Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τα παπούτσια των άλλων

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Σήμερα διάλεξα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στις αρχές του καλοκαιριού και το αγάπησα πολύ και εγώ και ο Πέτρος. Πρόκειται για το Τα παπούτσια των άλλων της Άλκηστης Χαλικιά, την οποία είχαμε γνωρίσει πριν δυο χρόνια με Το κουτί του Σιλάν.

Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Ματού. Μένει στο Πιγιόμ, που είναι κοντά στο Παρίσι αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να μπορεί να λέει ότι μένει στο Παρίσι. Η Ματού επιστρέφει καθημερινά μόνη στο σπίτι από το σχολείο, μιας και οι γονείς της δουλεύουν. Μια μέρα που το σχολείο τελειώνει λίγο νωρίτερα παρατηρεί έξω από ένα Τζαμί πολλά παπούτσια. Το ένα δίπλα στο άλλο. Ανάμεσα τους και εκείνο το ζευγάρι αθλητικά παπούτσια με τα πορτοκαλί κορδόνια που της αρέσουν πολύ. Η Ματού δεν μπορεί να αντισταθεί και δοκιμάζει τα παπούτσια. Μετά στέκεται και παρατηρεί σε ποιον ανήκει. Από εκείνη τη μέρα και μετά η Ματού δοκιμάζει κάθε μέρα και ένα διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια. Και μετά κάνει υποθέσεις για τον κάτοχό τους. Είναι το δικό της καινούριο παιχνίδι. Τι θα γίνει όμως όταν μια μέρα η μαμά της θα αθετήσει την υπόσχεση της να περάσουν τη μέρα μαζί; Μήπως τελικά το παιχνίδι της θα φανεί χρήσιμο για να καταλάβει τον κόσμο των μεγάλων και να «μπει λίγο στα παπούτσια τους»;

Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία που με τρόπο εύληπτο συστήνει στα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης, για την οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι. Και πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού μας καλεί να δούμε το πώς σκέφτεται και τι νοιώθει ο άλλος μέσα από τα δικά του μάτια, μπαίνοντας στη θέση μου ή στα παπούτσια μου. Επιπλέον μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για την αποδοχή και για τον σεβασμό στα θέλω και τα μπορώ των άλλων. Το κείμενο συμπληρώνει υποδειγματικά η εξαιρετική εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου και το συνολικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ υψηλής αισθητικής.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από τριών ετών, αλλά ο πρώτος αναγνώστης στο δικό μας σπίτι ήταν ο οκτάχρονος πια Πέτρος, που το διάβασε και μετά επανήλθε με χιλιάδες ερωτήσεις, οι οποίες στάθηκαν αφορμή να συζητήσουμε πολύ και ουσιαστικά. Ένα βιβλίο που προσωπικά είμαι σίγουρη ότι θα γίνει κλασικό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2ZNsmV7
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου