Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Σήμερα, μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα, επέλεξα να σας γράψω για ένα βιβλίο που κατάφερε να με συγκινήσει πολύ. Δεν είναι άλλο από Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι της αγαπημένης μας Αγγελικής Δαρλάση που, εμπνεόμενη από ένα ιστορικό γεγονός, μας χαρίζει μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι με καστανόξανθα μαλλιά, καστανά μάτια και λίγο πεταχτά αυτιά αποφασίζει να καταταγεί στο στρατό. Τι και αν η αδελφή του προσπαθεί να τον μεταπείσει θυμίζοντάς του πως είναι ξωτικό — το αγόρι είναι αποφασισμένο. Το μόνο που υπόσχεται είναι να κρύβει τα πεταχτά του αυτιά στο κράνος του. Τα Χριστούγεννα τον βρίσκουν στο μέτωπο και το γράμμα από την αδελφή του θα είναι πραγματική όαση. Λίγο παστό κρέας, ένα ζευγάρι χειροποίητες κάλτσες και ένα σακουλάκι καραμέλες. Και ξαφνικά από το στρατόπεδο του εχθρού ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το αγόρι μαζί με τους άλλους στρατιώτες βγαίνουν από τα χαρακώματα και συναντιούνται με τους εχθρούς, κάνοντας για λίγο εκεχειρία. Ξεχνούν που βρίσκονται, ανταλλάσσουν ευχές και παίζουν ποδόσφαιρο. Εκεί το αγόρι βρίσκει ένα άλλο αγόρι και του χαρίζει το σακούλι με τις ελάχιστες καραμέλες που του είχαν μείνει. Εκείνος μη έχοντας κάτι να του χαρίσει ξηλώνει και του δίνει ένα κουμπί από τη στολή του. Και όταν επιτέλους ο πόλεμος τελειώνει και οι άνθρωποι γιορτάζουν στα σπίτια τους ξεχωρίζουν δύο δέντρα με δυο ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Ένα πολυκαιρισμένο σακουλάκι από καραμέλες και ένα στρατιωτικό κουμπί. Και θυμίζουν σε όλους εκείνη την εκεχειρία, που πολλοί πίστευαν ότι είναι μύθος.

Η Αγγελική Δαρλάση εμπνεύστηκε από μια πραγματική ιστορία: στις 7 Δεκεμβρίου 1914, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΕ΄ έκανε έκκληση για εκεχειρία την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η έκκληση εισακούστηκε σε αρκετούς τομείς του Δυτικού Μετώπου. Η ιστορία του βιβλίου μάς καλεί να σκεφτούμε ποιο είναι ο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, αν όχι η αγάπη και η αδελφοσύνη. Γιατί τελικά δεν έχουν σημασία τα υλικά αγαθά ή τα πολύ ακριβά δώρα, παρά οι στιγμές με τους αγαπημένους μας και εκείνα τα μικρά δώρα τα συμβολικά που μας τις θυμίζουν.

Η ρεαλιστική εικονογράφηση της Αλεξίας Οθωναίου μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής.

Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο βιβλίο που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Σε μια υπέροχη πολύ προσεγμένη έκδοση. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών.

Στολίδι

* * *

Εδώ άλλες Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 



from dimart http://bit.ly/2V23947
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου