα, είναι η αλληλεγγύη των λαών διά της διάδοσης του Λόγου (στα ελληνικά, πάντα) του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Η Ελληνική γλώσσα ομιλείται και γράφεται αδιαλείπτως για 4.000 και πλέον έτη, ενώ βρίσκεται σε διαρκή μέθεξη με την επιστήμη και τον πολιτισμό, προσδίδοντας, μάλιστα, στον Ελληνισμό πανανθρώπινη διάσταση, που τον μετουσιώνει σε οικουμενικό αγαθό.

Ναι, αυτό πρώτος το κατάλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος, που διέδωσε τα φώτα μας στους βάρβαρους.

Ταυτόχρονα, διαθέτει μέγιστο εκφραστικό πλούτο και συνθετική δυνατότητα, ενώ, αναπαραγόμενη, συνεχίζει διαρκώς να εμπλουτίζεται, ακολουθώντας μία ατέρμονη διαδικασία εξέλιξης.

Είναι δε η μοναδική γλώσσα που το κάνει αυτό. Όλες οι άλλες γλώσσες του κόσμου έχουν μόνο τις λέξεις που είχαν όταν πρωτοφτιάχτηκαν και δεν εξελίσσονται καθόλου.

Άλλωστε, η δημιουργική συμβολή της και σε άλλα γλωσσικά ιδιώματα, κυρίως ευρωπαϊκά, σε συνδυασμό με την ανίχνευση ελληνογενών ριζών σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, αποτελεί αδιάψευστο γεγονός, το οποίο η επιστήμη της Γλωσσολογίας έχει ήδη επιβεβαιώσει.

Σήμερα, η Ελληνική γλώσσα συνιστά τη μητρική γλώσσα 12 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, κυρίως όμως λόγω της μετανάστευσης, ομιλείται και σε χώρες υποδοχής ελληνόφωνων πληθυσμών, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε υπερπόντιες περιοχές του πλανήτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς, η Λατινική Αμερική, η Αυστραλία, κ.ο.κ.

Σύμφωνα δε με επίσημα απογραφικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ομιλούν την Ελληνική γλώσσα, είτε ως μητρική, είτε ως δεύτερη γλώσσα, ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια άτομα.

Ε, οι αριθμοί δεν είναι επιχείρημα. Ίσως άλλες γλώσσες να μιλιούνται από περισσότερους. Ας μην το ρισκάρουμε.

Με δεδομένο ότι:

  • Η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται άμεσα με τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας

Να, εδώ ένα καλό δείγμα χρήσης της Ελληνικής (με κεφαλαίο Ε) γλώσσας: «ταυτίζεται άμεσα», γιατί όλοι ξέρουμε ότι μια ταύτιση μπορεί να είναι και έμμεση.

  • Η Ελληνική γλώσσα διαδραματίζει μείζονα ρόλο στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς σε περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, όπου διαπιστώνεται η καταφανής τάση συρρίκνωσης και συμπίεσης των «μικρών» γλωσσών.

Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται μια «παγκόσμια ημέρα» για την Ελληνική γλώσσα, λογικό.

  • Η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία η Ελλάδα αγωνίζεται να ορθοποδήσει.

Αυτή η συνέχεια είναι το ζητούμενο. Γενιές ολόκληρες ιστορικών έχουν ταλαιπωρηθεί με την προσπάθεια τεκμηρίωσης της αδιάλειπτης συνέχειας, βλέποντας όλα τα άλλα τρένα να περνούν. Επιτέλους, μια αριστερή κυβέρνηση έρχεται να λύσει το πρόβλημα με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

  • Το μέλλον της Ελληνικής γλώσσας, όπως βαθύτατα πιστεύουν οι Έλληνες απανταχού της γης, ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού,

αποτελεί εθνικό χρέος έναντι της ιστορίας μας -απώτερης και σύγχρονης – και έναντι των μελλοντικών γενεών, να την διατηρήσουμε ζωντανή και διακριτή, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της, με τη λήψη πρωτοβουλιών για τη συνεχή και την αδιάλειπτη διάδοσή της σε κάθε δυνατή περίσταση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και ως αφετηριακό σημείο εκκίνησης της ανωτέρω προσπάθειας, προτείνεται η νομοθετική καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού».

Εξάλλου, δε μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η προσωπικότητα του Σωκράτη αναδείχθηκε ως παγκόσμιο σύμβολο και σημείο αναφοράς της φιλοσοφίας, της κοινωνικής και υπαρξιακής αναζήτησης, της αποθέωσης του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους της κοινωνικής εξέλιξης.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωκράτης έθεσε την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση διεθνώς και υμνήθηκε ως πρωτεργάτης της σκέψης, της διανόησης, της υποδειγματικής παρουσίας στα κοινά, ως δάσκαλος φιλοσόφων παγκόσμιας επιρροής (όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Διογένης και άλλοι), αλλά και ως φιλόσοφος συνεπής με τις διδαχές του, ακόμα και έως το παραδειγματικό τέλος της φυσικής του υπόστασης.

Μα αυτό ακριβώς είχε κατά νου ο Σωκράτης, να θέσει την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση διεθνώς. Μάλλιασε η γλώσσα του σε ένα κάρο πλατωνικούς διαλόγους να τη θέτει σε εξέχουσα θέση. Όποιος τους διαβάσει, αυτό καταλαβαίνει αμέσως.

Επιπρόσθετα, η 20η Μαΐου αποτελεί ημερομηνία ενάρξεως της 1ης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο.

Με την ευκαιρία, ας διοργανώσουμε άλλη μια Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, στις 20 Μαΐου — μπορούμε μάλιστα να φροντίσουμε να συμπέσει με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι πολύ θετικό για την Ελληνορθόδοξη παράδοση.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η 21η Μαΐου ως επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

Βγάζει ωραία τριπλέτα, όντως: φουλ Ελληνορθοδοξίας, με ζεύγος ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αρκεί να μην έχουν οι άλλοι κάνα φλος και τον πιούμε.

Συνεπώς, με την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Ημέρας Παγκόσμιας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού», δημιουργείται ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού.

Θυμίζει και την Αγία Τριάδα. Τυχαίο;

Εν κατακλείδι, τονίζεται ότι, με τη ψήφιση των διατάξεων περί καθιέρωσης της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και με την αναγνώριση της ημέρας αυτής από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και την ΟΥΝΕΣΚΟ, επιχειρείται να αναγνωρισθεί δικαιωματικά η θεμελιακή θέση της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Παναγιώτης Κουρουμπλής

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Νικόλαος Κοτζιάς

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Νικόλαος Φίλης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ιωάννης Αμανατίδης

Agios_Sokratis

Ο άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος είναι άλλος από τον φιλόσοφο και, παρά την αδιάλειπτη συνέχεια του Ελληνικού πολιτισμού και τη διαχρονική και διατοπική του οικουμενικότητα, δεν πρέπει να συγχέονται. Ο άγιος Σωκράτης μαρτύρησε τον 3ο αι. (μ.Χ., εννοείται) στην Άγκυρα και η μνήμη του εορτάζεται στις 21 Οκτωβρίου. Εάν η 20ή Μαΐου είναι καπαρωμένη, τότε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού μπορεί να πάει στη γιορτή του Αγίου (την ίδια μέρα είναι και της Αγίας Θεοδότης, μεγάλη η χάρη της).

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αυτό δεν είναι πίπα

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο




from dimart http://ift.tt/1YRH0jH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου