Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Seant

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1108
Dj της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Ο Andrzej Trzaskowski υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της πολωνικής τζαζ. Ο γεννημένος στην Κρακοβία πιανίστας, συνθέτης και μουσικολόγος, συμμετείχε σε τζαζ σχήματα από το 1951, στα δεκαοχτώ του. Το 1962 έφτιαξε τους Wreckers, μια hard bop μπάντα, με τους οποίους έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ. Έπαιξε με διάφορα κατά καιρούς σχήματα και συνεργάστηκε με κορυφαίους αμερικάνους τζαζίστες που επισκέπτονταν την Πολωνία τη δεκαετία του ’60, όπως ο Stan Getz και ο Ted Carson. Από τα μέσα της δεκαετίας αυτής, άρχισε να ενσωματώνει avant garde στοιχεία στη μουσική του. Συνεργάστηκε με τη (δυτικο)γερμανική και την πολωνική ραδιοφωνία, ενώ από τη δεκαετία του ’70 άρχισε να παίζει όλο και λιγότερο για να αφοσιωθεί στη σύνθεση.

Trivia: ο Trzaskowski, μαζί με αρκετούς άλλους γνωστούς πολωνούς μουσικούς της εποχής, κάνει μια cameo εμφάνιση στην ταινία Niewinni Czarodzieje του Βάιντα (Αθώοι μάγοι, 1960).

Ιδού ολόκληρο το άλμπουμ Seant (Polish Jazz vol.11) που ηχογράφησε το 1965 ο Trzaskowski με το σεξτέτο του, με τη συμμετοχή του Ted Carson (κυκλοφόρησε το 1966 από την Polskie Nagrania Muza δηλαδή την κρατική δισκογραφική εταιρία της Πολωνίας).

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x


Στο:Αυτό δεν είναι τραγούδι Tagged: Andrzej Trzaskowski, τζαζ, Αντρέι Βάιντα, Μουσική, Πολωνία, Τάκης Φωτιάδης, Stan Getz, Ted Carson

from dimart http://ift.tt/2xDF7Rf
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου