Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Κλειστές στροφές

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1437
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Μουράτ Καζλιάγιεφ γεννήθηκε το 1931 στο Μπακού, αλλά δεν είναι Αζέρος: είναι Λακ. Προφανώς δεν εννοώ το γνωστό βοήθημα της κομμωτικής· οι Λακ είναι ένας γηγενής λαός  του Βορειοανατολικού Καυκάσου. Κατοικούν στη σημερινή περιοχή του Νταγκεστάν, το οποίο είναι μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη δεκαετία του 2000 υπήρξε μήλον της έριδος μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων.

Εν πάση περιπτώσει, ο Μουράτ Καζλιάγιεφ σπούδασε μουσική στο Κρατικό Ωδείο του Μπακού από όπου τον έδιωξαν, λόγω της αγάπης του προς μη ακαδημαϊκά είδη μουσικής (δηλαδή, προς την τζαζ), αργότερα όμως του ζήτησαν να επιστρέψει. Και δικαίως, διότι διέπρεψε μουσικά και αναδείχτηκε σε άξιο τέκνο του Νταγκεστάν, καθώς εργάστηκε ως δάσκαλος στο Μουσικό Σχολείο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι στη Μαχατσκάλα (πρωτεύουσα της χώρας), χρημάτισε μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Νταγκεστάν την περίοδο 1957-58, καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής (1963-64), γραμματέας της Ένωσης Συνθετών της Ρωσικής Ομόσπονδης Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας από το 1968, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Σιλάντιεφ από το 1990 μέχρι το 2000. Το 1981 τιμήθηκε ως Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ. Το 2010 ίδρυσε ένα μουσικό σχολείο για χαρισματικά παιδιά και τον επόμενο χρόνο το Μουσικό Μουσείο του Νταγκεστάν. Συνέθεσε το πρώτο νταγκεστάνικο μπαλέτο με τίτλο «Γκαριάνκα» («Κορίτσι του βουνού»), για το οποίο τιμήθηκε το 1970 με το βραβείο Γκλίνκα. Έγραψε πολλά τραγούδια και μουσική για πλήθος χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ακούμε ένα άλμπουμ του Μουράτ Καζλιάγιεφ από το 1973, με τίτλο «Κλειστές στροφές» («Крутые Повороты»):

* * *

Ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com
για να γίνετε ο Dj της ημέρας.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x



from dimart https://ift.tt/2KVCO2U
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου