Ο θαυμαστός κόσμος του Ιουλίου Βερν
Η «Καταστροφική εφεύρεση» (Vynález zkázy στα τσέχικα) είναι ένα πρωτοποριακό animation του Κάρελ Ζέμαν (1910-1989). Ο τσέχος σκηνοθέτης αι animator ήταν λάτρης του Βερν και από το 1955 μέχρι το 1970 δημιούργησε πολλές ταινίες βασισμένες στο έργο του. Η «Καταστροφική εφεύρεση» (1958) αντλεί από αρκετά βιβλία του Βερν, η ιστορία βασίζεται κυρίως στο Μπροστά στη σημαία (Face au drapeau, 1896). Ο Ζέμαν και η ομάδα του προσπάθησαν να μεταφέρουν στην οθόνη την αίσθηση των πρωτότυπων εικονογραφήσεων του Βερν και χρησιμοποίησαν ηθοποιούς, ποικίλες τεχνικές animation («παραδοσιακό», stop motion, κολάζ κ.ά.) καθώς και ειδικά εφέ, πρωτόγνωρα για την εποχή. Προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση του χαρακτικού, φρόντιζαν να προσθέτουν με κάθε τρόπο λεπτές ρίγες στα ρούχα, στα σκηνικά, στα πάντα.
«Θυμάμαι μικρή, είχα όλα τα βιβλία του Βερν», λέει η Λουντμίλα Ζέμαν, κόρη του σκηνοθέτη. «Είχαν αυτές τις υπέροχες γκραβούρες και μου ήταν αδύνατον να φανταστώ τις ιστορίες με διαφορετικές εικόνες. Ο πατέρας μου, που ήταν φανατικός λάτρης του Βερν, πίστευε ότι μόνο αν χρησιμοποιήσει τις ίδιες τεχνικές θα είναι σωστή η αφήγηση.
Η μουσική είναι του Zdeněk Liška (1922-1983), του σημαντικότερου τσέχου συνθέτη μουσικής για τον κινηματογράφο και πιονιέρου της ηλεκτρονικής μουσικής.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 22 Αυγούστου του 1958 και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του τσέχικου κινηματογράφου. Το 1961 βγήκε η αμερικιάνικη εκδοχή της από τον Joseph E. Levine, που της έδωσε τον πιο εμπορικό τίτλο «Ο θαυμαστός κόσμος του Ιουλίου Βερν». Το 2012 προβλήθηκε στο ΜοΜΑ, στο πλαίσιο της έκθεσης An Auteurist History of Film.
Ιδού το τρέιλερ της αμερικάνικης βερσιόν:
* * *
Αύριο Σάββατο 2 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το dim/art και οι Εκδόσεις Πατάκη σάς προσκαλούν σε μια συζήτηση-ταξίδι στη Χώρα «Ιούλιος Βερν» στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65).
Θα μιλήσουν η Μελίττα Γκουρτσογιάννη (αρχιτέκτων και blogger), ο Σάκης Κουρουζίδης (Διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης) και η Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια).
Συντονίζει ο Γιώργος Τσακνιάς (ιστορικός, αρχισυντάκτης του dim/art).
* * *
* * *
Εδώ άλλα video και animation
from dimart http://ift.tt/1SG1SIX
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου